Pagina's

vrijdag 5 juni 2015

Wat doen we met de hypotheek?

Het is een welbekend feit dat mensen die bij financiële instellingen werken vaak korting krijgen op de hypotheekrente. Die korting kan oplopen tot 20-30%. Hierdoor kunnen medewerkers vaker een duurder huis kopen tegen een relatief lage rente. Alleen als je elders een andere baan vindt dan vervalt deze korting. Er zijn aardig wat mensen die daardoor met handen en voeten gebonden zijn aan hun werkgever omdat ze bij vertrek de hogere financiële lasten niet meer kunnen opbrengen. Vandaar dus ook de term het gouden kooitje. Buiten de hypotheek heb je als personeelslid mogelijkerwijs ook nog korting op andere bancaire producten. Dus als je het hele scala verzekeringsproducten afneemt, een rekening aanhoudt en een hypotheek afsluit bij je werkgever dan kun je fors minder betalen op je financiële producten. Kun je, want het hoeft niet noodzakelijkerwijs goedkoper te zijn om bij de werkgever een product tegen korting af te nemen.  Erger nog het kan zelf financieel gunstiger zijn om elders de financiële producten af te nemen. Hier kwam ik door schade en schande achter nadat ik 8 jaar geleden de overstap maakte van de ene financiële instelling naar de andere.

Deze overstap leerde me dat ik niet alle producten bij mijn werkgever moet onderbrengen want 1) ik wil niet met handen en voeten gebonden zijn en 2) ik kon ze elders tegen gunstigere en betere voorwaarden afsluiten. Dus zo komt het dat ik mijn betaalrekeningen en verzekeringen elders aanhoudt. Alleen heb ik wel mijn hypotheek 7 jaar geleden overgesloten naar mijn huidige werkgever. Ik kon dit boetevrij doen. Achteraf gezien heb ik hier spijt van want financieel schoot ik er niet heel veel mee op. Ik sloot mijn hypotheek ook over in de hoogtijdagen van de hoge rente. Ik heb dus een levensverzekering-hypotheek met een rente van 4% waarin een korting van 30% is verrekend. Hij loopt nog zo’n kleine 5 jaar door. Daaraan gekoppeld dus de levensverzekering die aan het einde van de looptijd mijn hypotheek met minimaal 50% zal aflossen. En nee, dit is gelukkig geen woekerpolis.

 Binnenkort zal ik van werkgever veranderen. Mijn hypotheekrente zal dus flink omhoog gaan waardoor mijn maandlasten ook zullen stijgen. Alleen zijn stijgende maandlasten voor mij geen reden om ergens te blijven waar ik letterlijk ziek wordt of beter nu ziek van ben. Nu kan ik de eventuele boete laten middelen over de resterende looptijd zodat ik het gevolg niet zo heel hard in mijn portemonnee voel. Ik zou het ook eventueel kunnen oversluiten naar een andere hypotheekverlener of naar een nieuwe werkgever mocht deze weer een financiële instelling zijn. Manlief en ik lopen hierover te dubben. Dus stuurde ik deze week een email naar mijn hypotheekverstrekker met een hele simpele vraag wat de boete zou zijn als ik mijn rente zou aanpassen. Nog geen dag later kreeg ik een email terug waarin mij vriendelijk werd verzocht om een afspraak te maken met een adviseur. Leuk idee want voor een gesprek betaal je tegenwoordig. Alleen ik wil slechts informatie en geen advies. Dus volgende week ga ik bellen want zoiets zou ook per mail afgehandeld kunnen worden.

Manlief heeft overigens een duidelijke mening zijnde niet oversluiten en geen boete maar even kiezen op elkaar. Ik twijfel nog. Die twijfel komt doordat we heel voorzichtig over verhuizen aan het nadenken zijn en een eventuele verhuizing breekt onze hypotheek boetevrij open. We hebben nu een fijn huis maar geen praktisch huis. Zo mist manlief een studeerkamer en fungeert de zolder daar nu voor. De zolder is tevens logeerkamer, was en droogruimte en opbergruimte. Dat is niet onoverkoombaar maar we zitten ook niet helemaal op ons plekje daar. Het is moeilijk te definiëren wat het precies is maar het lijkt alsof de buurt of het huis niet helemaal past bij ons. Ook dat is overkoombaar natuurlijk. Toch zouden wij graag willen verhuizen. We hebben al een aantal keren op internet naar andere huizen gekeken en daar worden we beiden toch wel erg blij. Gewoon om ons te oriënteren wat er binnen ons budget mogelijk is. En dan zou het zo maar eens kunnen zijn dat daarna we weer heel blij zijn met ons eigen huis. Maar het kan ook zo zijn dat de verhuisplannen dan wat serieuzer worden. Het heeft vast en zeker een vervolg……

6 opmerkingen:

  1. Ik werk zelf ook bij zo'n financiele instelling.

    paar kanttekeningen...je kunt bij als medewerker van een financiele instelling geen duurder huis kopen...er wordt namelijk uitgegaan van een rekenrente en die is voor iedereen gelijk.

    Dat voordeel is er, maar dat moet je ook niet overdrijven..
    Je mag als personeelslid namelijk niet onderhandelen over het tarief. bij een vreemde geldverstrekker kun je dat wel en klets je het voordeel er ook zo af. Daarnaast minder rente is ook minder HRA..dus de helft van je voordeel lever je sowieso weer in.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. minder rente is minder hra maar je houdt netto wel meer over.
      stel je hebt 500 in je portomonee, je betaalt 100 aan rente, je krijgt er 50 terug. Heb je 450 over
      Ik heb ook 500 in mijn portomonee, ik betaal 0 rente, ik krijg 0 terug, Ik heb 500 over!

      Verwijderen
  2. mijn bank wilde voor een aflossing en bijstorting ook dat ik naar een adviseur ging. Dat viel onder de gewone service, en kostte niets. Ik gok dat een rentemiddeling ook op die manier gaat.
    Banken willen wel allerlei dingen veel beter (veiliger voor hen) afhandelen: meer op papier dat ze hebben geadviseerd. Iets met AFM en/of Compliance, als je wilt googlen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmm Compliance nog nooooit van gehoord ;-). Ik zag alleen bij Min of Meer dat het wel per email kon dus tja dan hoop je het zelf ook zo simpel op te kunnen oplossen.

      Verwijderen
  3. Heel erg fijn hé, al die financiële instellingen. Wat hebben jullie uiteindelijk gedaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen