Pagina's

donderdag 13 september 2012

De groentetas en het weekmenu

Vorig jaar ben ik begonnen met het afnemen van een wekelijkse, biologische groentetas. Ik was er al een tijdje op zoek naar en vorig jaar liep ik tegen de tas aan op een boerenmarktje. De tas is een initiatief van een lokale boer die samen met Odin en andere lokale boeren biologisch eten naar de seizoenen toegankelijk wil maken.

Waarom wilde ik een tas? Ik wil graag zo veel mogelijk biologisch eten, naar de seizoenen en de lokale boeren een steuntje in de rug geven.

Over het algemeen ben ik erg positief over de inhoud van de tas, ook al heb ik soms wel eens verwonderd afgevraagd wat ik met bepaalde groente aan moet. In de tas zitten namelijk soms vergeten groente zoals aardpeer, pastinaak, schorseneren etc. Zelf vind ik het dan een uitdaging om een lekker recept te vinden en deze groente uit te proberen. Meestal is het een feestje voor de smaakpappilen, soms is het een teleurstelling. Zo kan ik de smaak van pastinaak maar niet waarderen ondanks dat ik het op een aantal verschillende manieren heb klaargemaakt.

Vandaag kon ik de tas weer ophalen. Elke dinsdag krijg ik een emailtje met de inhoud zodat ik mijn andere boodschappen hierop aan kan passen. De inhoud van deze week is:

prei, paprika, brocolli, sla, kastanjechampignons, courgette, appels en mais.

Dus deze week staat op het menu.

  • groentesoep met brood (ik heb nog wat groente over dus geen betere manier om het zo op te maken).
  • kippepoten met paprika, courgette en tomaten (uit blik) met rijst.
  • preiquiche met hamblokjes.
  • aardappels uit de oven met mais en salade
  • pasta met champignons en spekjes en salade.
  • brocolli, aardappelen en vlees.
Ook al heb ik nu voor 6 dagen een menu gepland, ervaring leert dat ik meestal maar voor 5 dagen iets hoef te bedenken want er blijven altijd restjes over zodat ik dan een restjesdag houd. Dat is ook wel eens makkelijk vooral na een drukke werkdag.

Ik heb gemerkt dat met het maken van een weekmenu, ik beter met mijn weekbuget uitkom. Ik weet nu exact wat ik moet kopen om een maaltijd aan te vullen en ik ben minder snel geneigd om andere dingen te kopen.

Voor het weekend maak ik dan meestal nog iets zoets. Dat kan zelfgemaakt ijs of een cake, brownies  of taart zijn. Dat hangt soms ook een beetje af wat ik in huis heb. Als ik veel appels heb, dan maak ik appeltaart. Heb ik veel rijp fruit liggen dan maak ik ijs of een fruittaart. Soms gaat het fruit ook in een smoothie.

Zo plan ik dus mijn maaltijden. Doen jullie dit ook?

1 opmerking:

  1. Hier inderdaad ook een planning. Maar de groente bestel ik los bij de regionale biobezorger of komt uit de moestuin. Dan ben ik niet zoveel geld kwijt en heb ik zelf meer te bepalen wat we eten.

    BeantwoordenVerwijderen