Pagina's

woensdag 13 november 2013

Denk jij nu alleen maar aan jezelf?

Gisterenavond zat ik een beetje aangeslagen en verdrietig in de auto terug naar huis. De opmerking van een collega echode maar door mijn hoofd. Hij had namelijk gezegd "denk jij nu alleen maar aan jezelf".  Ik had namelijk gezegd dat als er een ander bureau zou vrij komen, dat ik deze dan graag al eerste wilde claimen. De woordkeuze claimen was misschien niet heel handig maar dat komt voort uit het feit dat ik mijn huidige plekje echt niet fijn vind. Ik zit met mijn rug naar de deur en kijk tegen een muur aan. Die andere plek geeft een weidser blik op alles.  Door zijn opmerking werd ik even weggezet als egoïstisch kreng. Ik heb er uiteraard iets van gezegd dat ik dit niet waardeerde maar hij draaide zijn rug om en zei tegen een andere collega op een hautaine toon  "ooh ja waar waren we ook al weer gebleven".  Kortom het deed er volledig niet toe wat ik had gezegd.

De hele gebeurtenis stak me en maakte me oprecht verdrietig. Ik heb met moeite een paar tranen weten weg te slikken. Het steekt me omdat ik alles behalve een egoïstisch kreng ben. Ik ben anders dan hem, ik heb een hele andere zienswijze en levensstijl dat haaks op dat van hem staat. Hij is eigenlijk een karikatuur van een kakker. Hij is daar zelfs zo trots op dat hij dit nog extra uitvergroot. Zijn glansjaren waren de jaren op de sociëteit van de studentenverenging. Ergens is hij nog steeds een student want hij houdt er nog steeds een koorballerig leventje op na. Hij voelt zich ver verheven staan boven bepaalde mensen. Hij zegt letterlijk "dat zijn niet mijn soort mensen"  en dat verschil leert hij zijn kinderen op jonge leeftijd ook weer aan.  Ik kan daar niks mee en voel me ver weg staan van alles waar hij voor staat. En weet je? Op zich maakt het allemaal niet uit. Hij leeft zijn leven en ik leef mijn leven op de manier die ons goed dunkt. Gelukkig hebben we de vrijheid om daarin verschillend te zijn. 

De opmerking die heb ik te danken aan het feit dat ik me een paar keer kritisch heb uitgelaten over dingen die hij belangrijk vindt. Alleen dit was een gesprek tijdens de lunch waar iedereen openlijk zijn mening gaf. Alleen ik ben soms directer en duidelijker dan anderen. Hij geeft daarentegen ook zijn mening open en duidelijk weer. Blijkbaar vond hij het toch niet leuk dat ik me niet wilde confirmeren aan zijn denkwijze en hij heeft op de loer gelegen om mij op mijn plaats te zetten. Hij heeft dit ooit ook in het verleden toegegeven dat hij dan gewoon net zo lang wacht totdat hij iemand ten overstaan van anderen te kakken kan zetten. Het is dus eigenlijk een heel zielig mannetje en ik zou het langs me heen moeten laten schuiven. Toch doet het mij pijn die opmerking omdat het zo volkomen onterecht is. Alleen wat doe je er aan? Opnieuw bespreken geeft hem alleen nog maar een extra platform en dat gun ik hem niet. 

12 opmerkingen:

 1. een corpsgastje met kinderen dat bij internal audit werkt (zoiets toch?) Die knul heeft in zijn eigen ogen enorm gefaald en is megaonzeker. En terecht :P
  heb je wel eens een cursus assertiviteit gedaan? dat kan enorm helpen in het omgaan met dit soort situaties. geeft meer rust!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ps. met kinderen: dus geen pas-afgestudeerde jonge hond meer

   Verwijderen
  2. Jouw werkplek is helemaal verkeerd. Kijk eens of je, zonder medeweten van collega's, bij de arbeisdsinspectie, of ergens anders, hulp kunt krijgen voor een betere werkplek.
   Goed zorgen voor jezelf is niet egoistisch, maar gwoon gezond.

   Elise

   Verwijderen
 2. Aw meid, wat vervelend. Er mogen best meningen gegeven worden en het oneens zijn prima maar sommige dingen komen dan opeens hard aan. En sowieso, met je gezicht naar de muur zitten is zo niet feng shui enzo maar ook echt erg vervelend.

  Gelukkig ben jij anders, en dat is iets om trots op te zijn. Hoge bomen enzo.
  Stom he, dat je je druk maakt over mensen die gewoon... dat niet verdienen. Klinkt als een totale idioot.

