Pagina's

vrijdag 10 januari 2014

Schulden: stand van zaken

Ooit was ik mijn blog begonnen als extra motivatie om mijn schulden af te lossen. Na zo’n kleine anderhalf jaar bloggen zijn de schulden er nog steeds maar zijn ze inmiddels wel afgenomen. Een aantal schulden zijn inmiddels volledig afgelost en ik ben nog steeds elke maand bezig met het aflossen op de creditcard en de persoonlijke lening. Heel veel valt er niet meer over te melden.
 
Lag ik zo’n kleine 2 jaar geleden nog regelmatig wakker van hoe alles nu financieel moest, tegenwoordig verlies ik hierover in ieder geval geen slaap meer. Dit komt allemaal doordat ik aan het begin eens heel serieus naar mijn financiën ben gaan kijken. Zo kwam ik er achter dat er wel ruimte bestond om extra af te lossen. Die ruimte heb ik genomen maar hiervoor moesten we dan wel andere dingen laten. Als je me nu zou vragen wat waren dan die dingen dan kan ik dat niet eens meer echt benoemen. Het waren vooral dingen in de categorie “vooral erg leuk voor jezelf en op dat moment maar niet iets waar je structureel wat aan hebt behalve dan een vervaagde herinnering met veel geluk”.  Toen voor mij eenmaal de knop om was van “we moeten echt iets doen want anders verzuipen we”, was het voor mij vrij gemakkelijk om de veranderingen ook toe te passen want ik was enorm gemotiveerd om iets aan die schulden te doen. Ik wilde namelijk financiële rust voor zover dat mogelijk is met schulden. Manlief had er meer moeite mee in het begin want ineens konden bepaalde dingen niet. Met die keuzes die toch vrij eenzijdig vanuit mij werden opgelegd, had hij in het begin moeite. Dit kwam voornamelijk omdat we naar van alles naar ineens zo goed als niets over gingen. Inmiddels is hij om en word ik regelmatig aangesproken op dingen. In de tussentijd zijn er ook dingen in ons leven veranderd. Zo gaat dochterlief naar de opvang en dat had zo’n financiële impact dat ik het extra aflossingsplan moest herzien. Na weer eens kritisch naar onze financiën te hebben gekeken, bleek toch nog wel ergens ruimte te zitten in het budget. De extra aflossing op de creditcard werd wel lager waardoor het aflossen nu minder snel gaat. Desondanks lossen we wel iedere maand een extra bedrag af naast de standaardbetalingen en zien we langzaam maar zeker de bedragen ook naar beneden gaan. Het meest belonende vond ik dat ik de rente steeds verder zie dalen. Toen er nog een vrij groot bedrag openstond, leek het namelijk erop dat we meer aan rente betaalden dan dat we daadwerkelijk aan het aflossen waren en dat is eigenlijk heel erg zonde van het geld.
 
Hebben we nu alles zo goed voor elkaar? Nee dat denk ik niet. Als een ander kritisch naar onze budget zou kijken, dan zou er misschien best nog wel winst te behalen zijn. Soms moet ik ook wel eens terugvallen om mijn spaarbuffer omdat ik dan bijvoorbeeld ergens aan het eind van de maand geen benzine meer heb in de auto maar ook geen geld en ik toch nog echt naar mijn werk moet. Ik woon te ver om op de fiets te stappen dus dan moet ik toch echt tanken. Dus dan wordt de spaarrekening (met pijn in mijn hart) aangesproken. Die rekening is ook wel eens gebruikt om een andere tegenvaller te compenseren. Ook heb ik het afgelopen jaar een keer de creditcard moeten aanspreken maar dat voelde zo verkeerd dat ik meteen het bedrag heb teruggestort zodra ik weer geld had.
Ook vind ik het nog steeds moeilijk om heel goed financieel te plannen met als gevolg dat ik dus wel eens voor een onaangename financiële verrassing kom te staan. De intentie is om een goede spaarbuffer op te bouwen zodat we hiermee die klapper(tje)s kunnen opvangen. Ik denk dat zoiets het beste voor mij werkt. Alles minutieus vastleggen werkt niet voor mij want ik word daar zo gefixeerd op dat ik daar gespannen en neerslachtig van word. Ik ben dan naar mijn mening er te veel mee bezig en dat werkt voor mij dus niet. Wel check ik online regelmatig mijn balans en dat doe ik als ik geld opneem bij de flappentap. Voor sommigen zal het misschien nog als een houtje-touwtje budget klinken maar voor mij werkt het wel. Over het algemeen komen we dus redelijk goed rond.
 
Als ik dus dan zo terug kijk dan is er veel veranderd en mag ik best trots zijn op mijn vorderingen. Helemaal volgens plan loopt het niet want ik had twee jaar geleden gedacht dat ik een stuk verder zou zijn met aflossen. Ik had toen alleen niet rekening gehouden met eventuele tegenvallers. Dat is achteraf naïef maar je kunt het ook enthousiasme noemen. Heel erg spannend zijn mijn schulden en aflospogingen dus niet meer. Het loopt en daar is alles mee gezegd. Het saldo slinkt en dat is fijn. De creditcard wordt dit jaar nog afgelost en dan blijft er nog de persoonlijke lening over. Die lening zal er aan het eind van 2014 nog wel zijn maar dan in een erg afgeslankte versie van wat het in het begin van was. Dus ik zet nu alles in op 2015 om dan volledig schuldenvrij te zijn. Dat is realistisch en overzienbaar. Nu maar hopen dat er niet al te veel tegenvallers zijn…

10 opmerkingen:

 1. ik hoop echt voor jullie dat het lukken gaat, zo te lezen wel. Veel succes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed van je zeg! Ik vind dat je met recht trots op jezelf mag zijn.
  Je bent niet alleen tot inzicht gekomen, maar je handelt er ook naar.
  We maken allemaal wel eens fouten, leren kost tijd.
  Volgens mij zijn jullie super op weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, vooral de rust die je er nu mee hebt is al die moeite waard denk ik! Ga zo verder en ik ben benieuwd wanneer het helemaal klaar is! Succes verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je bent zo goed bezig , ik heb er alle vertrouwen in dat je in 2015 schuldenvrij bent.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je bent je bewust van je schulden en bovendien los je ze daadwerkelijk af. Bovendien zijn ze niet toegenomen. Schouderklopje hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het heeft bij mij ook een tijd geduurd voordat ik me besefte dat je in de begroting echt rekening moet houden met tegenvallers. Al doende leer je. Maar je bent al een heel eind gekomen en je doet het hartstikke goed volgens mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo te lezen gaat het erg goed. Ook al is de verwachting dan lager als je gedacht had. De dalende lijn zit erin en dat is erg voornaam. Tegenvallers horen er nu eenmaal bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als ik het zo lees zijn jullie op de goede weg! Het is een goed gevoel om weer op de goede weg te zijn en dat alles nu afgelost gaat worden. Ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen