Pagina's

maandag 4 november 2013

Zeurpieten over Zwarte Pieten

Vanochtend hoorde ik op de radio dat er een kort geding wordt aangespannen om te voorkomen dat de intocht Sinterklaas in Amsterdam met Zwarte Pieten is. De Gemeente Amsterdam heeft al aangekondigd om de intocht aan te passen. In Amsterdam ZO vindt geen intocht  meer plaats.

Elk jaar is er weer de discussie of Zwarte Piet wel of niet kan. Dit jaar lijkt de discussie wel hele grote vormen aan te nemen. Zwarte Piet zou racistisch zijn, er zouden  gekleurde Pieten moeten komen, Sinterklaas zou helemaal geen Pieten meer moeten hebben, Sinterklaas en Piet horen op de Nationale Erfgoedlijst. Ons aller Anouk gaf via Facebook haar mening en mocht vervolgens een heleboel hate-mail ontvangen. Je kunt eens zijn met haar of niet maar dat neemt nog niet weg dat mensen dan alle fatsoensnormen even mogen vergeten als ze ongegeneerd hun mening willen geven over hoe ze over haar opmerking denken. Ik kan alleen maar denken: mensen waar zijn we toch mee bezig?


Sinterklaas is vooral een kinderfeest. Kinderen zijn helemaal niet bezig met de huidskleur van de Pieten. Kinderen vinden het vooral heel erg spannend om Sinterklaas een handje te mogen geven en een paar pepernoten van de Piet te krijgen. Er is niets mooier om die kleine koppies helemaal te zien stralen als ze eindelijk Sinterklaas zien. Wat is nu mooier dan een hele menigte mensen in een of ander haventje waar je klappertandend staat te wachten op Sinterklaas? Ondertussen lopen er vaak al wat Pieten tussen de mensen door die de sfeer erin houden met hun fanfaremuziek en het uitdelen van pepernoten. Er is niets schattiger om dan zo’n klein handje in een wantje te zien die met moeite de pepernoten kan vasthouden. Eenmaal thuis warm je je dan bij een warme beker chocolademelk op en ’s avonds mag je dan je schoentje zetten.  Niets spannender om dan de volgende dag te kijken wat er in je schoentje zit. Laten we het dan al helemaal niet hebben over pakjesavond . Je mag als kind langer opblijven, je mag extra snoepen en dan krijg je ook eens allemaal cadeautjes. Wat wil een kind nog meer? Is dit ook niet de essentie van Sinterklaas?

Door zoveel aandacht te geven aan de huidskleur van de Zwarte Piet, zet je dan als initiatiefnemer zelf Zwarte Piet niet racistisch neer? Ik leerde als klein kind dat Zwarte Piet zwart was omdat hij cadeautjes door de schoorsteen bracht. Hij was dus zwart van de roet en niet omdat hij met een donker kleurtje is geboren. Zijn haren zijn verschroeid van de hitte van de schoorsteen en niet omdat hij kroeshaar heeft. Als je goed luister naar de Sinterklaasliedjes dan hoor je dat ook.

Ik heb begrepen dat kinderen discrimineren leren van – juist ja - volwassen. Als klein kind zien ze geen kleur althans ze zien het niet als iets onderscheidend of iets waardoor je meer of minder bent. Het is voor hen gewoon een feit. Een tijdje geleden zat dochterlief in bad en toen zei ze: [naam jongetje] is bruin. Ik reageerde daarop volledig verkeerd door te zeggen dat ze dat niet mocht zeggen. Ze keek me heel verbaasd aan om vervolgens te zeggen maar mama hij is toch bruin. Het was niet meer dan een constatering. Er zat verder niets achter. Voor haar is het een jongetje die in haar klas zit en net als zij gymt, speelt en overblijft. Niets meer en niets minder. Door mijn reactie zou ze er juist anders naar kunnen gaan kijken. Ik kom me dus naderhand wel tegen mijn kop slaan dat ik zo had gereageerd.

Ik zou dus ook zeggen laat het gewoon een leuk feestje voor kinderen zijn en laten wij als volwassen er niet zo’n heisa van maken.

4 opmerkingen:

 1. Helemaal gehad met de sentimenten van een Quinsy Gario en dergelijke, om nog maar te zwijgen van de VN mevrouw die ongezien al weet dat hier alleen blanken wonen die elk jaar de slavernij groots herbeleven. In hun beleving leeft het verre verleden nog, alsof wij gister nog negers in het vooronder verscheepten naar Amerika en nu balen dat het verboden is. Laten we in 2100 de Duitsers het oktoberfest verzuren ja, die nazaten van nazis mogen niet stiekem een produits feest houden want dat is automatisch anti de rest. Of dan die Fransen -met dat gekke kereltje- die ons allemaal een achternaam opgedrongen hebben; een groter bewijs van ons voortschrijdend leed en onderdrukking is er niet!
  Nee ik vrees dat de rel een grote projectie van enkele zwarte hokjesdenkers blijkt, net als de negerzoen een eenmansactie van een zwarte suprematist was. Helaas zijn enige bestuurders inmiddels murwgetikt en gaan in overleg, volgens dezelfde Cohen-logica die theedrinken boven nabestaanden stelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal mee eens. Degene die discrimineren zijn inderdaad de zeurpieten. Zij maken een punt van iets, dat niets met discriminatie te maken heeft. Rutte zei het ook al: 'Zwarte Piet is zwart vanwege het roet van de schoorsteen.'

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zwarte piet is zwart van het roet, niet meer niet minder.
  Ach weetje... over 10 jaar gaan alle magere mensen en vrouwen klagen dat ze geen kerstman kunnen zijn.
  Wat een BS, die ophef die erover gemaakt word.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. je zou denken dat er belangrijkere zaken zijn om ons druk over te maken , er worden mensen gemarteld en onderdrukt ,er zijn hongersnoden, milieurampen, natuurrampen , er worden nog steeds mensen uitgebuit en we hebben ook nog een economische crisis die zorgt voor failliete bedrijven ,enorm veel werkelozen en ga zo nog maar even door, lijkt me dat de VN zich beter mee bezig kan houden dan een hoop heisa maken over een kinderfeest dat in een paar landen gevierd word.

  BeantwoordenVerwijderen