Pagina's

vrijdag 4 oktober 2013

Budgetlessen en andere dingen

Nadat we in september soms niet wisten hoe we de maand rond moesten komen en dus naar creatieve oplossingen moesten zoeken, lijkt het in oktober een stuk beter te gaan. Dat komt deels doordat ik de inkomsten en uitgaven opnieuw in kaart heb gebracht. De afgelopen maanden waren er een aantal dingen veranderd die ook effect hadden op ons budget. Ik had deze alleen niet verwerkt. Langzaam maar zeker raakten we het overzicht kwijt waardoor we op een glijdende schaal kwamen van dat de uitgaven niet meer matchen met de inkomsten. Ergens halverwege de maand moesten we het dan nog doen met erg weinig geld. Zo zie je maar weer dat het essentieel is dat je dit overzicht wel bijhoudt zekers als je, zoals wij, nog schulden hebt uitstaan. Het werkte heel verhelderend om de harde cijfers onder ogen te komen. Ik zag meteen waar ons knelpunt zit. Zoals bij bijna iedereen gaat er aan het begin van de maand ontzettend veel geld uit aan vaste lasten. Elke maand zijn er ook een aantal incidentele rekeningen. Als dit allemaal is betaald, dan is er nog maar erg weinig ruimte om eventuele tegenvallers op te vangen. Ik zag dat er wel meer ruimte in ons budget zat halverwege de maand als we de voorlopige teruggave krijgen. Met deze ruimte kunnen we dus wat doen. We zouden bepaalde vaste uitgaven of incidentele uitgaven van deze ruimte kunnen betalen. Hierdoor hebben we aan het begin van de meer lucht omdat de lasten evenrediger over de maand worden verdeeld. Vanaf oktober gaan we het dus zo aanpakken en kijken of het werkt.
 
Ook heb ik zodra het salaris binnen kwam meteen het boodschappengeld gepind.  Dat heb ik netjes weggelegd en elke week haal ik daar voldoende geld af om boodschappen te doen. Als er overblijft dan gaat het weer terug in het potje. Hiervan kopen we dan wat kleinere boodschappen gedurende de week zoals een keer brood en melk. Helaas was ik deze maand wel iets te enthousiast met het opnemen van het boodschappengeld want ik had ook al het benzinegeld cash opgenomen. Dat is wat minder handig want ik tank bij een pomp die onbemand is maar wel een stuk goedkoper. Dus hiervoor moet ik wel geld op mijn rekening staan. Dus dat geld heb ik moeten terugstorten. Ach al doende leer je. Laten we het op een startfoutje houden. Wel merk ik dat ik een stuk zuiniger ben nu ik al het geld contant heb gepind. Het is een stuk confronterender om je maandbudget zo te zien slinken. Elektronisch het geld aanhouden heeft dat effect om mij blijkbaar dus niet. Zo ver dus de geld update.
 
Mijn moeder is eindelijk naar de Postcode Loterij Show geweest. Voordat ze er naar toe ging vond ze het allemaal erg spannend maar toen ik haar ophaalde was ze erg teleurgesteld in hoe zo’n tv-programma wordt gemaakt. Ze vond het een erge lange zit en heeft een paar keer op het punt gestaan om mij te bellen om te vragen of ik haar eerder wilde ophalen. Ze heeft niets gewonnen maar de kans daarop was natuurlijk niet zo heel groot. Wel kreeg ze een cadeau mee dat bestond uit een koffer met een weekendje weg. Waarschijnlijk geeft ze het weekendje weg aan mij en manlief. Ik heb al naar de geselecteerde hotels gekeken en daar zit wel iets leuks bij. Dus binnenkort gaan we gratis een weekendje weg wat een erg leuk vooruitzicht is.
 
Mijn moeder heeft ons ook weer geknipt zodat we er netje bij lopen. Erg fijn een moeder die kan knippen want zo besparen we ons de kosten van de kapper.
 
Dit weekend gaan we ook verder uitzieken. Dochterlief was weer de rest van de week thuis nadat ze het een dagje op school had geprobeerd. Ze kwam thuis met koorts en erg vieze oogjes. We hopen door haar thuis te houden dat ze goed uitziekt waardoor ze maandag weer naar school kan na 2 weken van thuisblijven. Zelf ben ik helaas ook nog niet helemaal beter. Sinds het begin van deze week zit een oor dicht. Ik hoor dus minder. Volgens de huisarts is het een irritatie als gevolg van verkoudheid en kan ik niet meer doen dan afwachten en hopen dat het snel voorbij gaat. Balen want het is geen fijn gevoel.
 
Hebben jullie nog plannen voor dit weekend?

6 opmerkingen:

 1. Fijn dat je het overzicht weer hebt. Dat geeft ook ruimte in je hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn, alles weer op de rails en dat uitje achter de rug. En een leuk weekend in het vooruitzicht! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat lief van je moeder dat ze jullie het weekendje weg gunt. En fijn dat je budgettechnisch alles weer op de rails hebt, wel zo fijn. En vervelend dat je dochter zo lang al ziek is, niks aan. In elk geval beterschap met jullie beide.

  groetjes,Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meestal word ik even raar aangekeken als ik dit zeg, maar bij verkoudheid kan het erg helpen even een half in stukjes gesneden ui naast het bed te zetten. Dat werkt goed voor de luchtwegen en kan op die manier (via de buis van eustachius) ook de klachten aan je oor verminderen. Ik heb de tip gekregen van een KNO-arts dus hoewel het alternatief klinkt komt het wel van iemand die er verstand van zou moeten hebben.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor vind ik niet raar klinken. Ik heb het we'll eens vaker gehoord. Misschien dat ik dat maar eens uit moet gaan proberen want wordt niet goed van zo'n raar oor.

   Verwijderen
 5. Goed van je om overzicht te hebben. Ook ik doe altijd mijn boodschappengeld pinnen en in een envelop stoppen. Werkt ontzettend goed, tenminste voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen