Pagina's

woensdag 19 december 2012

De lessen van 2012 naar 2013

Vorig jaar had ik een aantal doelen gedefinieerd. Deze doelen waren grofweg in drie categorieën te verdelen namelijk:

1.      Controle over financiën met het vooruitzicht om einde 2013 volledig schuldenvrij door het leven te gaan.
2.      Het opknappen/ opfrissen van het huis met een kleine investering waardoor de verkoopwaarde van het huis stijgt.
3.      Het creëren van een gezonde en duurzame levensstijl.

Vervolgens had ik onder elke categorie aangegeven hoe ik het hoofddoel wilde bereiken. Zo aan het einde van 2012 is het een mooi moment om eens terug te kijken in hoeverre ik deze doelen heb bereikt.


Doel 1: In februari/ maart van dit jaar is het roer drastisch omgegaan. Ik kon niet meer langer tegen de druk van de schuld die op onze schouders rust. Er moesten serieus stappen worden ondernomen want anders zou het een gebed zonder einde worden. De situatie toen was dat het ene gat met het andere werd gevuld. Het eerste wat ik heb aangepakt was de roodstand op één van de betaalrekeningen. Op een of andere manier was dit een groot struikelblok. Er waren momenten dat ik niet over mijn geld kon beschikken omdat er een blokkade op zat omdat ik niet had voldaan aan de voorwaarde om 1x in de drie maanden een positief te staan. Binnen vier maanden heb ik €2500 afgelost. Als ik naar de andere schulden kijk dan zijn deze ook gedaald. Daarnaast heb ik op mijn persoonlijke lening totaal dit jaar €2823,92 afgelost. Ik wil niet stilstaan hoeveel rente ik hierop moeten betalen want met een percentage van 7,2% is dat veel geld. Naast deze twee leningen heb ik nog steeds de twee creditkaarten uitstaan. In maart heb ik het aflossingsbedrag verhoogd naar een vast bedrag van €150 in plaats van het absolute minimum te betalen. De andere creditcard heb ik op het minimumbedrag laten staan omdat ik daar vanaf augustus maandelijks een vast bedrag naar toe stort van €250. De doelstelling was om één creditcard af te lossen dit jaar maar dit is helaas niet gelukt. Waarschijnlijk haal ik dit doel in maart of april van volgend jaar. Deze week doe ik de laatste betaling voor de aflossing van mijn studiebeurs en dan is deze tot op de laatste eurocent terugbetaald. Het enige punt dat nog open staat is het bundelen van de leningen. Dat wil ik nog dit jaar doen.

Al met al heb ik, denk ik toch rond de €8000 afgelost. Helaas staat de schuldteller nog altijd rond de €15.000. Toen ik begon met bloggen eind augustus stond deze nog bijna op €18.000. Ik denk dat ik niet ontevreden mag zijn over het tot nu behaalde resultaat. Had het beter gekund? Ik denk het wel. De reden waarom het niet beter kon ligt deels in doel 2 maar ook in de kleinere, vaak niet noodzakelijke, uitgaven. Doelstelling is om dit volgend jaar beter aan te gaan pakken.

Doel 2: Inmiddels wonen wij al weer 10 jaar in ons huis. Toen we het huis kochten was het een nieuwbouwhuis dus alles was nieuw en fris. De eerste jaren hadden we dus weinig onderhoud. Langzaam maar zeker begin nu het “verval” in huis in te treden. Dit jaar hebben we in juni de buitenboel moeten laten schilderen. Als we dat niet hadden gedaan, dan hadden we misschien volgend jaar problemen gehad met het houtwerk buiten. De verfschilfers hingen er namelijk al af. Dus wind en weer hadden al een aardig tijdje vrij spel. Samen met de buren hebben we een schilder ingehuurd die het voor een schappelijk prijs de boel wilde opschuren en verven. Het ziet er weer netjes uit en de komende 5 jaar kunnen we er weer tegen. Uiteraard hadden we het zelf kunnen doen waardoor we geld hadden uitgespaard maar nu ziet het er strak en netjes uit. Bovendien durf ik niet op die hoogte op een steiger te balanceren. Totaal waren we €1.000 kwijt.

Daarnaast heb ik de kamer van dochterlief opgeknapt. Van een babykamer is ze naar een meisjeskamer gegaan. In mei werd afscheid genomen van het ledikantje en ging ze naar een bed. Het bed heb ik gekocht op Marktplaats. De matras hebben we nieuw gekocht. Daar kwam nog een dekbed, kussen en overtrekken bij. De muren hebben we deels lichtroze geverfd en één muur is behangen. Het geheel is gefinancieerd uit mijn bonus. Ik was in totaal €550 kwijt. Ik weet dat deze klus niet absoluut noodzakelijk was. Ze had best in de babykamer in een groter bed kunnen blijven liggen. Alleen dit is iets wat ik voor mezelf heb gedaan. Het maakte me ontzettend blij dat ik dit voor haar kon doen. Het resultaat is prachtig. Elke dag kijk ik er nog vol trots naar. Dat is ook wel wat waard. Voorlopig kan ze hier mee uit de voeten. De kamer is vrij neutraal dus ik denk dat de volgende make-over weer aan de orde is als ze een jaar of 10 is. Dan mag ze uiteraard zelf meebeslissen wat voor kleur en/ of behangetje ze in haar kamer wil hebben.

