Pagina's

zaterdag 16 februari 2013

Familiebezoek of vakantie?

Als je mijn blogjes regelmatig leest, weet je dat mijn schoonfamilie in het buitenland woont. Het afgelopen jaar heb ik mijn schoonfamilie twee keer gezien omdat ik in Griekenland voor mijn werk was. Tijdens die ontmoetingen gaf mijn schoonvader een paar keer aan dat hij zo graag onze dochter zou willen zien. Zij hebben haar nog nooit gezien behalve dan op foto's of op filmpjes. Mijn schoonvader heeft een enorme zwak voor haar. Ze is een beetje zijn oogappeltje ondanks dat hij nog een kleindochter heeft.

Mijn schoonvader heeft ook een speciaal plekje in mijn hart. Het is een lieve, rustige man die te midden van alle kleine dramaatjes in de familie altijd neutraal probeert te blijven. We noemen hem wel eens gekscherend Zwitserland. Nu heeft mijn schoonvader de laatste paar jaren vanwege een zwakke gezondheid een aantal keren in het ziekenhuis gelegen. Hij heeft ook een aantal zware operatie ondergaan waarbij het aantal keren kritiek was. Met de kerstdagen heeft hij weer in het ziekenhuis gelegen. Dit jaar wordt hij 80 jaar oud. Hij kan misschien nog wel jaren mee maar het kan ook ineens afgelopen zijn. Nu heeft hij één hele diepe wens: dat is een paar dagen in hun vakantiehuis zijn kleindochter bij zich hebben. Hij wil dolgraag ijsjes met haar gaan eten, met haar naar het strand maar ook haar een knuffel geven en verhalen van vroeger vertellen.

Onze dochter reageert op hem en mijn schoonzus ook erg goed. Als ze haar opa aan de telefoon krijgt, dan begint ze te stralen en dan heeft ze hele verhalen. Die twee hebben door de telefoon een bepaalde band.

Elk jaar werden we uitgenodigd om in het vakantiehuis van onze schoonouders vakantie te komen vieren. Ieder jaar hebben we dit afgewezen. Vanwege onze financiële situatie zijn we de laatste twee jaar niet op vakantie geweest. We vonden niet dat we het ons konden en mochten veroorloven. 

Deze week kreeg ik te horen dat ik waarschijnlijk toch een kleine bonus zou krijgen. Ik overweeg om van dit geld deze zomer met dochterlief naar mijn schoonouders te gaan. Waarschijnlijk is dat genoeg voor twee tickets en zakgeld.  De vakantie of familiebezoek kost buiten deze kosten verder nagenoeg niets. Dochterlief zou dan een heerlijke week in de zon hebben en tijd samen hebben met haar Griekse familie. Maar het allerbelangrijkste: ik zou de diepste wens van mijn schoonvader vervullen. 

Toch blijft er een stemmetje in mijn achterhoofd zeggen: je kan dat geld ook gebruiken om af te lossen. Volgend jaar zou je ook kunnen gaan en dan ben je misschien wel schuldenvrij. Alleen ik zou het mezelf nooit kunnen vergeven als mijn schoonvader zou overlijden en nooit zijn kleindochter zou kunnen zien. Daarom denk ik dat zijn wens misschien toch zwaarder weegt. Wat vinden jullie?

19 opmerkingen:

 1. Doen, je schoonvader is 80 zeg je. Dat is al een hele leeftijd. Een leuker kado kun je je kind en schoonvader niet geven. Een foto en eenn telefoon gesprek is leuk, maar elkaar in het echt zien daar kan niets tegen op. Wat een herinnering kun je nu je dochter nog geven. Volgend jaar kan het misschien niet meer. Dan betaal je je schulden maar wat later af, je gaat spijt krijgen als je het niet doet en je schoonvader er straks niet meer is. Groeten Nel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou ook gaan!

  Twee weken voor mijn opa overleed had ik heel sterk het gevoel om daar even langs te gaan. Ik heb dat toen niet gedaan, omdat ik het ook erg druk had. Hij is toen twee weken later dus overleden... Ik heb daar nog steeds spijt van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het aflossen van de schuld heeft hoge prioriteit voor jou. Ik begrijp dat heel goed, maar er zijn ook andere heel belangrijke dingen in het leven, zoals de relatie met je schoonfamilie. Gun jezelf, je dochter en je schoonvader het onbetaalbare plezier van die vakantie. Ik denk dat het een onvervangbare ervaring voor jullie allemaal zal zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zou het jou een beter gevoel geven dat je straks schuldenvrij bent, maar je schoonvader je dochtertje niet meer heeft kunnen zien, dan zou ik aflossen, maar anders zou ik zeker richting schoonfamilie gaan en je schoonvader blij maken nu het nog kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Doen! dat ellendige geld en de zorgen daaromtrent blijven wel, je schoonpa is niet meer de jongste.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zoals ik uit je verhaal proef wil je graag gaan. Dan maar een jaartje later klaar met aflossen, maar je hebt twee wensen ingewilligd. Daarbij is het toch voor allemaal een vakantie en die hebben jullie heel hard nodig. DOEN.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je geeft al het antwoord al in je laatste zin, doen!
  met je vorige blog erbij het je bewezen dat je met weinig geld ook de week rond kan draaien, is daar nog niet wat kleine winstjes te halen?

