Pagina's

vrijdag 14 september 2012

De wondere wereld van tweedehands dingen

Een paar jaar geleden haalde ik mijn neus er nog voorop om iets tweedehands te kopen. Wat ik absoluut niet kon voorstellen was dat je iets tweedehands zou kopen voor je kind. Mijn gedachte was dat kleine kinderen overal aan kwijlen, met hun vieze vingers overal aan zitten dus dat je dan die bacteries van anderen niet in huis wilde hebben en vooral niet voor je kind. Achteraf gezien de grootste onzin want er is niets mis met tweedehands dingen die vaak nog prima een tweede, derde of hoeveelste keer nog mee kunnen. Ziet het er een beetje smoezelig uit dan is dat vaak met een sopje of de wasmachine verholpen. De andere keer is een stukje schuurpapier en een likje verf de oplossing voor een leuk kastje die er op het oog misschien niet zo mooi uitziet omdat het poepbruin is.

Een paar jaar geleden zette ik met aarzeling mijn eerste stapjes op Marktplaats. Mijn eerste aankoop was een antiek dressoir voor EUR45. Ik vond het ontzettend spannend om het op te halen. Ik denk dat ik geen betere eerste aankoop heb kunnen doen, want ik ben niet alleen ontzettend blij met het dressoir, de verkoopster was een schat van een mens. We werden uitgenodigd voor koffie en uiteindelijk hebben we een heel leuk gesprek met haar gehad. Nadien heb ik nog wel meer leuke ervaringen gehad met het ophalen van dingen. Ik ben zelf een keer teruggekomen met een gratis antieke naaimachine toen ik een kast kwam ophalen. Ondertussen staat mijn huis vol met tweedehands meubeltjes. Eerlijk gezegd zijn dat de dingen waar ik misschien wel de meeste waarde aan hecht. Het zijn meubelstukken met een verhaal en het is niet iets waar showrooms van vol staan (ok misschien in de jaren 30 wel maar nu niet dus).

De laatste twee jaar bezoek ik ook tweedehands kledingwinkels. Ik heb een paar leuke winkeltjes gevonden waar je voor een klein prijsje mooie maar ook nette kleding kan krijgen. Daarnaast is ook Marktplaats mijn beste vriend als het om kinderkleding gaat. Het verbaast me hoe mooi de kleding vaak nog is en dat het er soms nog als nieuw uit ziet. Zo zie je maar weer dat veel kledingkasten uitpuilen van de kleding zodat kleding vaak maar een paar keer wordt gedragen en dan zijn ze er al weer uitgegroeid.

Na mijn positieve ervaringen met Marktplaats ben ik ook eens ga snuffelen op rommelmarkten en de Kringloop. De Kringloop is vaak teleurstellend. Ik vind dat ze er vaak veels te veel voor durven te vragen. Toch ga ik af en toe wel een kijkje nemen. Soms kom je er dan toch een "schat" tegen.

Rommelmarkten daarentegen zijn een mijn grote favoriet. Het is het onverwachte van wat kun je tegenkomen en het geluksgevoel als je daar iets ziet liggen voor een heel mooi prijsje. Vorige week organiseerde de lokale kerk de jaarlijkse grote rommelmarkt. Ik was er vlak na openingstijd en je kon over de hoofden lopen. Bij de speelgoedkraam werd je soms gewoon weggeduwd. Uiteindelijk heb ik EUR15 uitgegeven aan een paar boeken, twee emaille bakblikken, houten boekensteunen en een telraam. Ik was als een kind zo blij.

Tweedehands dingen is voor mij eigenlijk de laatste paar jaar een logische keuze geworden. Ik zal eerder op Marktplaats kijken voor iets dan dat ik het nieuw zal kopen. Een mens kan (gelukkig) veranderen. En wat is eigenlijk leuker dan spullen een tweede leven te gunnen?

4 opmerkingen:

 1. Je komt zoveel goedkope leuke dingen op bijv. Marktplaats. Laatst bijvoorbeeld voor 30 euro kleding voor de baby gekocht op Marktplaats, waren toch al snel 40 kledingstukken waarvoor ik in de winkel minimaal 200 euro voor kwijt was geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze jongste kocht zich drie jaar geleden een klein rijhuisje met heel veel opknapwerk (en kosten) aan. Al zijn meubilair zijn afdankertjes van familieleden : slaapkamer van de oma, salon van mijn zus, eetkamer met niet bijpassende stoelen die hij gratis kon ophalen via een tweedehandssite, gratis droogkast.... Ook zijn huisraad is grotendeels tweedehands :vroeger kon je in het containerpark vaak nog mooie dingen uit de containers halen maar sinds enkele jaren mag dat niet meer. In de tijd dat het wel nog toegelaten was om gerief uit de containers mee te pakken naar huis, bracht ik alles wat me interessant leek mee vandaar dat ik een heleboel niet bij elkaar passende borden, bestek, kookpotten... op zolder staan had. Tja, onze zoon kan er maar mee geriefd zijn en als hij later nieuw gerief wil kopen, kan dat nog altijd....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is op een gegeven moment ook gewoon een leuke speurtocht.
  Ik vind het prachtig om van alles tweedehands te vinden. Er zijn wel uitzonderingen (dingen als schoenen bijvoorbeeld)
  Op het moment dat ik wist dat er een beebje op komst was, wilde ik gelijk gaan zoeken naar leuke tweedehands dingen. Niet gedaan, anders had ik veel te veel gehad.
  Maar in de kinderkamer zijn alleen de vloer, de gordijnen en de lampenkap nieuw. De rest is tweedehands (de wieg en commode van schoonouders op zolder, best bijzonder).
  Ik heb een kast met kleding, waarvan ik nu al weet dat ons beebje de helft waarschijnlijk niet gaat dragen (niet passend bij het weer op het moment dat het past) maar wel 5 verschillende maten. Zelf tweedehands gekocht of gekregen van vrienden en familie (ook tweedehands). Een mooie draagdoek (met een winkelwaarde van €60) kocht ik online voor nog geen €15.

  En het grappige: alles wat straks bij ons beebje te klein is en wat ik niet wil bewaren, gaat richting marktplaats en rommelmarkt. Krijg ik er ook nog een klein beetje voor terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop zelfs schoenen tweedehands. Er zijn veel mensen die op Marktplaats schoenen aanbieden die nooit gedragen zijn of slechst 1x. Dan wil ik het wel proberen.
   En ik had mijn eigen wieg ook. Ik vond dat wel heel bijzonder dat er twee generaties in hebben gelegen. Ik heb het nu zelf op zolder staan. Wie weet, komt er ooit nog een babietje in te liggen.

   Verwijderen