Eigenlijk moeten we volgend jaar de gang en de slaapkamer verven. Het ziet er niet netjes meer uit. Je ziet beschadigingen op de muur omdat we daar met iets tegenaan gestoten zijn. Ook het houtwerk binnen zou aangepakt moeten worden. Mijn handen jeuken om het aan te pakken maar aan de andere kant kan het ook nog wel even zo blijven. Kortom ik weet niet of ik deze categorie blijf handhaven in 2013. Wellicht dat ik deze vervang door verder te gaan met opruimen. Daar waar de dingen nog verkoopbaar zijn, probeer ik ze te verkopen of breng ik het naar de Kringloop en anders dan gaat het naar de stort.

Het laatste doel 3 is het doel die ik misschien wel het beste heb nageleefd. Ik probeer zo veel mogelijk biologisch en naar de seizoenen te eten. Mijn poging tot een moestuin is helaas jammerlijk mislukt want de slakken namen deze volledig over en hebben hun buikjes eraan volgegeten. Volgend jaar wil ik weer een nieuwe poging wagen. Misschien dat ik dan wel meer met potten ga werken zodat de hongerige slakken er niet zo gemakkelijk bij kunnen. Waar ik in de zomer wel druk mee ben geweest, is het inmaken en wecken van fruit en groente. Ik heb nog twee planken vol met allerlei lekkere jam, ingemaakt zuur, salsa en paprika- en tomatenpuree staan. Ik kan hier tot ver in de lente wel mee aan toe. Daarna begint weer volop het seizoen van zomergroente en -fruit en kan ik weer beginnen met inmaken. Tomatensaus staat hierbij hoog op het lijstje want de vijf potten die ik had gemaakt waren veel te snel op.
Het is ook gelukt om niets nieuws aan kleding voor mijzelf te kopen. Een blik op de kledingkast is voldoende reden om te weten dat daar niks nieuws meer bij hoeft. Ik doe het dus met wat ik al in de kast heb hangen. Ik dacht dat ik dit zou missen maar ik denk dat ik in de toekomst eerder tweedehands zal gaan kopen dan iets nieuws. Of ik moet goed kunnen slagen voor een heel schappelijk prijsje in de winkel. Dochterlief zit in de groei dus voor haar is wel kleding en schoenen gekocht. Ik denk dat 70% van haar kleding tweedehands is. De andere 30% is nieuw en wordt vaak door familie gegeven.
Het enige waar ik niet tevreden over ben, is dat ik het gevoel heb ik mezelf voorbij loop. Vaak gaan mijn vrije uurtjes op aan administratie, dingen die geregeld moeten worden of aan het huishouden. Op een of andere manier moet ik dit beter regelen. Het antwoord heb ik er niet op. Het gaat mij niet om een superschoon huis want dat streef ik al jaren niet meer na. Mijn huis ziet er op het oog netjes uit maar je moet niet te goed gaan kijken want dan zie je van alles.
Wat wil ik dan wel? Ik wil graag meer tijd voor mijn dochter. Gewoon ongestoord van elkaar genieten zonder ondertussen te denken “ik moet nog dit of dat doen”. Ook zou ik wat meer tijd voor mezelf willen hebben om eens heerlijk gedachteloos in bad te dobberen, me te verliezen in een boek of simpelweg me eens te vervelen. Ik vind het ook heerlijk om meubeltjes op te knappen. Ik heb een oud bureautje en stoel staan. Mijn handen jeuken om ze aan te pakken maar ik kom er niet aan toe.  Ook zou ik graag een headboard voor achter mijn bed willen maken. Dit kun je relatief goedkoop zelf doen maar wederom geen tijd. Dit zijn echter wel de dingen die mij energie geven en die mij blij maken. Het enige wat mij wel lukt, is koken. Daar haal ik veel voldoening en ontspanning uit. Toch zou ik meer tijd voor ontspanning moeten zien te vinden. Ik moet liever voor mezelf zijn, dan zou ik ook meer energie hebben. Wellicht dat de “verplichte” klusjes dan niet zo zwaar zouden wegen.
Terugkijkend kan ik concluderen dat de fundering in 2012 is gelegd. In 2013 moeten we verder op de ingeslagen weg. 2012 was vooral heel erg leerzaam en soms confronterend. Het is kwestie om de lessen van dit jaar mee te nemen naar het nieuwe jaar en daar waar noodzakelijk verbeteringen aanbrengen. Laat 2013 maar komen!

6 opmerkingen:

 1. Goed zo. Met die instelling gaat het je zeker lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind dat je echt een fantastische start hebt gemaakt met aflossen, mijn god 8000 euro! Dat is toch fantastisch!
  Daar mag je echt super trots op zijn en het is echt een heel goede start. Als je deze lijn doorzet dan ben je snel van je schuld af en kun je aan een schone lei beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind ook dat je veel hebt afgelost en dat je daarin te streng naar jezelf bent. 8.000 is een enorm bedrag, zeker als je dat eerst allemaal uitgaf met nog wat extra. Dan heb je dus echt je leefpatroon aangepast. Hartstikke goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw 8000 euro! Wees daar trots op want dat is een flink bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vermoed dat je komend jaar wel meer tijd en energie voor jezelf zult krijgen. Als je zo opsomt wat jullie allemaal al hebben afgelost en geregeld - wat een energie gaat daar in zitten! Dat is nu aan de kant, de basis is gelegd. Als je meer overzicht in je hoofd krijgt, krijg je ook meer ruimte om eens iets anders te doen (of te laten).
  Sla je zelf maar eens op de schouder en zeg: goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geef jezelf maar een enorm compliment..8000 euro.
  Ontzettend knap en ook de motivatie die uit je blog spreekt om in 2013 hiermee door te gaan.
  Je komt er wel! Daar geloof ik heilig in.
  Warme groet uit de casa.

  BeantwoordenVerwijderen