Pagina's

woensdag 12 september 2012

De eeuwige strijd tussen moedersIk weet niet wat het is maar het lijkt soms dat je het als werkende moeder maar ook als thuisblijvende moeder nooit goed doet. Op een of andere manier moet je altijd je keuze verantwoorden tegenover andere moeders en knaagt er altijd een schuldgevoel van doe ik het wel goed, doe ik mijn kind niet tekort en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik werk als alleenverdiener 36 uur per week. Daar komen nog wel een paar uren extra bij omdat als ik eenmaal thuis ben, ik vaak nog per Blackberry dingen afhandel. Bovendien reis ik wel eens naar het buitenland voor mijn werk waardoor ik meteen een paar dagen weg ben en ik schuif ook wel eens met mijn vrije dag omdat er iets van werk tussendoor komt. Ik heb deze vrijheid omdat mijn man niet werkt en dus voor onze dochter kan zorgen. Ik realiseer me dat ik hierdoor ontzettend in een bevoorrechte positie verkeer met ook een stuk minder zorgen en stress. Ik hoef niet te rennen om op tijd te zijn op de kinderopvang want ze is thuis waar ze door mijn man met veel liefde en goede zorg wordt opgevangen. Overigens zorg ik er wel voor om op werkdagen rond 17.30 uur thuis te zijn zodat ik de laatste 2 uurtjes voor het slapen gaan samen met haar kan doorbrengen. Die 2 uurtjes zijn voor mij heilig en dat geldt ook voor de dagen dat ik niet werk. Je zou zeggen dat als dit voor ons als gezinnetje werkt dat niemand daar iets op aan te merken zou hebben. Helaas is dat anders en moet ik bijna wekelijks mijn keuze verantwoorden aan eigenlijk alleen maar vrouwen. Mannen zeggen alleen maar "goed voor elkaar meid" of "als het werkt voor jou, prima toch". Wat is dat toch dat vrouwen elkaar hierin niet kunnen steunen?

Gisteren was ik met mijn dochter in de speeltuin. Daar werd ik aangesproken door een thuisblijvende moeder. Eigenlijk was de eerste vraag of ik nog steeds 4 dagen werk en waarom ze niet naar de peuterspeelzaal ging. Het bracht het ergste in mij naar boven waardoor ik provocerend vertelde dat ik de komende weken het ontzettend druk heb en ook nog eens moet reizen dus dat die 4 dagen misschien wel eens meer zouden kunnen worden. Het beantwoordde haar vraag niet maar ik zag wel de afkeuring in haar ogen. Ondanks dat ik altijd mijn eigen koers vaar, doet die afkeuring toch pijn. Ik zou graag meer tijd met mijn dochter willen doorbrengen maar ik ben helaas niet in de positie dat ik minder kan gaan werken. Ook begrijp ik niet waarom het zo'n heet hangijzer moet zijn dat ik werk. Mijn dochter lijkt er geen last van te hebben. Boven alles is dit de keuze van mijn man en mij. Wie is die ander om daar over te oordelen?

Waarom kunnen wij elkaar niet meer steunen en elkaars keuzes respecteren? Het zou het leven zo veel gemakkelijker maken.

7 opmerkingen:

 1. Waarom zouden moeders niet mogen werken? Helemaal als in dit geval de vader full-time huisvader is.

  Vind het ook een beetje bemoeienis van een buitenstaander waar je verder gewoon geen aandacht aan zou moeten besteden.

  Maar ja, ik ben dan ook een man

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zakelijk bezuinigen@ : Zelfs al zou de vader wel werken dan kan de moeder ook wel werken.
  Mijn kinderen zijn nu 37 en 34 en ook ik heb altijd gewerkt evenals mijn man. Ook in die tijd werd er angstvallig op ons gelet en er werd afkeurend gefluisterd. Onze dochters hebben allebei een geweldige jeugd gehad en het zijn prachtige zelfstandige en ontwikkelde, sociale en emphatische mensen geworden met respect en liefde voor mens, dier, natuur en cultuur. Volg gewoon jullie eigen pad dat is beter dan de weg van anderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom zou jij respect van anderen nodig hebben? misschien moet je je dat afvragen ;o).....respect krijg je van je man en dochtertje, omdat het bij jullie gewoon lekker loopt.
  Ik denk dat dit echt een vrouwengevoel is....goedkeuring/respect verwachten of hopend op respect bij wat ze doen. Zouden mannen dit aich nu ook zo afvragen of ze wel respect krijgen van hun buurman dat zij werken en een gezin hebben? Volgens mij niet.

  Dus, ik denk als jij de knop gewoon omdraait en niet meer de goedkeuring van een buitenstaander nodig hebt om je goed te voelen dat jij je een stuk beter voelt en dat jouw leven gemakkelijker wordt (in dit opzicht dan he)
  succes!
  groetjes, vrolijksparen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig dat ze mannen nooit vragen hoe ze het thuis hebben geregeld. Lekker laten lullen die mutsen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat het een ding is wat vrouwen zichzelf opleggen: het MOETEN kunnen combineren van werken en moeder zijn.
  En hoeveel vrouwen worden er best ongelukkig van, dat ze elke keer hun kindjes naar de opvang moeten brengen om dan net het laatste stukje van de dag nog net wel samen te hebben. Dan moet er ineens zo'n berg in het weekend, omdat het gezellig MOET zijn.
  Dan beter een ouder lekker thuis (om het even welke dan), zodat alles toch rustiger is.
  Volgens mij is het bij jullie juist het toonbeeld van modern. Moeder aan het werk en man als thuisbasis. (zelf op het moment wel een thuisblijmamma, hopelijk kan ik het in ieder geval deeltijd blijven)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik leg me onbewust ook op dat als ik thuis ben allerlei leuke dingen moet doen met mijn dochter. Het lijkt wel of ik wil overcompenseren. Ik weet dat het niet hoeft maar toch blijft die drang daar zitten. Het is iets waar ik een goede balans in zal moet vinden. Dat blijft moeilijk.

   Verwijderen
 6. ik denk dat de meeste moeders die je zo aanspreken, niet beseffen dat je een full-time vader thuis hebt, en ook niet beseffen dat jij kostwinner bent.
  Vergelijk jezelf dus eerder met de vaders (zijn die er ook bij de peuterspeelzaak, zo vaak als jij?), dat is eerlijker.
  Licht langzaam de moeders voor, beseffend dat die moeders het ook maar gokten (vanuit een of ander gemiddeld gezin): jij bent meer vader dan moeder, al zie je er erg moederig uit ;-)
  Ik moest vader+moeder zijn (papa was er niet en deed weinig). Dat werd vaak begrepen als ik het uitlegde. Maar de andere moeders konden het slecht van m'n gezicht lezen, dat snapte ik dan ook wel.
  sterkte! En laat je niet kisten, jij doet meer dan 1 fulltime baan als je kost wint+er regelmatig bent voor je kind, dus je doet het heel goed!

  BeantwoordenVerwijderen