Pagina's

woensdag 15 april 2015

Je kunt het maar 1x uitgeven

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Als je het dus doet, zorg dan dat het goed terecht komt. Dat is iets wat mij door mijn moeder altijd werd voor gehouden. Zij is een kei in het rondkomen van een minimum inkomen en kan daarnaast zelfs nog elke maand sparen. Ze is een dus een voorbeeld over hoe het eigelijk zou moeten. Jammer dat ik deze gedachte ergens gaandeweg mijn leventje ben verloren. 

Eind april krijg ik mijn (variabele) bonus uitbetaald. Ik heb het geluk dat dit best een aardig bedrag is. Dat is dan het voordeel van in de financiële industrie te werken hoe dubbel ik daar soms ook naar kijk. Nu wil ik dat ik dit bedrag zo goed mogelijk en efficient besteed. Dus ging ik na wat het beste zou zijn. Een deel gaat naar het betalen van de WOZ. Dat is onoverkoomlijk maar daarmee dus wel betaald. Het is tevens ook weer een zorg minder voor een jaar. Dan houd ik nog steeds een bedrag over die ik naar eigen inzicht kan besteden. Een deel zal naar de aflossing van de creditcard gaan. Er staan op twee kaarten een bedrag over. Ik kan er eentje volledig aflossen en de ander deels. Misschien zou ik daarna degene die in heb afgelost door moeten knippen en opzeggen. Eén kaart is toereikend. 
Dan zal ook de rekening van de pedagoge moeten worden betaald. Volgende week horen we haar bevindingen. Afhankelijk van het advies, laat ik het  dan daarbij. Mocht dochterlief echt hulp nodig hebben dan is het een ander verhaal maar uit de initiële feedback blijkt dit niet. 
Ook zal ik een deel van de rekening van de psychologe zelf moeten betalen. Ik geloof dat dit maar voor 75-80% wordt vergoed. Nu maar hopen dat ik niet eerst ook mijn eigen risico moet betalen want dan wordt het een duur grapje. Desondanks houden we dan nog een bepaald bedrag over. Ik denk erover om hiervan een klein deel aan wat leukere dingen te besteden. Ik heb ooit ergens gelezen dat ik je zo'n 10% aan jezelf moet besteden zodat je gemotiveerd blijft. Nu ben ik praktisch ingesteld dus streepte ik gaandeweg dingen af en bleven er een paar dingen over.


 • De kapper. Ik wil al hele lange tijd een keer de kapper. Het lijkt me heerlijk om keer wat aandacht aan mijzelf te besteden door mijn haar wat vlotter te laten knippen. Toch heb ik besloten dit niet te doen. Mijn moeder knipt mijn haar. Ze was vroeger lerares op de kapperschool. Mijn haar zit altijd goed als zij het doet, het is alleen wat klassieker geknipt. Daar is op zich ook niks mee. Dus zo bespaar ik ongeveer €35 uit.
 • Nieuwe schoenen. Zowel dochterlief als ik hebben een paar nieuwe zomerschoenen nodig. In mijn kast staan nog een paar gympies en twee paar slippers. Ik heb besloten dat ik voor mezelf geen nieuwe schoenen koop. Dochterlief heeft nog een paar open schoentjes en slippers staan van vorig jaar die gelukkig nog passen. Als ik dan nog een paar gympies koop voor de wat frissere dagen dan is zij ook weer klaar voor de zomer. 
 • Een houten bankje. Ik wil al jaren een houten bankje in de voortuin. Zo kan ik dochterlief in de gaten houden als ze buiten zou spelen. Alleen als zij buiten speelt dan is het vaak in de achtertuin. Gaat ze naar de speeltuin dan gaat een van ons mee want we vinden haar nog te jong om daar alleen naar toe te laten gaan. We hebben dan namelijk geen zicht op haar meer plus ze moet twee straten oversteken. Die ene keer dat ze dus voor buiten speelt, pak ik wel een tuinstoel. Dus zo bespaar ik ongeveer €40 uit.
 • Een hotelovernachting of vakantie. We gaan dit jaar niet op familiebezoek of vakanktie in Griekenland. Gezien de onzekerheid op werkgebied lijkt ons dat nu niet verstandig. Het gaat ons wel aan het hart want schoonouders hebben een zwakke gezondheid maar we kunnen het ons echt niet veroorloven. In plaats daarvan wil ik een paar dagen naar mijn moeder in Friesland gaan. Ik had bedacht dat het dan leuk zou zijn om naar Terschelling te gaan voor een dagje en desnoods een nachtje er aan vast te plakken. Leuk totdat ik naar de prijzen keek in het hoogseizoen. Een nachtje in een hotelletje is prijzig. Kamperen is geen optie want we hebben daarvoor niets in huis. Bovendien als je daar dan toch naar toe gaat, is het ook leuk als het enigszins mooi weer is. Die garantie heb je niet in Nederland. Dus hebben we het nachtje-weg geschrapt en gaan we er een dagtocht van maken. Althans we daar zin in hebben en de weeromstandigheden er naar zijn.
 • Verduisterende rolgordijnen. In de slaapkamer hangen nu een paar rolgordijnen die hun beste dagen hebben gehad. Er vallen na twaalf jaar gatjes in. Nu hangen er ook nog gordijnen dus op zich liggen we niet voor de hele buurt te kijk. Het is alleen niet zo donker met een lantaarnpaal pal voor het raam. En laat ik nu beter slapen als het echt donker is. Toch hebben we besloten deze aankoop uit te stellen. Misschien dat we in de uitverkoop er voor een leuke prijs tegen aan lopen. Zo niet dan doen we het er maar mee.
 • Een spacescooter. Dochterlief wil heel graag een spacescooter voor haar verjaardag. Het mooiste zou zijn als die roze is. In de winkel zijn die dingen rond de €129. No way dat ik zo veel geld voor zo'n ding ga betalen. Ook Marktplaats bied geen uitkomst want daar worden ze voor iets minder dan €100 tweedehands verkocht. Nog altijd veel te veel geld voor een ding die misschien maar een paar keer wordt gebruikt. In de buurt is een speeltuin waar ook die dingen staan. Daar kan ze er dus ook me spelen. Ze heeft bovendien een fiets, een gammele step en een skelter. Meer dan genoeg zou ik zo zeggen. Ze moet dus wat anders verzinnen. Geloof dat ze ook een konijn wil. Daar heb ik dan weer hele andere bezwaren tegen.
Wat gaan we dan wel doen?

 • Fietsen nakijken. De fiets van dochterlief rattelt een beetje. Ik heb nog een electrische fiets van mijn moeder met een halfdode accu in de schuur staan. Ik heb besloten om de fiets van dochterlief in ieder geval te laten repareren en een offerte te laten maken voor de electrische fiets. Valllen de kosten mee, dan laat ik de electrische fiets maken. Valt het tegen, dan wil ik weten hoeveel geld ik zou kunnen krijgen als ik het verkoop. De afspraak is inmiddels gemaakt.
 • Een dagje weg. Manlief wil al jaren naar het Rijksmuseum. Nu bieden ze ook workshops aan voor kinderen. We willen dus daar een keer naar toe in de meivakantie. Ook wilen we een keer naar het Linnaeushof waar we kortingsbonnen voor hebben.
 • Een nieuw kussen. Mijn kussen is simpelweg op. Elke avond prop ik dat ding net zo lang onder mijn hoofd totdat het enigszins ligt. Een goede nachtrust is belangrijk dus een nieuw kussen komt er binnenkort.
 • Nieuwe hakken en nieuwe rits. Ik heb twee paar laarzen die moeten worden gerepareerd. Er is niks mis mee met de laarzen behalve dan dat bij de ene de rits kapot is en bij de andere er nieuwe hakken onder moeten. Als dat gedaan is dan heb ik weer perfecte laarzen. Daar heb ik misschien nu niks meer aan maar het kan maar gebeurd zijn voordat de herfst weer terug keert. 
Dus zo werd er geschrapt en kwam ik uiteindelijk op een lijstje van nuttige dingen en tegelijkertijd uitgaven die ik aan mezelf kan verantwoorden. Misschien dat ik bij een kwekerij nog een paar plantjes voor de tuin koop maar dat kan ik ook van het weekbudget doen. Nu wij niet weg gaan deze zomer, vind ik het wel gezellig om naar  een beetje een groene tuin te kijken. Gelukkig zit dochterlief goed in de kleren voor de zomermaanden dus hoeven we daar niets meer voor te kopen. Die paar leggingen en t-shirts die wel nodig waren, heb ik inmiddels al gekocht. 

