Pagina's

donderdag 29 november 2012

Leuke plannen

Volgende week ben ik vier dagen alleen met dochterlief. Manlief moet voor een paar dagen naar Duitsland ter controle van zijn ogen. Kan hij niet onder controle staan in Nederland? Dat zou inderdaad kunnen. Deels staat hij ook in Nederland onder controle want zijn contactlenzen worden hier voor hem aangemeten en besteld. Echter de specialist die hij in Duitsland heeft, is de autoriteit in de wereld op het gebied van deze aandoening. Hij is twee jaar geleden naar hem doorverwezen. Volgens zijn voormalige arts mag hij in zijn handen knijpen dat deze Duitse arts/ professor hem onder behandeling wil nemen. Bij het eerste bezoek voelde het als een verademing. Voor het eerst in hele lange tijd voelde mijn man dat iemand serieus naar zijn klachten luisterde. Voor het eerst werd een duidelijk behandelplan opgesteld. Voor het eerst werd er degelijk onderzoek gedaan en werden de resultaten besproken en uitgelegd. Het voelde zo ontzettend goed en ik zag mijn man bij het eerste bezoek helemaal opbloeien. Er was weer hoop en nog belangrijker hij werd gehoord. In Nederland was hij waarschijnlijk al geopereerd en had hij een bepaalde therapie moeten ondergaan. Deze arts gelooft dat dit voorlopig nog niet nodig is en dat er nog heel veel winst op andere en mindere drastische wijze is te behalen. Dus gaat mijn man twee keer per jaar naar het zuiden van Duitsland voor een aantal onderzoeken die vervolgens worden besproken met de arts/ professor. Het vertrouwen in zijn handelswijze in combinatie met zijn deskundigheid maken dat het de moeite waard is om deze reis toch iedere keer te ondernemen. De reis brengt wel kosten met zich mee. Deze worden niet vergoed. Dus de kosten van reis en verblijf moeten we zelf betalen. Dit moet ik nog goed budgeteren want iedere keer is het weer pas en meten. De kosten van de behandeling worden gelukkig wel volledig vergoed. Deze kosten vallen zelfs lager uit dan als ze in Nederland zouden zijn gemaakt.

Aangezien mijn man onze dochter opvangt terwijl ik aan het werk ben, zal ik tijdens zijn aanwezigheid dus de honneurs moeten waarnemen. Ik kijk er enorm uit om een paar daagjes met haar door te brengen en lekker te kunnen tutten. Alleen elke keer schiet ik dan weer helemaal door in mijn plannen want ik wil dan vooral leuke dingen met haar gaan doen. Dus de binnenspeeltuinen, bezoekje aan een kindercafé in Haarlem, het zwembad en de kerstshow van het tuincentrum passeren dan allemaal de revue om dan snel te realiseren dat het een stuk leuker is om thuis te tutten met dan uiteindelijk één of twee uitstapjes. Het brengt meer rust in plaats van haar overal her en der naar toe te slepen. Grote vraag is of ze dat ook allemaal wel leuk vindt want het liefste is ze thuis aan het spelen.

Dus het plan is nu om volgende week met haar naar Schiphol te gaan waar ze in een restaurant een paar speeltoestellen hebben. Schiphol heeft een magische uitwerking op haar. Ze vindt het enorm spannend om naar de vliegtuigen te kijken. Ze heeft het er dagen later nog over. Dus waarom naar een dure binnenspeeltuin als ze op Schiphol gratis (ok ik koop een kopje thee) kan spelen? Bovendien is de rit in de bus of de trein al een avontuur op zich. Dan wil ik ook nog naar het tuincentrum. Ze hebben daar een fantastische kerstshow. Welk kind vindt het niet leuk om naar al die glitters en flashy lampjes te kijken? Ook dit kost niets zolang ik me niet laat verleiden tot de aankoop van een of andere kerstviering. Nu heb ik dozen vol met kerstspulletjes staan dus ik hoef verder niets te hebben behalve dan een kerstboom. In het dorp wordt volgende week zaterdag ook nog een klein Kerstmarktje georganiseerd dus dat is ook leuk om te combineren met de boodschappen. Kortom genoeg leuke dingen te doen in combinatie met lekker thuis spelen en alle tijd voor elkaar te hebben.

Naast plannen voor mijn dochter maak ik ook altijd plannen voor mezelf. Meestal eet ik dan dingen die manlief niet lekker vindt. Onlangs is er een Thais afhaalrestaurantje geopend. Nu vind ik Thais heerlijk maar ik vind het ook prijzig. Dus ik ga volgende week een heerlijke nasi voor mezelf maken. Dat is niet Thais maar ook erg lekker. De meeste ingrediënten heb ik al in huis. Waarom dan ook duur doen als ik voor minder geld net zo lekker kan smullen van een eigengemaakt potje? Nog niet zo lang geleden was ik dus gaan afhalen en had ik niet gekeken naar de kosten.
Daarnaast heb ik nog een film liggen die ik graag wil zien. Ik krijg deze films vaak door mijn schoonouders opgestuurd waar de mooiste films gratis bij de weekendkrant worden geleverd. Voor de rest wil ik vooral lekker lezen in de avonden. Dat schiet er namelijk ook tussenin terwijl ik lezen heerlijk vind.

Langzaam zie ik toch steeds meer een kentering in mijn consumptiegedrag komen. Ik kijk naar goedkope of gratis alternatieven. Vaak zijn deze alternatieven net zo leuk als niet leuker. Toch gaat het uiteindelijk om de tijd die je samen doorbrengt. Die tijd samen is zo veel malen kostbaarder en waardevoller. Daar kan, hoe cliché ook, geen cadeau of uitstapje tegenop. Ik ben blij dat ik dit op tijd ben gaan inzien. Het zijn namelijk waarden die ik graag aan mijn dochter wil doorgeven.

4 opmerkingen:

 1. Een wandeling in het bos vind mijn dochter geweldig.
  Blaadjes,takjes en paddestoelen zoeken.
  Elke keer als ze haar laarsjes ziet zegt ze:
  Jeej naar het bos leuk!
  Leuk leven hoeft echt niet duur te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Soms kunnen wij volwassenen leren van een kind. Die is vaak blij met een in onze ogen simpel uitje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik merk ook dat ik steeds beter nadenk voordat ik iets koop of onderneem wat geld kost. Het wordt steeds meer een gewoonte, gelukkig maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn, je man kan rustig naar zijn afspraak en zich in vertrouwde handen overgeven, en jullie hebben alle tijd voor elkaar. Volgens mij zal het jou ook goed doen, om ongehaast de gewone dingen van de dag te kunnen doen die paar dagen: rustiger ontbijten, kijken naar de vogeltjes bij de vetbollen (ik maak ze zelf - goedkoper), eens samen koken of koekjes bakken en dan een paar ongehaaste uitstapjes tussendoor.
  Genieten!

  BeantwoordenVerwijderen