Pagina's

vrijdag 24 augustus 2012

Vreemde eend

Soms voel ik mij een vreemde eend in de bijt in de omgeving waar ik werk. Ik durf het maar schoorvoetend toe te geven in consuminderland want ik werk in de financiële industrie. Ja dat wereldje van de hoge bonussen. In dit wereldje lopen veel mensen rond die het op het oog goed voor elkaar hebben. Prachtige vakanties, dure auto's, merkkleding en etentjes bij dure restaurants: ik hoor er wekelijks al dan niet dagelijks verhalen over. Collega's die op zoek gaan naar een huis, praten al vaak over huizen die tegen de 7 of 8 ton zitten. Vaak vraag ik mij af hoe ze dat allemaal doen ondanks dat velen tweeverdieners zijn. Maar dan nog hoge hypotheek, kinderopvang, twee auto's...... ik weet het niet.

Ik sta daar dan in schril contrast tegen. Ik heb een bovenmodaal inkomen maar daar staat wel een hoge schuld tegenover. Ik moet van mijn inkomen mijn man en kind onderhouden want ik ben een alleenverdiener. Mijn man heeft een oogziekte waardoor de medische kosten hoog liggen. Gelukkig kan hij wel voor onze dochter zorgen waardoor zij niet naar de opvang hoeft. Ik kan het me niet veroorloven om op vakantie te gaan, ik moet goed nadenken hoe ik met mijn budget de maand rond kom en daar is geen ruimte voor uitspattingen. Mijn voornaamste doel is financiële vrijheid want schulden benauwen mij (en toch heb ik ze... hoe ironisch).

Het klinkt misschien raar maar toch ben ik gelukkig dat ik in deze situatie zit. Het heeft mij leren inzien dat geld ook betrekkelijk is. Sinds ik tot het inzicht ben gekomen dat ik zo snel mogelijk mijn schulden moet aflossen, ben ik langzaam meer gaan genieten van de kleine dingen in het leven. Ik kan genieten van een zonnige dag, een knuffel van mijn dochter of gewoon iets wat ik op straat zie. Uiteindelijk is dat rijkdom.

4 opmerkingen:

 1. Ik denk dat financiële problemen of minder inkomen hebben dan buitenstaanders denken veel vaker voorkomt bij mensen met een wat beter inkomen dan je denkt. Wel een uitdaging voor je om in zo'n omgeving te werken. Ik vraag me inderdaad wel eens af, als al die collega's van je nu eens eerlijk zijn, wie het dan echt kan betalen, wat ze aan leningen hebben uit staan en hoe groot de klap is bij een eventuele scheiding.

  Succes met aflossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijk me best wel ingewikkeld om een werkdag rond te toeven tussen dat soort gesprekken, het zal me op den duur benauwen en ik vind het lef hebben om van die norm af te wijken. Heb ook wel een aantal van dat soort gesprekken gevoerd en dan vind ik het altijd leuk om een beetje te porren en de vraag te stellen wat vind je echt belangrijk=
  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik laat het allemaal maar een beetje van me afglijden en vind het soms ook wel grappig om aan te horen. Het is vaak meer uiterlijk vertoon dan iets anders. In de branche waar ik werk, is status best belangrijk voor veel mensen. Ik ben zelf blij dat ik niet aan die race (meer) mee doe. Ik denk alleen maar hoe betaal je het in godsnaam. Dat is meestal al vrij ontnuchterend en zet dingen in perspectief want uiteindelijk gaat het niet om de dingen die je hebt maar om de essentiele dingen in het leven zoals liefde, gezondheid, respect etc.

   Verwijderen
 3. Beste GeldOfLeven, ik werk ook al 12 jaar in de financiele sector en consuminder ook al die tijd (scheiding dwong eerst, nu lokt de financiele vrijheid).
  Het is idd raar om "anders" te zijn dan je collega's en je voor je gevoel niet bij te horen. Toen ik mijn eigen verwachting bijstelde (ik ben OK zoals ik doe, en mijn uitgaven zijn niet te zien op mijn voorhoofd), gebeurde er iets raars: ik begon vrijer te denken. Niet alleen over mijn eigen (niet-)uitgaven, maar ook over allerlei dingen die "moeten" of toch "logisch" zijn. Waarom moet dat? Waarom is dat logisch? Is duur altijd beter? Als je een vergleijkingssite opzoekt, of zelf zaken uitprobeert, blijken zaken soms anders te liggen.
  Die onafhankelijke manier van denken, begint me professioneel ook voordeel te brengen: ik denk over mijn vak langzamerhand anders na. Ik zie meer en creatievere oplossingen dan mijn collega's. Dat is nu voor mij logisch tegenwoordig.
  En dat is een winst die ik nooit had gedacht te halen, met consuminderen. Ik gun 'm jou ook!

  BeantwoordenVerwijderen