Pagina's

dinsdag 4 augustus 2015

De wondere wereld van de hypotheken

Zoals ik al eerder schreef, heb ik momenteel nog een hypotheek onder personeelsvoorwaarden. Ik kreeg toen ik deze afsloot een korting van 30% dus in plaats van 5,65% betaalde ik 4% voor een rentevaste periode van 12 jaar. Per maand scheelde dat nogal een slok op een borrel want zo spaarde ik gemiddeld EUR400 uit. Toendertijd was dat een goede deal. Inmiddels is 4% rente achterhaald en kun je als consument zonder wat voor korting dan ook je hypotheek een stuk goedkoper afsluiten.

Vandaag besloot ik mijn hypotheekakte eens goed door te lezen. Wellicht kon ik toch eerder mijn rente verlagen zonder boete dankzij een of andere clausule. Helaas bleek niets minder waar. Er stond dus mij niets anders te doen dan mijn huidige hyptheekverlener te bellen om de siuatie te bespreken. Het is namelijk zo dat als de 5,65% rente in zou gaan, ik financieel het moeilijk zou krijgen. Dus na lang wachten, verkeerd worden doorgebonden en nog een keer bellen, kreeg ik een hypotheekadviseur aan de telefoon.

Het was een doortastende man die meteen alle scenario's door begon te rekenen. Als ik mijn hypotheek zou oversluiten voor 10 jaar tegen een rente van 3,1% zou ik iets minder dan EUR20.000 boete betalen. Dat zou wellicht een interessant scenario zijn als wij geen verhuisplannen hadden. Echter wij willen op termijn verhuizen. Wellicht zelfs nog wel dit jaar dus dan zou ik gek zijn om zo'n hoge boete te betalen. Een ander scenario was rentebemiddeling. Hij kwam uit op een rente van 4,55%. Per maand scheelt dat nog altijd EUR300. Met wat zuiniger leven kunnen we deze EUR100 extra wel ophoesten. Mocht ik dan toch besluiten op binnenkort te verhuizen dan breekt mijn hypotheek en rente open en vervalt ook de rentebemiddeling. Er waren geen boetes aan verbonden. Zelfs al zou ik maar 2 maanden van dit scenario gebruik maken. Ik heb een offerte aangevraagd. Ik kan het dan nog rustig nalezen voordat ik een beslissing neem. 

In september ga ik eens rustig kijken wat de mogelijkheden zijn op hypotheekgebied, mocht ik een nieuw huis gaan kopen. Ik heb al een huis gezien waar ik helemaal verliefd op ben. Manlief ziet ook de potentie. Dochterlief heeft bij wijze van al haar kamer gekozen. Het zou fijn zijn om ergens anders een soort van frisse start te maken. Mijn huidige huis is op zich prima maar er is hier te veel gebeurd. Bovendien heb ik geen leuke buren. We worden constant in de gaten gehouden. Er is maar weinig privacy en dat werkt inmiddels een beetje op onze zenuwen. Als we dan een huis kunnen vinden met een praktischere indeling, iets meer privacy en een fijne hypotheek (zonder personeelsvoorwaarden) dan zou dat heel fijn zijn.

Dus nu wordt het wachten op de offerte. Pff maar inmiddels gaan de verhuiskriebels ook steeds meer opspelen. Wordt dus zeker vervolgd.

6 opmerkingen:

 1. Het is rentemiddeling en geen rentebemiddeling. Een pleister op de wonde lijkt het wel voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verkoop je wel eerst? Wij hebben nu ons huiste koop staan en eeigenlijk al verkocht, ovb verkoop eigen woning.
  Nu maar hopen dat ons bod op een prachtig huis wordt geaccepteerd.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou inderdaad eerst verkopen. Moet er niet aan denken om dubbele lasten te hebben.

   Verwijderen
 3. Ligt er een beetje aan hoe en waar maar als je de 5,65% niet kan dragen zou ik inderdaad ook eerst verkopen. Wel heerlijk om op zoek te gaan naar een ander huis. Niet té verliefd worden want dan betaal je sowieso teveel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Spannend zeg! En fijn dat je zo'n doortastend type aan de telefoon kreeg die meteen aan het rekenen sloeg.

  Hopelijk wordt het wat!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wanneer jij de baan opzegt, dan vervalt de personeelskorting. Volgens mij ben je dan vrij om je hypotheek op te zeggen. (was bij mij zo).
  Yasr

  BeantwoordenVerwijderen