Pagina's

maandag 3 december 2012

Dankbaarheid

Ik vind het heel erg moeilijk om over geld te praten. Althans ik vind het moeilijk om aan te geven dat wij het financieel niet goed voor elkaar hebben (daarom ben ik zo blij met mijn blog). Het zal wel met mijn opvoeding te maken hebben. Ik ben opgegroeid met de gedachte dat je niet de vuile was buiten hangt. Mijn moeder was een trotse vrouw en wilde/ wil geen hulp van anderen. Ze heeft geen gemakkelijk leven gehad. Ze heeft financieel hele zware jaren gehad maar gelukkig ook wat rijkere jaren. Nu, jaren later, realiseer ik me bepaalde dingen een stuk beter. Ik begrijp dat mijn moeder soms ook heeft moeten worstelen om de maand rond te breien. Als kind had ik echter geen benul en ik heb ook nooit het gevoel gehad dat ik iets tekort kwam. Ik ben met heel veel liefde en aandacht opgegroeid. Daar gaat het in het leven uiteindelijk om.

Van mijn moeder kan ik financieel ook nog wat leren. Als iemand haar zaakjes goed voor elkaar heeft dan is zij het wel. Ze heeft een ontzettend goed overzicht van haar uitgaven en inkomsten. Ze kan de laatste eurocent verantwoorden. Daarnaast is ze bovendien in staat om met haar kleine pensioen nog wat te sparen. Gaat er iets kapot, dan kan ze het vervangen. Ik heb een enorm respect voor haar hoe zij haar zaakjes regelt.

Daarom schaam ik mij richting mijn moeder dat ik, door in het verleden onnodige uitgaven te hebben gedaan, nu in de schulden zit. Ik praat daar niet met haar over. Toch heeft ze deze conclusie zelf getrokken op basis van de verandering in mijn consumptiegedrag. Ze probeert te helpen waar ze kan. Ze koopt regelmatig kleertjes voor mijn dochtertje maar ze wil mij ook financieel steunen. Hiervoor laat ze dingen voor zichzelf. Ze wil namelijk elk jaar een schenking aan mij doen. Ze staat dan zo te stralen met de envelop met geld, dat mijn hart overloopt van trots maar ook een beetje breekt omdat ik haar dat geld zo gun voor zichzelf. Dit weekend kreeg ik van haar €1000. Dat is een heleboel geld. Ze wil dat ik hiervoor iets leuks voor mezelf koop. Alleen ik vind dat ik niet het recht heb om iets leuks voor mezelf te kopen totdat de schuldteller op 0 staat.

Gisteren heb ik nagedacht hoe ik haar geld het best kan besteden. Ik heb besloten het niet te besteden behalve als de nood hoog is, bijvoorbeeld omdat er iets vervangen moet worden. Ik laat het geld op mijn spaarrekening staan. Op deze manier heb ik een kleine buffer. Het geeft mij een enorme rust dat ik nu weet dat ik geld achter de hand heb en dat ik niet hoef te lenen als er iets kapot gaat. Misschien dat ik uiteindelijk beslis om een deel als aflossing te gebruiken maar voorlopig laat ik het even als buffertje staan op mijn spaarrekening.

Naast dit prachtige kado, had ze nog iets waar ik ontzettend blij mee ben. In de loop der jaren heeft ze samen met een tante bijna 23.000 airmiles gespaard. Ze vroeg of ik iets leuks er mee wilde doen met dochterlief want zij deed er toch niks mee. Gisterenavond ben ik gaan kijken op de site van airmiles. Naast kado’s kun je ook leuke uitstapjes met het gezin doen. Ik denk dat ik de airmiles ga inwisselen voor kaartjes naar Dolfinarium en de Efteling. Helaas kan zij vanwege haar slechte gezondheid niet mee naar een attractiepark of dierentuin dus ik wil een deel van de airmiles aan iets besteden waar zij ook van kan genieten.

Het klinkt raar maar ik wist niet hoe ik mijn dankbaarheid richting mijn moeder moest uiten voor dit alles want dat was het gevoel dat mijn weekend overheerste. Dankbaar dat ik zo’n onzelfzuchtige, lieve en sterke moeder heb. Dank je mam!

