Pagina's

donderdag 2 januari 2014

Goede voornemens en keuzes

En toen was 2014 er ineens. Hoe cliché het ook klinkt het jaar is weer voorbij gevlogen. Ik ben niet iemand die vaak terug kijkt op de dingen. De dingen zijn gelopen zoals ze blijkbaar hoorden te gaan en daar moeten we het dan mee doen. Daar zitten dan meevallers en tegenvallers tussen. Het belangrijkste vind ik altijd dat je met een enigszins voldaan gevoel het jaar kunt afsluiten en dat je dan met frisse moed het nieuwe jaar weer verder gaat waar je bent gebleven.

Ik doe ook niet aan goede voornemens of aan 52 doelen. Ervaring leert dat ik me daar toch niet aan houdt en dan alleen maar teleurgesteld ben. Ik neem me dus dingen ergens gedurende het jaar voor omdat ik dan tot nieuwe inzichten ben gekomen, iets wil uitproberen of erachter ben gekomen dat iets wel of niet voor mij werkt. Het wordt dan meer een gewoonte die langzaam mijn leventje insluipt dan iets wat ik mezelf geforceerd opleg. Hoe dan ook, het werkt een stuk beter voor mij dan volledig het roer om te gooien per 1 januari. Dus voor mij niet ineens suikervrij eten, minder vlees eten, nog meer biologisch eten, alle enge producten met chemische bestandsdelen verbannen, mijn huis drastisch opruimen en ineens erg zen door het leven gaan. Het zijn allemaal dingen die ik graag zou willen maar die onmogelijk zijn om ineens voor elkaar te krijgen. Dus (on)bewust doe ik die dingen in baby-stapjes en zo kan het zijn dat ik na een paar maanden die dingen toch doe. Zover dus de goede voornemens! 

Grootste wens voor 2014 blijft toch om het volledig schuldenvrij af te lossen. Heel even had ik de hoop dat ik dit misschien nog voor het einde van 2013 zou redden. Ik had namelijk van mijn moeder voor Sinterklaas een kras-adventskalender gehad. Elke dag moet je dan een vakje openmaken en krassen. Onder het vlakje komt dan een symbooltje tevoorschijn en als je er dan zoveel hebt van ieder dan kun je een prijs winnen. De sterretjes stonden voor €100.000. In kraste het ene sterretje na het andere sterretje weg en de prijs leek toch wel heel dichtbij te komen. Op een gegeven moment miste ik nog één sterretje. In mijn hoofd bedacht ik wat ik met al dat geld kon doen: ik kon mijn schulden aflossen, een buffer aanleggen, dubbele ramen voor het huis van mijn moeder betalen en misschien ook eens heerlijk op vakantie deze zomer. Alleen die laatste ster is er nooit gekomen. Uiteindelijk won ik €8 die in de spaarpot van dochterlief is verdwenen. 

Voor de rest heb ik genoten van twee weken vrij. Ik heb nog twee dagjes vrij maar zou zo nog een paar weken extra willen. Ik vind het heerlijk om geen verplichtingen te hebben en mijn eigen ding te kunnen doen. Ik vind het helemaal super om elke ochtend dochterlief uit bed te kunnen halen en samen te ontbijten. Niets fijner dan langzaam de dag op te starten en dan maar kijken wat de rest van de dag ons brengt. Ik kijk als een berg tegen maandag op want dan moet ik weer werken. Als ik eenmaal weer in het ritme zit dan hobbel ik wel mee maar ergens diep in mezelf weet ik dat ik iets heel anders wil. Ik voel me niet thuis tussen mijn collega's en het (harde) financiële wereldje waar alles alleen maar om meer en nog meer geld draait. Het staat steeds verder van hoe ik in het leven sta. Ik zou graag iets doen waar ik meer voldoening uit zou krijgen. Wat ik wel heel verhelderend vond om te realiseren, is dat ik met ongeveer 70% van mijn huidige salaris toe kan. De andere 30% gaat op aan aflossingen. Dat betekent dus dat als ik eenmaal alles heb afgelost met minder geld toekan en dus ook een baan zou kunnen accepteren die misschien minder betaald maar wel meer voldoening geeft. Dat is een hele bevrijdende gedachte. 

Ondanks alles denk ik dat 2014 voor mij een jaar van keuzes maken zal worden op persoonlijk, financieel en werkgebied. Keuzes die misschien pijn en verdriet gaan doen maar ook keuzes die misschien bevrijdend kunnen zijn. Hoe dan ook laat 2014 maar komen. 

8 opmerkingen:

 1. Mooi! Zo te zien heb je alles goed op een rijtje!
  Je mag trost zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, dat zal wel een bewogen jaar voor je worden dan. Veel succes en wijsheid gewenst. En alles op 1 januari (of 18 september, of wat ook) daar geloof ik ook niet zo in. 't Komt allemaal vanzelf als je het wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat je de rust kunt vinden om alles op een rijtje te zetten en te handelen wat jou goed lijkt. Met het aflossen van je schulden gaat het erg goed. Knap van je!

   Verwijderen
 4. Ik wens je veel wijsheid en kracht toe! En dat het maar jouw jaar mag worden....zonder schulden en met de vrijheid die je zoekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo , ik was al benieuwd hoe het met je is ... het was wat stil de laatste weken . ik proefde in een van je laatste berichten ook wel prive moeilijke gevoelens , afwegingen . ik lees je blogs graag . heel veel sterkte gewenst bij alles wat je dit jaar gaat ondernemen , tegenkomt . dat het ruimte mag geven , zowel in financieel als emotioneel opzicht . hartelijk groetje sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Succes met je keuzes. Dat je volgend jaar mag terug kijken op een jaar waarin jij deedwat bij jou past!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jammer dat je net dat laatste sterretje niet had!
  Ik heb ook geen goede voornemens.
  Ik wens je veel wijsheid bij het maken van die keuzes!

  BeantwoordenVerwijderen