Pagina's

zondag 25 januari 2015

Opruimvirus, schoonmaken en extra aflossen

Zou het een virus zijn in blogland of is het de tijd van het jaar? Ook ik ben besmet met het virus van opruimen. Om te beginnen ergerde ik me rot aan de zakken met kleding en schoenen die al maanden op zolder stonden te wachten op een nieuwe bestemming. Op een ochtend heb ik de telefoon gepakt en de Voedselbank gebeld met de vraag of ze die zakken wilde hebben. Er werd enthousiast gereageerd dus een paar dagen later reed ik met een volle achterbak naar de Voedselbank. Enthousiast werd ik ontvangen door twee mannen die onmiddellijk begonnen te helpen met de kofferbak uitladen. Bezorgd werd gevraagd of ik het echt wel kon missen. De bezorgdheid verdween snel toen ze hoorden dat ik juist blij was dat de kleding en schoenen goed terecht zouden komen. Het gros gaat naar moeders die tijdelijk dakloos zijn en opvang hebben gevonden in een soort moeder/ kind huis. Ze worden daar begeleid om weer een zelfstandig leven met hun kind(eren) op te bouwen. Het voelde dus ontzettend goed dat mijn spulletjes daar meer dan welkom waren. Een klein deel ging naar een particulier goed doel in Afrika. Ik weet dus waar mijn kleding in de toekomst naar toe gaat. Inmiddels ligt er weer een mini-stapeltje klaar van kleding. Als de zak vol is dan zijn ze eersten die het weer krijgen. 

Daarna was de rest van het huis aan bod. Ik ergerde me al een tijd aan het opgestapelde serviesgoed in de keukenkastjes. Regelmatig stond ik mopperend voor de kast omdat ik eerst van alles eruit moest halen om bij de schaal te kunnen komen die ik nodig had of omdat het kastje niet goed dicht ging. Het nodigt ook manlief niet echt uit op eens een keer de wasmachine uit te ruimen want hij vindt het veels te veel gedoe om alles weer in de kast te zetten. Bovendien loopt hij het risico dat hij nog een snauw krijgt ook als er iets niet goed staat of kapot is. Niet menselijker dan ik en dus kan ook ik soms een enorme draak zijn. Een draak die manlief liever vermijdt. De keukenkastjes werden dus aan een inspectie onderworpen. Er staan weer twee dozen klaar voor de Kringloop. Daar zullen nog meer dozen bij komen want ik ben nog maar net begonnen en lang niet klaar. Toch ben ik al blij met dat kleine beetje wat ik al heb gedaan. Het ziet er al een stuk overzichtelijker uit. En ooh de kastjes kunnen weer dicht en ik kan weer makkelijker bij mijn spulletjes.

Misschien is het volgelopen huis ook de reden dat ik een (pest)hekel aan schoonmaken heb. Als ik ergens goed ben om te vermijden dan is het wel schoonmaken. Ik zal eerlijk zijn: ik maak pas schoon als ik het zelf echt niet meer vind kunnen. Uitzondering daarop zijn de keuken, toiletten en badkamer want die moeten schoon zijn. Ooit een vriendje gehad waarvan zijn badkamer zo vies was, dat ik vol walging en schock niet wist hoe snel ik daar weg moest komen. De rest van het huis was best netjes maar die vieze badkamer was de laatste (overigens niet enige) motivator om voor mij snel een einde aan de ontluikende relatie te maken. Dus als ik mijn huishoudelijke kwaliteiten kort zou moeten omschrijven dan "het is voor het oog schoon" datgene wat het beste de situatie hier beschrijft. Nou is het natuurlijk ook niet fijn om schoon te maken als je van alles opzij moet schuiven. Dus ook dat is een goede reden om het hier in huis wat leger te maken.

Naast de keuken staat speelgoed en mijn kledingkast ook nog hoog op de opruimlijst. Daarnaast wil ik een keer de zolder opduiken want ook daar staat netjes opgeruimd achter de schotten van alles. Ook dingen die goed verkoopbaar zijn. Met de opbrengst daarvan kan ik weer wat extra aflossen.

Of aflossen gesproken: dankzij veranderingen in allerlei toeslagen en bijdragen zag ik ineens dat ik een leuk bedrag extra per maand meer krijg. Joepie! Ik heb het meteen overgemaakt naar mijn creditcard. Dankzij deze actie staat één creditcard weer op nul en de andere creditcard wordt nu onder handen genomen. Hopelijk kan ik zo de financiele schade van de afgelopen tijd in halen want daar was een beetje de klad in gekomen. Inmiddels weer genoeg gemotiveerd dus met frisse zin en moed er weer tegen aan. Over twee jaar zou ik schuldenvrij moeten zijn. Het zou fijn zijn als ik die tijd kan verkorten. 

6 opmerkingen:

 1. Heerlijk als al die zooi je huis uit is he? Ik kan daar ook erg van genieten. En fijn van je toeslagen en alles, dat is vast ook weer een extra motivator!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet om het een of ander, maar dan stel met met schoonmaken toch de juiste prioriteiten? De belangrijkste dingen schoon, en wie problemen heft met de rest mag zelf een stofzuiger/emmertje sop pakken. Het werkt hier al meer dan 20 jaar zo, en het stellen van grenzen bij schoonmaken heeft me voor menig dip behoed. Werkende moeder plus perfectionisme is altijd een zaak van uitkijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt ook gelijk het zijn de belangrijkste ruimtes om schoon te maken. Ach en de anderen komen een keer aan de buurt als ik het op de schoonmaakheupen krijg.

   Verwijderen
 3. Heerlijk..opruimen. Ik ben ook altijd blij met weer meer ruimte en minder rommel.
  Fijn dat je inkomen hoger is waardoor je weer meer ruimte hebt om af te lossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat je schoonmaakheupen actief zijn, betekent dat ook dat je weer wat energie krijgt, en je goed in je (nieuw?) vel begint te komen te zitten? Dat zou ik je wel gunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien een goed idee om meteen afscheid te nemen van je creditcards, zodra de andere ook weer op nul staat. Wij willen heel bewust geen creditcards. Ik koop alleen iets als ik het kan betalen, en volgens mij past een creditcard niet in een consuminder leven. Maar heel goed dat je er één in ieder geval weer op nul hebt staan. En met opruimen ben je lekker bezig. Ik weet uit ervaring wat voor fijn gevoel dit geeft. KruidigMeisje heeft gelijk denk ik, dat je weer wat meer energie krijgt, Een opgeruimd huis, geeft ruimte in je hoofd en maakt letterlijk en figuurlijk alles weer wat overzichtelijker! Groetjes xxx

  BeantwoordenVerwijderen