  Nou, hoop dat je stukje typen alweer wat opluchtte en anders dikke knuffel en he, je weet wel beter he. Hopelijk kan je het van je afzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sommige mensen zijn gewoon zo ontevreden met hun eigen leven dat ze een ander te kakken moeten zetten om hun ego op te vijzelen. Meid, hoe lastig ook, zet je erover heen. Jij bent meer waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Auw, zulke opmerkingen kunnen heul hard aankomen, maakt niet uit wie ze maakt, Jou werkplek is, zo te horen, alleen maar geschikt om even post te openen oid, klagen over last van je nek (zgn) vanwege de steeds opengaande deur is misschien ook nog een optie.
  sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kan me voorstellen dat dit binnenkomt! Ja, zulke mensen zijn er. Moeilijk. Ik bedenk dan achteraf altijd wat ik had moeten en kunnen zeggen. Maar weet je: zo'n lulhannes is je gepieker niet waard.
  En gewoon nu al aan geven bij je leidinggevende dat deze werkplek niet prettig is voor je en duidelijk maken waarom....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh-oh, grote flashback naar mijn op-een-na-laatste baan. Ik kreeg daar ook nog eens de levenstijl en werkwijze, allemaal zogenaamd veel beter dan dat van de rest, van een collega compleet opgelegd. Mijn werk moest ik zus en zo doen (terwijl ik 10 jaar meer ervaring had en in feite hoger in rang was dan zij, en het kind gewoon niet goed was in haar werk) en ik moest van haar naar de schoonheidsspecialiste gaan, meer make-up gaan dragen en afvallen. Rustig lunchen was er ook niet meer bij, want mijn lunch werd kritisch doorgenomen op calorische waarde en tsss... je wilt ook gewoon niet. Bah-bah-bah. Aan mijn leidinggevende had ik ook niks, want ze gaf mijn collega gelijk dat ze recht had op vrijheid van meningsuiting, ik was gewoon te dik en moest daar eens iets aan doen. Ook gedoe met werkplekken en verwarming.
  Wat ik ervan heb geleerd? Sneller mijn grenzen goed aangeven, zodat dat soort mensen niet meer het idee krijgt eigen onzekerheden op mij uit te kunnen leven.
  Ik kan ook niet zo goed tegen van die mensen die denken dat ze beter zijn dan een ander maar vaak is het juist onzekerheid waardoor die mensen zo gaan brallen. Daar hoef je geen medelijden mee te hebben, niet jouw probleem, hun probleem. Bewaak je grenzen maar trek ook vaker je schouders op; de arme stumpers weten niet beter hoe ze zich staande moeten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik weet het, zoiets raakt je volledig. Ook ik ken zulke mensen. Wie niet eigenlijk? Duurt even dat het pijn doet, maar sta voor jezelf en bewaak je grenzen. Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat vervelend! Ik kan me de tweestrijd voorstellen; aan de ene kant wil je het rechtzetten, aan de andere kant levert dat je vaak toch ook weer niet het gewenste resultaat op, omdat zo iemand vanuit zijn eigen onzekerheid/frustratie reageert. Hopelijk kun je het voor jezelf toch loslaten en hem inderdaad geen aandacht schenken, het aandacht geven zorgt er alleen maar voor dat het groeit.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zijn opmerking doet hij puur om jou op je plek te zetten (op een lage plek in de groep wat hem betreft), de inhoud doet er voor hem niet toe. Hij weet waarschijnlijk niet eens meer wat hij heeft gezegd. Alle energie die je spendeert aan het overdenken is waarschijnlijk zinloos.
  Jij moet kiezen of je je op die plek LAAT zetten. En zo niet: assertiviteits methoden toepassing: stevig en rustig in je schoenen blijven staan, op je plek, met je eigen mening en hem rustig laten doodvallen of van repliek dienen. Hiervoor zijn die cursussen nu. Als je die nog niet gevolgd heb, zorg dat je er een kan volgen. Je mag me mailen voor keuzecriteria voor de goede.
  En overdenk inderdaad of je hier wil werken. Een andere baan zou best wel eens beter kunnen zijn (al is dit een lastige tijd voor solliciteren, dat weet ik heel goed)
  Of dat je aan je leidinggevende wil aangeven dat de invloed van die collega een sfeer creeert die jij niet constructief vindt, noch teamgericht. Zorg dat je dan ook aan kunt geven wat jij doet om het ten goede te keren, als dat in het gesprek aan de orde komt.
  Doe de actie waar jij je goed bij voelt. Maar doe alsjeblieft wel iets, want deze arrogante meneer is het niet waard om jouw gevoel te mogen pletten. Laat hem daar alsjeblieft niet mee wegkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk eerder dat hijzelf die plek wil hebben.

  BeantwoordenVerwijderen