Pagina's

dinsdag 18 december 2012

Santa Claus is Coming

Ik begin langzaam maar zeker de Kerstkriebels te krijgen. Nog twee dagen werken en dan kan ik genieten van twee weken even geen verplichtingen. Ik kijk al reikhalzend uit naar de momenten dat ik onderuit op de bank kan gaan zitten met een goed boek. Aan de stapel boeken zal het niet liggen. Een tijdje geleden ben ik door mijn boekenkast gelopen en daar stonden nog best een aantal boeken waar ik nooit aan begonnen ben. Ik heb ze op een stapeltje gelegd en nu liggen ze naar me te lonken om te worden gelezen. Een vriend heeft mij vorige week ook nog een boek gegeven die hij uit had. Hij hoefde hem niet meer terug. Een collega heeft me nog een boek geleend. Kortom de vakantie is te kort om alle boeken te kunnen lezen. Het is echter wel een fijn idee dat er zo veel boeken nog op mij liggen te wachten.

Naast het lezen, kijk ik ook uit naar het koken van het kerstdiner. Waar veel mensen de tijd in de keuken beperken tot het hoogstnoodzakelijke, breng ik op 24 december een groot deel van de dag door in de keuken. Heerlijk vind ik dat om in de pannen te roeren en met de staafmixer druk in de weer te zijn. Dat is voor mij de ultieme vorm van ontspanning. Alles wordt zelfgemaakt tot het ijs bij het dessert aan toe. Na de Sinterklaas begin ik meestal te bedenken wat we gaan eten. Nu is dat bij ons elk jaar traditioneel gevulde kalkoen met cranberrycompote. Daarbij serveer ik dan aardappels uit de oven en een grote Griekse salade. Voor tussendoor maak ik altijd tiropita en spanakopita. Ik maak ze in kleine driehoekjes zodat het meer hartige hapjes zijn. Daarnaast koop ik ook altijd drie of vier verschillende kaasjes. 

Voor zover zijn er nooit veel verrassingen. Het enige waar het menu verschilt per jaar is de taart en het dessert. Op verzoek komt er dit jaar tiramisu met koffieijs als dessert en als lekkers bij koffie of thee maak ik chocolate cheesecake. Deze taart maak ik minimaal één keer per jaar. Binnen de familie staat deze taart op een vaste plaats in de top drie van taarten die elk jaar minimaal één keer op tafel moet komen. Het is heel machtig maar bij elke hap waan je je in de chocoladehemel. 

Op het eerste gezicht lijkt het alsof we misschien veel geld geven uitgeven aan de Kerst maar dat valt mee. De grootste kostenpost is de kalkoen maar daar eten we vervolgens vier tot vijf dagen van. Na de kerst verwerk ik de kalkoen namelijk in een hartige taart. Na een aantal dagen alleen kalkoen hebben wij dan weer genoeg kalkoen gegeten voor de rest van het jaar. 

De overige ingrediënten voor de kerstmaaltijd heb ik grotendeels in huis of betaal ik van het weekbudget voor de boodschappen of zit in de biologische groentetas. Wat scheelt is dat wij twee dagen het zelfde eten. Er hoeft dus niet voor twee compleet verschillende menu's te worden gekookt. Twee verschillende menu's brengt met de Kerst vaak hogere kosten met zich mee omdat de meeste mensen toch iets speciaals willen doen wat meestal ook duurder uitpakt. Kortom Kerst hoeft niet duurder te zijn dan normaal.

En om dan met een klassieker af te sluiten. Ik moet dit liedje elke dag zingen voor mijn dochter. Vooral het 'naughty and nice" doet het erg goed. 3 opmerkingen:

  1. Ooh, dat klinkt heel lekker wat jij gaat eten! Eet ze alvast, hoop dat je heerlijk kan relaxen komende dagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt heerlijk! Maar het is idd goed nadenken en plannen voordat je de keuken instapt. Mijn ervaring is dat de kosten anders de pan uitrijzen terwijl als je er goed over nadenkt en plant je de kosten binnen de perken kunt houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je menu klinkt heerlijk! Ik moet nog steeds een menu bedenken, ik ben echt super laat. Morgen ben ik vrij en ga ik me erover buigen.

    BeantwoordenVerwijderen