  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Uit eigen ervaring in een multicultureel gezin zeg ik doen ook al is een familiebezoek geen vakantie.Maar voor je dochter betekent dit zoveel. Ze kan ervaren waar haar roots liggen en lekker met Opa {of hoe dat ook heet in het grieks} lekker een ijsje kopen en genieten van de gewone dingen van iedere dag daar. Voor mijn eigen jongens was het heel erg belangrijk dat ze af en toe met hun familieleden konden optrekken. En als ik kijk naar mij kleindochters die genieten vreselijk als ze bij Opa en Oma in Servie komen en met ons broodbakken , kippen voeren, jam koken en noem maar op de gewone dingen doen. Ik zeg dus doen want die aflossing komt er evengoed wel want je bent er heel goed mee bezig maar in dit geval laat het lijntje vieren

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gaan! De aflosdeadline heb je zelf in de hand, de deadline van je schoonvader niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Niet verder over nadenken en gaan! Dit is zoiets in het leven waar je geen controle over hebt, dus doen zolang het nog kan!

  Greetz,
  Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Absoluut gaan. Aflossen is voor jou belangrijk maar zoals hiervoor al gezegd je weet niet zeker of je schoonvader volgend jaar er nog is.Die week kan veel meer waard worden dan een afgeloste schuld. Je doet je schoonvader en dochter er een gigantisch plezier mee, zelf heb je zo ook een vakantie wat ervoor kan zorgen dat je even alles vergeet en dat je uitgerust en met hernieuwde moed en misschien nieuwe ideeën naar huis komt.

  Thara

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tuurlijk gaan, als je je schoonvader en je dochter daar zo'n plezier mee doet is dat heel waardevol. Dat aflossen komt wel weer toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gaan, tenzij je daardoor uit je huis gezet wordt o.i.d. Maar dat lees ik niet uit je blog.
  De band tussen grootouders en kleinkinderen is zo speciaal. Al zouden opa en kleindochter het maar 1 keer meemaken, het is een waardevolle herinnering voor later. Die kan niemand hem en haar meer afpakken. Als je later je dochter vertelt dat je deze keuze had, en voor aflossing hebt gekozen, denk ik niet dat ze dat zal begrijpen. Ze zal je dankbaar zijn als je haar kunt vertellen wat je er voor over hebt moeten hebben. En dat is dan ook weer een mooie herinnering voor als ze volwassen is.
  ik wens je veel wijsheid, groetjes (oma) hanna

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Naar Griekenland gaan, natuurlijk ! Ik woon in Griekenland, mijn man is Grieks. Ik ben met mijn zoon elk jaar, soms tweemaal per jaar, naar Nederland gegaan. Mijn ouders hebben enorm genoten van hun (enige) kleinkind. Zij zijn nu allebei overleden. Ik ben heel blij dat mijn zoon zijn Nederlandse grootouders zo goed heeft gekend. Financieel was het soms puzzelen, vliegtickets zijn nu eenmaal duur. Maar het is het dubbel en dwars waard geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. waarom gaat je man niet mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zeker gaan! Ik vroeg me ook af, is er een bepaalde reden dat jij met je dochter gaat in plaats van je man met je dochter? Want hij heeft wellicht dan ook al een aantal jaar zijn familie niet gezien of ben ik mis?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb even zitten twijfelen of ik wel zou beantwoorden. Het is namelijk best persoonlijk waarom hij niet gaat en ik wel en ondanks dat ik een blog heb, wil ik soms bepaalde dingetjes wel prive houden. Naast het feit dat eigenlijk puur kostgedreven is dat hij niet mee gaat, speelt ook het feit dat er tussen hem en zijn familie snel spanningen zijn. Dat is geen leuke omgeving voor een kind. Zij moet kunnen genieten. Bij mij en zijn ouders zijn die spanningen niet. Dus grootouders kunnen als ik mee ga in een ontspannen omgeving van haar genieten, zij heeft de tijd van haar leven en ik ben ook even in een andere omgeving en kan tot rust komen . En tja hij gunt mij ook de tijd saampjes met onze dochter.

  BeantwoordenVerwijderen