Pagina's

woensdag 9 oktober 2013

Ongeduldig

Soms word ik een beetje moedeloos van die schulden. Dat komt omdat ik ongeduldig ben. Ik wil er zo graag vanaf zijn want als ik kijk naar het totale bedrag dat ik aflos zou ik daarvan een heleboel andere nuttige dingen kunnen doen. Daarnaast heb ik het idee dat het gewoon niet opschiet. Elke maand wordt er netjes afgelost en gaat het totaalbedrag langzaam maar zeker naar beneden. Op zich valt er dus niets te klagen maar ik wil dat het sneller gaat. Ik zou die bedragen wel naar de 0 toe kunnen kijken. Dus als het aan mij staren naar de bedragen zou liggen dan zou ik inmiddels in het geld zwemmen. De laatste tijd lijkt het ook moeilijker om een extra aflossing te doen omdat onze vaste lasten zijn gestegen nu we voor de opvang en de overblijf voor dochterlief moeten betalen. Deze kosten betalen we van het bedrag die we vroeger gebruikten voor een extra aflossing. Die extra boost kunnen we niet meer zo gemakkelijk geven. Prioriteit gaat toch uit naar eerst alle vaste lasten en rekeningen betalen. Als er dan wat van overblijft dan houd ik daarvan nog een deel achter de hand voor eventuele tegenvallers. Helaas lijken we sinds september regelmatig tegenvallers of onverwachte kostenposten te hebben waardoor er aan het einde van de maand nog maar bitter weinig overblijft om die o-zo-gewenste extra aflossing te doen. Het lijkt erop dat dit de nieuwe modus is waarin we zitten en dat we dat moeten accepteren. Het is niet anders. Het is eigenlijk al heel erg mooi dat we alles netjes kunnen betalen en soms nog een beetje overhouden. We komen dus goed uit met onze inkomsten. Een aantal jaren geleden was dit wel anders en gaven we veel meer uit en dat terwijl de vaste lasten een stuk lager uitvielen. Maar ja ik had natuurlijk altijd die über-handige creditcard achter de hand waar we desnoods dan maar wat cash mee pinden. Dat doen we dus helemaal niet meer en dat doen we hopelijk ook nooit meer. Dus wat dat betreft hebben we al veel gewonnen en zijn we veel meer in control.
 
Om toch het gevoel te hebben dat we nog steeds op de goede weg zijn, heb ik vorige week de bestedingslimiet op mijn creditcard verlaagd. Ik had een limiet van €5000 en die staat nu op €2500. Dat is dus de helft minder. Ik vraag me nu ook af waarom ik eigenlijk zo’n hoge bestedingslimiet had. Bijzondere was dat ik voor het verlagen van mijn limiet dus de creditcardmaatschappij moest bellen maar als ik mijn limiet wil verhogen dan komt daar geen telefoontje aan te pas. Voor het verhogen van je limiet kun je dat heel eenvoudig online doen. Eigenlijk best sneaky want als de maatschappij er potentieel aan kan verdienen doordat jij wellicht meer gaat besteden en in termijn gaat aflossen dan wordt dat je heel makkelijk gemaakt maar als je dus minder wilt gaan besteden dan moet je daar veel meer moeite voor doen. Toen ik belde, werd dat wel meteen netjes geregeld. Binnen een week had ik ook de bevestiging thuis dat de limiet nu lager is. Wel werd mij gevraagd of ik geen extra creditcard wilde voor mijn partner of kind. De medewerker stelde voor dat ik dan een creditcard had van €2500 en mijn partner ook een met dezelfde limiet. Laten we dat maar niet doen. Al is het natuurlijk wel een slimme verkooptechniek. Maar de limiet is dus nu verlaagd en dat is toch weer iets.
 
Mijn moeder vertelde mij vorige week dat ze aan het einde van dit jaar ons een bedrag wilde geven. Ik weet niet hoe hoog dit bedrag is maar het zal wel een paar honderd euro zijn. We moeten nu afwegen wat we met dit bedrag doen. De auto heeft heel hard nieuwe banden nodig. Nieuwe banden zijn duur maar wel noodzakelijk voor onze veiligheid. Dus een deel zal hieraan moeten worden uitgegeven. Hopelijk blijft er dan nog iets over waardoor ik toch nog een beetje kan aflossen.
 
Ik merk ook dat ik steeds moeilijker ga doen over elke uitgave. Ik los liever €100 extra af dan dat we daarvan bijvoorbeeld schoenen kopen of kleding. Alleen schoenen en kleding kunnen ook maar zo lang mee. Nu zijn wij erg zuinig op onze spullen dus gaan ze echt heel erg lang mee. Alleen op een gegeven moment zijn dingen echt op als het niet meer te repareren valt of de stof wordt zo dun dat de gaten er spontaan zelf in vallen. Manlief moest bijvoorbeeld echt deze maand schoenen hebben want de zolen onder zijn oude schoenen waren helemaal versleten. Nieuwe zolen kosten bij dit soort schoenen meer dan €50. Uiteindelijk heeft hij net zo lang op MP lopen zoeken totdat hij een vergelijkbaar paar schoenen (Meindl) tegen kwam. Hij heeft hiervoor €40 betaald en ze zijn zo goed als nieuw. Zelf heb ik een nieuwe spijkerbroek nodig want in mijn oude broeken vallen nu echt op de knieën gaten. Dat is leuk om in te werken binnen- en buitenhuis maar ik kan daarin moeilijk op Casual Friday op werk verschijnen. Nu is een goede spijkerbroek vinden erg moeilijk met mijn lange lijf. Ik val al snel buiten de damesmaten en die modellen voor mannen zijn niet altijd heel erg flatteus. Eigenlijk ben ik meestal al blij als ik een broek vind die goed zit. Dus dat wordt weer speuren voor een nieuwe broek voor hopelijk een schappelijke prijs. Je zou zeggen dat is toch best leuk om iets nieuws te kopen. Dat is het ook wel maar ik geef momenteel liever hier geen geld aan uit en los liever af.
 
Ondanks alle goede acties, blijf ik desondanks dat moedeloze gevoel een beetje hebben. Ik heb meer dan genoeg van dat aflossen. Ik wil er eens en voor altijd af. Ik wil mijn geld aan nuttige en leuke dingen uitgeven. Kortom ik ben ongeduldig aan het worden. Dat komt misschien omdat we met een beetje geluk volgend jaar rond deze tijd nog maar heel weinig hoeven af te lossen en dan het einde echt in zicht is. Toch is een jaar nog best lang.

10 opmerkingen:

 1. Je bent super goed bezig. Kijk naar wat je al hebt afgelost super toch?

  Broeeken misschien even bij miss etam kijken ze hebben daar korte en lange modellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben het met Samantha eens. Je bént goed bezig.

  En ik, 1,58 m, ben inderdaad geslaagd bij Miss Etam voor een jeans. Nog betaalbaar ook. Ik had er 2 voor € 75,-.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig. Het is heel lastig. Ik merk dat hier de kosten ook de toe zijn genomen. Ik merk wel dat ik bewuster op de rem trap. En de kik van het kopen van marktplaats, ipv direct iets nieuws.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. je bent heel goed bezig ..... maar ik herken het gevoel wel , nu eenmaal de knop om is en ik aan het aflossen ben , moet het ook per direct opschieten !
  helaas werkt dat niet zo . af en toe ga ik er even voor zitten om bewust te benoemen wat ik dit jaar in gang heb gezet ; dat dat het begin van de omslag is .
  dat helpt weer om positief te worden / blijven . soms ben ik sjagrijnig omdat er iets tegenvalt of ik toch impulsief uitgeef .ik probeer mezelf daarin terug te fluiten : fouten maken mag , ga wel verder , want je bent op de goeie weg ! FOCUS daarop , dat helpt me meestal weer uit zo'n dip .
  ik ben ook redelijk lang en kan vaak bij miss Etam wel slagen ; wel opletten dat je niet te wijd koopt ; mijn ervaring is dat de broeken van FITT toch snel wat wijder gaan zitten op het achterwerk .
  Succes met alles ,gewoon doorgaan ; alles wat aan schulden verdwijnt is meegenomen ; door ervaring wijs geworden gaat het er nu alleen maar AF en komt er geen €€ schuld meer BIJ ......EN DAT HEB JIJ VOOR ELKAAR GEKREGEN !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Na alle zoektochten, is het spannende nu een beetje weg. Je hebt een (nieuwe) routine gevonden, die weliswaar heel -financieel- gezond is, maar wat saaier en op dit moment geen uitdagingen biedt. Alleen wat extra werk. En dingen die niet mogen.
  Zou het helpen als je jezelf een uitdaginkje her of der stelt? Of helpt het meer als je elke even bewust stilstaat bij wat er goed gaat, en wat er te genieten is in je leven?
  Want dat je goed bezig bent, is helder. Net goed als de resterende looptijd helder is. Dus dat levert een grrrrrr-gevoel op.
  Dat je in crisistijd behoorlijk kan leven EN (eigenlijk gigiantisch hard) kan aflossen is heel knap. Maar zo voelt dat nu ff niet. Dus neem het maar even aan: Je bent keigoed bezig, en als je zo doorgaat wordt je steenrijk. Zo rijk, dat je ruim voor je 67e met pensioen kan.
  Misschien motiveert het volgende blog je nog: www.mrmoneymustache.com. De tips zijn niet heel erg veel nieuws, gok ik, maar hij kan het wel lekker brengen. Geniet maar even lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kom op zeg, je bent al zo goed bezig geweest, lange slagen kunnen gewoon niet altijd. Je lost nog steeds af toch? Nou dan ben je goed bezig. Wat mij altijd motiveert en positief houd zijn programma's als Een Dubbeltje op zijn Kant ofzo. Zelf kunnen we ook niet zo veel aflossen als ik zou willen, maar als ik dan zie dat mensen met het driedubbele van mijn schuld ook nog eens 1000 euro in de maand meer uitgeven dan ik dan ben ik opeens weer trots op de 200 die ik elke maand aflos!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, wat hier bovenstaat, daar ben ik het helemaal mee eens natuurlijk :)
  Kan je qua broek niet een spijkerbroeklegging vinden? Kosten niet veel op MP maar nieuw ook niet. Die zien er ook niet zo heel gek uit als ze bijvoorbeeld boven je enkel vallen?

  Het komt helemaal goed met jullie! En oh ja, misschien kan je wel goeie banden op MP of bij een sloper vinden. Misschien niet nieuw maar toch. Gewoon eens bellen naar een sloopbedrijf in je buurt?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eén ding kun je als je klaarbent zeker van zijn. Omdat je weet hoeveel moeite, geld en inzet het jullie gekost heeft om van de schulden af te komen, zorg je er wel voor dat het nooit meer gebeurd.
  Je bent super op de goede weg. Nog één jaar volhouden en dan is de bodem van de schuldenpot bereikt. Kop op. Het gaat je zeker lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Joh, je bent goed bezig! natuurlijk hoort daar een portie ongeduld bij om eindelijk eindelijk weer eens een broek oid te kunnen kopen zonder al die dubbeltjes driemaal om te moeten draaien. Nog één jaar volhouden!
  sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank allemaal voor de lieve en steunende woorden. Geeft me weer moed en energie.

  BeantwoordenVerwijderen