Ach en zo puzzelen we verder. Vroeger had ik alles gewoon gedaan zonder ook maar even aan de financiële consequenties te denken. Gelukkig heb ik inmiddels geleerd dat je dan niet goed bezig bent......

14 opmerkingen:

 1. Jullie zijn erg goed bezig. Goed dat je zo nadenkt voor je aankopen. Als ik één opmerking mag plaatsen: In de tweede alinea het woordje misschien verwisselen voor zeker. Weg met die creditcard en dan kun je ook nooit meer in de verleiding komen om terug te vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed hoor, dat je er zo bewust over nadenkt. Als de psycholoog uit de aanvullende zorgverzekering betaald wordt, heb je geen eigen risico.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooh dat zou mooi nieuws zijn. Volgens manlief wordt het tot €1500 gedekt. Dus ik hoop dat deze kostenpost dan mee valt.

   Verwijderen
  2. Scapino heeft vandaag 2e artikel voor 1 euro. Dus misschien toch schoenen?

   Verwijderen
 3. Goed nagedacht dus over alles! Fijn dat dat nu lukt hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Neem nooit 1 konijn alleen, dat is superzielig. Het zijn heel sociale dieren. Google maar even mocht je een konijntje overwegen. Wilde het even gezegd hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gaatjes van het gordijn even aan de buitenkant dichtplakken met ductape?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed bezig hoor! Enkele ideetjes...

  Welke schoenmaat heb je eigenlijk? Ik doe veel schoenen weg omdat ik een steun zooltje heb tegenwoordig. Veel goede schoenen (verkoop gaat hard op MP) en zonde om weg te gooien...

  I.kea heeft veel goed betaalbare kussens. Zelfs onder de €5,-... Als je dan toch iets nieuws nodig hebt... Want bij een kussen zou ik echt geen 2e hands willen ;)

  Is LEGO Friends al iets voor je dochter? Heel veel roze meidenspul! Dat wordt ook regelmatig op MP aangeboden. Een vriendin van mij gaat een deel van de voorraad van DL verkopen op Koningsdag. Mocht je (dochter) interesse hebben, laat me dan even weten hoe ik je kan bereiken. :)

  Hartelijke groet, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooh als ik Lego Friends zou kunnen overnemen voor een redelijke prijs dan graag. Ik wilde daar naar op jacht gaan op de vrijmarkt. Zelf heb ik.schoenmaat 41-42. Hangt een beetje van af hoe het valt Welke maat ik heb
   Maar wat lief dat je daar aan denkt. Je kunt mij mailen op geldofjeleven@gmail.com.

   Verwijderen
  2. Ooh als ik Lego Friends zou kunnen overnemen voor een redelijke prijs dan graag. Ik wilde daar naar op jacht gaan op de vrijmarkt. Zelf heb ik.schoenmaat 41-42. Hangt een beetje van af hoe het valt Welke maat ik heb
   Maar wat lief dat je daar aan denkt. Je kunt mij mailen op geldofjeleven@gmail.com.

   Verwijderen
 7. Heb net de noorse MP afgespeurd maar ze hebben die dingen hier glad niet. Jammer dacht misschien kan k er een voor je op de kop tikken en in NL naar je opsturen.
  Wel een mooi lijstje gemaakt hoor, fijn dat je het op die manier kan doen!
  Die tupplur rolgordijnen van ikea -de blauwe- zijn ook heel goed verduisterend en niet al te duur mocht je ze echt moeten vervangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Weet niet of je zelf nog een mooie lap stof hebt die je als rolgordijn kan gebruiken? Dubbelzijdig plakband om de rol en langzaam de stof erop spannen stelt niet al teveel voor een rolgordijn

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Misschien kun je de lantaarn buiten voor de helft afplakken met zwarte tape o.i.d. Dat is hier in de straat ook gedaan met een lantaarn die voor het slaapkamerraam staat. Of misschien wil de gemeente er iets aan doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goedkope verduisterende rolgordijnen vind je bij IKEA! Scheelt veel geld en het voldoet (als is het natuurlijk niet van superieure kwaliteit zoals die van Luxaflex...).

  BeantwoordenVerwijderen