Pagina's

zaterdag 1 augustus 2015

Geld of rust: wat is belangrijker?

Dit jaar kan ik nu al met zekerheid het jaar van de verandering noemen. Verandering in mezelf maar ook verandering van baan. Vooral de verandering van baan was nogal wat. Ik begon weifelend met de eerste stappen op de sollicitatiemarkt. Inmiddels kun je mij een all-rounder noemen op het gebied van sollicitatiegesprekken voeren en ga ik zelfs al patronen herkennen in de gesprekken en vragen. Vanaf eind maart heb ik elke week minimaal 1 tot 2 gesprekken gehad. Als ik er nu op terug kijk, dan is dat natuurlijk gekkenwerk vooral gezien hoe ik mij toen voelde. Elke keer moest ik weer de energie vinden om een geinteresseerde en opgewekte indruk te maken. Ik moest de toekomstige werkgever iedere keer ervan overtuigen dat ik toch echt wel de kandidaat was die ze heel graag wilde hebben. Dat lukte wonderbaarlijk goed. Zo goed zelfs dat ik iedere keer werd uitgenodigd voor een vervolgsgesprek. Uiteindelijk leidde dit tot drie aanboden voor een baan. Eén baan heb ik direct afgewezen. Het voelde niet goed. De manager waarvoor ik moest werken, was zo direct dat het mij afschrikte. Ik houd van directe mensen maar zij kan ook mensen schofferen. Ik zou daar op mijn tenen gaan lopen om haar vooral niet tegen de haren te strijken. Ik wil niet zo werken dus de beslissing om dat aanbod af te wijzen was makkelijk. Toen waren er nog twee banen over. En dat werd een ware thriller.

Baan 1 is een baan die veel flexibiliteit bied en waarbij ik twee dagen vlak bij mijn huis werk. Het is makkelijk te combineren met de zorg voor dochterlief. Ik kan haar dan zelf ook naar school brengen. Dingen die voor mij belangriijk zijn. De andere baan was een managementsfunctie. Ik zou daarvoor regelmatig naar een andere locatie moeten op 1,5 uur afstand reizen bij geen file. Ook zij boden de mogelijkheid om 1x per week thuis te werken. Baan 2 is de baan die ik eigenlijk altijd heb willen hebben: internationaal, zelfstandig en goede doorgroeimogelijkheden. Alleen toen kwam het salarisvoorstel. Op basis daarvan zou ik niet rondkomen dus deed ik een tegenvoorstel die significant hoger was. Binnen 4 uur hoorde ik dat dit akkoord was onder de voorwaarde dat ik dan 40 uur per week zou gaan werken. Ik wilde daarmee akkoord gaan als ik een dag thuis zou mogen werken. In eerste instantie bleek dat geen probleem maar toen kwamen de haken en ogen. Ze wilde dat ik minimaal 1x per week naar de andere locatie ging. Soms zelfs 2x per week. Ze konden mij geen vaste thuiswerkdag aanbieden. Soms zou ik vier weken achter elkaar 5 dagen op kantoor moeten verschijnen waarna ik vervolgens weer een keer thuis kon werken. In mijn sollicitatiegesprek had ik duidelijk aangegeven dat een dag thuis of voor mij essentieel was. Het leek er dus meer en meer op dat ze dat eigenlijk liever niet wilde. Het heeft mij veel tranen gekost want ik realiseerde me dat mijn droombaan niet te combineren was met de zorg die ik aan mijn dochter wilde geven. De gedachte dat ik ook 1 tot 2x per week ver moest reizen om op een andere locatie te werken, was voor mij ook te veel. Ik kreeg een halve dag om het aanbod te overdenken. Uren hebben we er samen over gesproken. Het verschil in salaris was groot en bij baan 2 zou ik een vast contract krijgen. Alleen ik barstte iedere keer in huilen uit als ik dacht dat ik mijn vrijdag niet meer met met mijn dochter had.  Ik kon dat niet aan mezelf verantwoorden. Uiteindelijk heb ik dus besloten om voor baan 1 te gaan: minder salaris dan baan 2 (al is dat nog steeds goed) maar meer flexibiliteit en tijd met mijn dochter. Het knaagt nog steeds maar ik weet wel dat ik de juiste beslissing heb genomen.

Dus nu komt er eindelijk ook een einde aan de lange en intensieve zoektocht naar een andere baan. Ik heb inmiddels opgezegd bij mijn oude werkgever en ik ben vanaf half juli vrij. Half augustus begin ik bij mijn nieuwe werkgever. Mijn oude werkgever belde mij vorige week nog dat ze iets voor mijn afscheid wilde doen. Ze boden mij een borrel aan. Nu heb ik een bloedhekel aan borrels dus ik heb daar vriendelijk voor bedankt. Sindsdien heb ik niks meer gehoord. Wel kijken mijn ex-collega's regelmatig op mijn Linked-In profiel om te zien waar ik straks ga werken. Dat heb ik namelijk niet veteld: 1. omdat ik nog niet wist welke baan  het zou worden en 2. omdat ik daar geen behoefte aan had. 

Half juli zijn we ook 6 daagjes naar Duitsland geweest. Alleen daar lag een beetje een schaduw op omdat ik nog steeds aan het wachten was op het salarisvoorstel van baan 2. Daar hebben ze namelijk 3 weken over gedaan nadat ze mij de baan aanboden. Ik vond het vervelend omdat ik zo graag mijn vakantie was ingegaan met zekerheid en afgesloten zaken. Dat heeft helaas niet zo mogen zijn. Gelukkig heb ik nu nog twee weken vrij dus ik hoop nu mijn rust te kunnen vinden. 

En daarna is het werken en mijn hypotheek omzetten. Of een ander huis kopen want dat overwegen we ook serieus. We zijn zelfs al ergens wezen kijken. Kortom veranderingen nog genoeg alleen hopelijk in wat rustiger vaarwater dan de laatste paar maanden.

10 opmerkingen:

 1. Fijn, dat je nu een nieuwe weg inslaat. Volgens mij heel verstandig dat je niet voor die hectische (droom)baan gegaan bent. Met al die druk die daarop rustte, zou het niet lang je droombaan geweest zijn.
  Benieuwd of jullie gaan verhuizen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En je bent mooi wel aangenomen voor je droombaan, dus wie weet komt het nog wel een keer. Misschien als je dochter wat groter is of misschien komt er een keer een kans met minder reizen en meer flexibiliteit.

   Verwijderen
 2. Ik heb al je beslommeringen rond je baan gevolgd maar eerder geen reactie geplaatst. Nu wil ik het graag doen. Petje af voor jou aangezien je heel veel t vertrouwen had afgelopen periode en desondanks zoveel belangrijke stappen hebt gezet! Succes met het zoeken naar een eventueel nieuwe woning. Het geeft jullie ook de kans om een fijne hypotheek samen te stellen, zeker met de lage rentes van nu en zonder de gebondenheid aan je werkgever.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel veel succes en plezier bij je nieuwe baan straks! Ik hoop dat je komende weken nog even lekker tot rust kan komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat je goed gekozen hebt, je hebt bij deze baan ook een fijn inkomen met daarnaast nog voldoende tijd voor je gezin. Deze baan lijkt mij jarenlang goed vol te houden terwijl bij die hectische baan het risico dat je uitgeput zou raken, door je werk, veel groter is. Geniet van de rest van je vakantie en nog gefeliciteerd met je nieuwe baan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd met je baan! Geld kan je altijd nog bijverdienen, tijd die geweest is krijg je nooit meer terug, prima keuze toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Baan 1 is de baan waarbij ik dacht: 'Die moet het worden!' Fijn dat je een nieuwe baan hebt en veel plezier en succes gewenst.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zeg altijd: Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel prettig als je het hebt en dat geeft ook rust!

  BeantwoordenVerwijderen