10 opmerkingen:

 1. Iets voor jezelf is volgens mij de rust die het je geeft nu je een buffertje hebt staan.

  Greetz,
  Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo heb ik er nog niet naar gekeken maar daar heb je een heel goed punt.

   Verwijderen
 2. Wat fijn dat je dankzij je moeder nu de buffer hebt waar je zo naar verlangde. Zonder het misschien te beseffen heeft ze je veel gemoedsrust gegeven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een lieve moeder heb je! Ik heb ook zo'n lieve moeder, die het ook heel zwaar heeft gehad financieel. Nu ik het zwaar heb wisselen we heel veel tips uit. Mijn moeder is gelukkig nooit vergeten hoe het was om crisis te hebben en dan had zij zelfs 3 kinderen. Ondanks dat ze het nu goed heeft smijt ze het geld niet over de balk.
  Ik herken je gevoel van schaamte wel, voordat wij in deze situatie kwamen had ik nog nooit mijn hand hoeven ophouden bij mijn moeder. Ik bedankt haar nog steeds elke keer uitgebreid ondanks dat ze dan zegt dat het niet hoeft. Ik leg dan altijd uit dat ik niet vind dat het iets vanzelfsprekends moet zijn dat ze bijspringt of iets aan ons geeft.
  Verstandig dat je nu een buffer hebt, je kunt altijd nog beslissen om een deel weg te zetten. Wij hebben ook vakantiegeld weg gezet (heeeeel ver weg ;-) om de apk voor de auto van de betalen volgende maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel erg fijn van je moeder. En ik vind het een erg verstandige keuze van jou om dit geld te gebruiken als buffer en niet om nu iets in een opwelling te kopen. Geeft je idd rust.
  Daarnaast is deze periode in je leven misschien ook een hele wijze levensles die je nooit meer zal overkomen en waarvan je voor de rest van je leven zult leren.
  Die schuld aflossen komt heus wel. Daarna kun je misschien veel van je moeder leren en zorgen dat je altijd een buffer achter de hand zult hebben.
  Wees maar blij met zo'n moeder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Appel valt niet ver van de boom hoor :)

  Misschien, althans dat vind mijn moeder altijd fijn, als ik zo nu en dan een maaltijd voor haar kook, dat vind ze altijd luxe, aangezien jij ook van koken houdt...

  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je dat van het koken zegt want op die manier probeer ik haar te verwennen. Ik heb haar gisteren ook eten mee naar huis gegeven. Als zij komt, dan kook ik altijd wat extra zodat ze er thuis nog van kan genieten. In de zomer heb ik haar ook verwend met zelfgemaakte jams en ingelegde courgette.

   Verwijderen
 6. Enfin, je hebt een lieve moeder en het siert je dat je haar dankbaar bent voor hetgeen ze voor jou doet, de financiële hulp. Wij hebben het vroeger ook heel moeilijk gehad op financieel vlak dus ik weet maar al te goed hoe moeilijk het kan zijn om alle rekeningen op tijd betaald te hebben en nergens schulden te hebben (behalve de hypothecaire lening dan ) Onze kinderen zijn volwassen en het huis uit en wij 'helpen' hen op alle vlak, ook financieel sponsoren we regelmatig. Van onze jongste krijgen we daar altijd waardering en een bedankje voor maar de oudste vindt onze sponsoring blijkbaar maar normaal en zegt daar niets over. Als je als ouder moeite doet om je kinderen te 'steunen' eigenlijk een beetje door jezelf tekort te doen, is het niet leuk dat er niet de minste blijk van waardering voor komt. Tja, aan de ene die onze sponsoring wel waardeert geven en aan de andere niet vinden we dan ook niet eerlijk maar soms 'knaagt' het toch wel een beetje dat de oudste zo ondankbaar is....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ontzettend lief van je moeder!
  En ik dacht ook meteen hetzelfde als Jaqueline: een groot cadeau voor jezelf is dat je hiermee wat rust krijgt. Mocht er iets kapot gaan, dan kun je het vervangen. Fijn hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Late reactie maar ik hoop dat je hem nog wel leest.

  Als je een uitstapje maakt van de airmiles maak dan foto's en doe die in zo'n mapje met omslapagina's. Dan kan je moeder elke dag een andere foto openslaan en van meegenieten.

  Zo doen wij het met ouders, het mapje staat op kastje en wordt ook regelmatig geheel bekeken.

  BeantwoordenVerwijderen