Pagina's

dinsdag 18 februari 2014

Glijdende schaal naar beneden

De laatste paar weken loopt alles een beetje anders dan anders op werk en thuis. Ik heb het druk op mijn werk waardoor ik soms thuis niet meer de puf heb om dingen te doen. Na een lange werkdag is het nog even hectiek om dochterlief op tijd in bed te krijgen. Binnen anderhalf uur moet ze gegeten, gewassen en naar bed zijn gebracht. Het is net dat ze perse rond een bepaald tijdstip in bed moet liggen maar we doen haar er geen plezier mee om haar laat in bed te leggen. Ze is dan moe en prikkelbaar. Kortom het is beter voor haar dat ze op tijd in bed ligt. Als dochterlief eenmaal in bed ligt en de boel is opgeruimd, plof ik meestal ’s avonds op de bank. Automatisch gaat dan de tv aan en dan zap ik regelmatig doelloos langs de verschillende tv-kanalen. Vaak blijf ik dan ergens steken maar om nou te zeggen dat het me allemaal veel interesseert: mwoah. Er is sowieso maar weinig op tv wat me nog kan boeien. Ik zou in plaats daarvan iets nuttigs in huis kunnen doen of een boek kunnen pakken. Alleen ik ben soms te moe om nog geconcentreerd een boek te kunnen lezen.  En om nu ’s avonds ook nog heel actief dingen in huis te doen daar heb ik ook niet altijd veel zin in. Kortom de tv lonkt dan als alternatief ondanks dat het maar weinig voldoening geeft. Ik baal een beetje van dat passieve gedrag.
 
Ook gaat het qua eten niet zo goed. Dit weekend stond ik op de weegschaal en het sloeg de verkeerde kant op. Gatver ik was te veel aangekomen. Dat komt deels doordat ik mijzelf wil belonen met iets lekkers als ik hard heb gewerkt. Ik vind dan dat ik dit verdiend heb. Alleen blijft het dan vaak niet alleen bij dat ene koekje of chocolaatje maar volgen er meestal nog een paar. Thuis probeer ik dit te voorkomen door niets in huis te halen. Ik bak meestal wat in het weekend en daar moeten we het dan mee doen. Het is alleen dat er op werk een snoeppot staat en daar grabbel ik dan regelmatig wat uit. Ik vind het vaak niet eens lekker. Vaak heb ik ook een enorme suikerdip waardoor ik halverwege de middag nog in kak ook. Dus waarom neem ik dan toch iets als ik weet dat ik er niet goed op reageer en het ook niet eens lekker vind?
 
Ook met de financiën gaat het wat minder. Elke maand neem ik me voor dat we het nu beter aan gaan pakken maar ergens tussen de 6e dag en de 15e dag van de maand gaat het toch mis. Ik kom of net rond of ik moet mijn spaarrekening weer aanspreken om bijvoorbeeld benzine te kunnen tanken. Ik heb zelfs twee keer hiervoor mijn creditcard moeten gebruiken. Vooral dat laatste is iets wat ik helemaal niet wil. Waar gaat het geld dan naar toe? Geen idee. Het gaat vaak op aan kleine dingen zoals een boodschapje hier en daar of toch nog een onverwachte rekening. Is het deels gemakzucht? Is het deels niet kunnen accepteren dat iets niet kan? Is de discipline een beetje kwijt? Ik zou in ieder geval weer eens kritisch naar mijn budget moeten kijken. Ik weet op zich waar het aan ligt. Mijn salaris is met €100 gedaald nadat mijn ouderschapsverlof was afgelopen. Het is vaak net die €100 die ontbreekt. Kortom het is weer mijn budget bijstellen. Als in april dan mijn bonus wordt uitbetaald hoop ik die rottige creditcard af te kunnen betalen. Dat geeft weer wat lucht en dan heb ik nog maar één lening.
 
Al met al moet ik mezelf weer een schop onder de kont geven op een aantal gebieden. Ik zou ’s avonds dingen moeten gaan doen die meer energie en voldoening geven. Gewoon een kwestie van de afstandsbediening weg leggen dus. Ook zou ik mezelf moeten inhouden met snoepen. Na mijn verjaardag ga ik weer vasten dus dan snoep ik ook niet meer. Dan nog die financiën. Ik ben binnenkort een middagje thuis terwijl iedereen weg is. Ik kan dan ongestoord puzzelen op mijn budget en daar allerlei scenario’s op los laten. En hopelijk vind ik dan weer een goed ritme…. het is nu een beetje een glijdende schaal en dat wil ik niet!

6 opmerkingen:

 1. De sleutel zit inderdaad in je verhaal. Tijd maken om bij te komen. Gelukkig neem je een middag vrij om te puzzelen. Maar ook een paar dagen tv uit vroeg naar bed doet wonderen. Misschien dat je tussen de 6e en de 15e een dagbudget inlassen? Excl. benzine. Dan komt het vast goed. Succes met alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah meid, balen.... maar het komt echt wel goed. Je weet nu wat er mis is, je ziet het in... straks heb je hopelijk wat meer rust en weer de energie om het in te halen en om te buigen. Beetje vervelen met cijfertjes motiveert misschien ook weer. En als je met DL wat leuks gaat doen, ideetje om dat iets 'gezonds' te bakken? Dubbele winst. Lekkere snack voor op je werk en samen wat leuks gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Halllo , nou ik schud je de hand .... ik herken me helemaal in jouw verhaal en heb net zo de balen van mijn niet-acties als jij ; erg demotiverend he .
  Ik heb dus helemaal niet de wijsheid in pacht en durf daarom wel een reactie te geven !
  Bij mij zie ik dat deze 3 aspecten vaak met elkaar samenhangt: druk/moe , €€, eten !
  Wat iemand zegt : een paar avonden heel vroeg je bed in helpt misschien ?
  Maar wat zeker ( mij) niet helpt is mezelf blijven veroordelen om wat ik wel/ niet doe . dat moet ik erg leren ; het wordt zo'n negatieve spiraal waar ik dan in terecht kom. Accepteren dat het nu is zoals is ....... ! Makkelijker gezegd dan gedaan .
  Mocht je interesse hebben om wat te lezen over de psychologie van het eten ( ook toepasbaar op €€ !!) : Mieke Kosters schrijft hier leerzame en toepasbare dingen over ..
  Ik ga me vandaag ook weer bij de haren uit de dip omhoog trekken , kleine doelen stellen en vooral een kwartiertje DANKBAAR zijn . Even een moment diep beseffen hoeveel goeds er is in mijn leven , ondanks alles ...... dat wens ik jou ook voor jouzelf en man en dochter en daarna voor op je werk/ zakelijk. groeten Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je moe en futloos bent, ontbreekt het ook aan de energie om fiancieel gedisciplineerd te zijn. Uit die tv! En als je je dan verveeld 's avonds, gewoon vroef naar bed gaan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat boek lijkt me heel interessant. Ik ga eens kijken of ik het in de bieb kan lenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lees al een tijdje mee op, heb veel bewondering voor hoe je het aanpakt om van de schulden af te komen. Vaak als ik bij jou lees wat je allemaal doet vraag ik mij af waar is jou partner? Doe je alles alleen? Dat zal toch niet waar zijn hé. Succes meid en denk ook aan je zelf. Gr.Greet

  BeantwoordenVerwijderen