Pagina's

zaterdag 17 oktober 2015

Buzz-woorden van de maand: gratis en verandering

De buzz-woorden hier in huis zijn de laatste tijd verandering en gratis. Vooral dat laatste woord doet het erg goed bij DL. Ze lijkt zich ineens bewust te worden dat dingen geld kosten. Dus toen ze de speelgoedgids van een bekende speelwinkel door bladerde, hoorde ik haar iedere keer roepen "ooh dat is heel goedkoop maar een paar euro" of "ooh dat is heel duur". Om haar namelijk beetje een idee te geven van prijzen, had ik namelijk aangegeven dat alles met meer dan een cijfes voor de komma duur is. Uiteraard is dat ook relatief maar ergens moet je toch beginnen. De verwachtingen zijn dus nu enigszins gemanaged voor de komende feestdagen;-). Ergens heeft ze ook geleerd dat je blut  kan zijn. Ze begrijpt dan dat je of geen geld hebt of dat de bodem toch wel heel erg in zicht is en dat we dus slim met ons geld om moeten gaan. Dat is fijn natuurlijk maar dat kan ook tot een beetje genante momenten zorgen als ze net iets te hard in de winkel roept "ooh je bent blut" als ik aangeef dat ik daar geen centjes voor heb (of niet aan wil uitgeven). Op zulke momenten zou je toch wensen dat ze iets minder bewust is.

Ook het woord gratis bekt lekker. Zo weet iedereen inmiddels bij de Kringloop dat ze de mand met rommeltjes zo leuk vindt omdat het gratis is (zucht). En toen ik een zak marseillezeep-korrels mee kreeg op een marktje, heeft ze de verkoper ook een paar keer uitgebreid bedankt omdat we dit gratis mee kregen. De goede man vond het wel geinig. Wij achteraf ook ;-).

Inmiddels heeft ze ook allerlei manieren gevonden om geld te verdienen. Zo moet ik geld in haar spaarpot stoppen als ik een keer vloek. Ik had dat  een keer in een subliem moment bedacht omdat ik het niet zo chic vindt staan als een kind van 6 jaar vloekt. Alleen is ze bijdehandt genoeg om mij erop te wijzen dat ik dat ook wel eens deed. Dus nu staat er een geldboete op. Ik stop geld in de spaarpot en ik haal eruit als zij dat doet. Inmiddels is haar spaarpot al aardig vol aan het raken want vooral in het verkeer floept er bij nogal eens spontaans iets uit. Kortom het ontbreekt haar niet aan ondernemersgeest.... mag ze er ooit maar heel veel geld mee gaan verdienen.

En dan het andere woord verandering. Ik ben dus van baan veranderd. Die verandering had dus financiële gevolgen omdat ik nu iets minder verdien (wel harder werk maar met plezier). De verandering van baan had ook financiële gevolgen want de personeelscondities kwamen te vervallen. De gevolgen voor de hypotheek heb ik weten te beperken door rentemiddeling aan te gaan. Desondanks betaal in binnenkort aanzienlijk meer voor mijn huis. De verhuisplannen zijn er nog steeds. Alleen ik heb een jaarcontract en zonder intentieverklaring krijg ik nergens een hypotheek. Nu denk ik dat ik die verklaring wel kan krijgen (hoop ik) want ze zijn heel erg tevreden over mij (joepie). Alleen het ontbreekt me aan de energie om naar een ander huis te gaan kijken en mijn huis te koop te zetten. Dus misschien dat de verhuisplannen op een iets langere baan worden geschoven. Alleen per 1 januari 2016 vervalt bij mijn nieuwe werkgever het recht op hypotheekvoordeel voor medewerkers. Ik wil alleen geen overhaaste beslissingen nemen. En ach misschien ben ik zonder korting ook wel beter af... ik ben dan in ieder geval een stuk flexibeler met het veranderen van baan als ik dat mocht willen want mijn woonlasten blijven dan hetzelfde.

En ook hebben we dochter op een andere judoschool gedaan. Maandenlang liep ML al te mopperen op de manier van lesgeven. Hij vond het allesbehalve goed. Voor de judo-kenners ML heeft een vierde dan dus hij weet wel wat van judo. Hij is een paar keer gaan praten met de leraren daar maar het mocht niet veel helpen. Dus namen we een drastische beslissing, we haalden DL van judo af en gingen ergens anders kijken. Die andere school was een verademing: wat een verschil en wat een goede lessen. Dus elke zaterdagochtend stappen we nu in de auto om DL om haar 15 km verder naar judoles te brengen. Gelukkig vond ze daar meteen een ander meisje waar ze het goed mee kon vinden en ze vindt het daar zelf ook leuker. Ze komt iedere keer met een stralend koppie van plezier naar buiten terwijl ze voorheen het maar niks vonden. 

Inmiddels is DL ook uit haar peuterbed gegroeid. Dus ook daar moest vervanging voor komen. Na een paar dagen MP te hebben afgestruind, vonden we een prachtig bed. Het was misschien niet de hoogslaper die zij zo graag wilde, maar dit bed is ook mooi. En ik vind het ook wel een fijn gevoel om te weten dat ze midden in de nacht er  niet uitknikkert. Nu nog een matras en dekbed en dan kan ze in haar nieuwe bed gaan slapen.

Ach ja en zo modderen we hier verder aan. Met hopelijk veel gratis dingen ;-) en iets minder veranderingen. 

2 opmerkingen:

  1. Haha, ja op de gekste momenten kunnen ze je opmerkingen tegen je gebruiken. Altijd zo grappig he. Achteraf ;)
    Fijn van het bed. En de nieuwe judoschool!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een slimme manier om je dochter zo bewust te maken van prijzen! Daar gaat ze later vast veel profijt van hebben. En het voorkomt bovendien gezeur dat ze allerlei dingen willen hebben die te duur zijn.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen