Pagina's

vrijdag 6 september 2013

De wondere wereld van school

Gisterenavond had ik een informatieavond op school van dochterlief. De twee juffen vertelden over het reilen en zeilen van de school. Ook was er gelegenheid om kennis te maken met de ouders. Leuk initiatief want vooral als werkende moeder krijg je minder mee van de school. Overigens schrok ik wel van wat ze van een kleuter allemaal verwachten. Kan me niet herinneren dat ik al zo veel moest doen toen ik kleuter was. Maar goed ik was dan ook nog kleuter terwijl iedereen love and peace hoog in het vaandel had staan en in wijde pijpenbroeken liep. 

Dat de school ook steeds meer interactief gaat, bleek uit het feit dat de school zich heeft aangesloten op www.klasbord.nl. Je kunt daar een app downloaden en dan worden er dagelijks berichtjes en fotootjes door de juffen geplaatst. Misschien vinden heel veel mensen dat een leuk idee maar bij ontstond er enige wrevel. Ten eerste heb ik geen smartphone waardoor ik een app kan installeren. Hierdoor "mis" ik dus bepaalde dingen die op school gebeuren. Daarnaast zie ik de toegevoegde waarde er niet van behalve dan dat het leuk is. Ook hoop ik niet dat het de foto's gedownload kunnen worden. Kon op de opvang nog aangeven of ik toestemming wilde geven of mijn dochter gefotografeerd mocht worden, op school gaan ze er blind van uit dat ik geen bezwaar heb. We hebben als ouders er heel bewust voor gekozen dat onze dochter niet op internet komt of als we wat wel doen dat we het onherkenbaar doen. Ik vind het dus niet fijn dat dochterlief de ether in wordt gegooid via een app-je. Klaarblijkelijk ben ik wel de enige wat alle ouders vonden het erg leuk en wilden zelfs graag dat opa en oma ook toegang kregen. Of ik word te oud voor dit soort dingen of ik ben ontzettend conservatief maar van mij had dit niet gehoeven. 

Tja en dan zo'n drie weekjes rond te hebben snuffelen en observeren op het schoolplein valt mij wel op dat ook daar zich kliekjes vormen op het schoolplein. Het grappige is dat de moederkliekjes identiek zijn aan de kindjes die graag met elkaar spelen. Blijkbaar zijn er in de klas van dochterlief een paar meisjes die een vriendinnengroepje hebben gevormd en ook een soort toelatingsbeleid er op na houden. De moeders van de kleine dametjes vonden het hilarisch. Blijkbaar ben ik ook daarin een vreemd wezen want wat daar dan de humor van is, snap ik niet. Ook dat zal wel ermee te maken hebben dat ik niet zo'n groepjesmens ben. Dochterlief vindt overigens die meisjes niet leuk. Ze is net zo'n eigenheimer als ik denk ik. 
Wel heb ik even staan praten met de moeder van het meisje waar dochterlief het al drie weken non-stop over heeft. Verder dan een beleefdheidsgesprekje hadden we niet. Dat maakt ook niet uit want het gaat erom dat onze twee kinderen leuk met elkaar spelen maar stiekem hoop ik (nog steeds) dat ik ook een klik met één van de moeders had. Er zijn wel een paar moeders waarvan ik zo op het eerste gezicht denk van "ach leuk mens" maar dat zijn dus net de moeders die net als ik een beetje hun eigen gang gaan. Ook horen die moeders nu net niet bij een kindje dat bij dochterlief in de klas zit. In de klas van dochterlief zitten toch veel part-time of thuisblijf-moeders. Logischerwijs zien die elkaar veel meer waardoor je misschien meer naar elkaar toe trekt maar als werkende moeder val je toch een beetje tussen wal en schip. Ik heb een paar keer geprobeerd om een praatje aan te knoppen maar de rug wordt me nog net niet toe gedraaid. 
Wat me ook opvalt is dat de vaders een stuk vriendelijker zijn en je 's ochtends wel gedag zeggen. Moeders beperken dit toch tot hun eigen kliekje. Rare en gecompliceerde wezens zijn wij moeders toch soms. 

Wat me ook tegenvalt is dat ondanks alle berichten in de schoolgids en nieuwsbrieven er toch veel zoetigheid wordt uitgedeeld met verjaardagen. Dochterlief houdt niet zo van zoet dus ik vind alle traktaties of in haar tas of in haar laadje terug. Als we dan thuis zijn dan zegt ze "ik vind het wel een beetje zoet en niet zo lekker". Zo heeft ze deze week een vruchtendrankje in een pakje thuis door de gootsteen gegooid met de woorden "dit is heel erg vies en zoet". Bless her!! Toch zou ik liever zien dat de school zich hierin strenger opstelde. Blijkbaar heeft de juf hier zeggenschap in dus de een is toleranter tegen snoep vol met suiker en e-nummertjes dan de ander. Ik zit in de ouderraad dus ik wil dat wel gaan adresseren. Er zijn namelijk genoeg gezonde alternatieven als traktatie te bedenken. En anders: waarom gooien alle ouders niet het geld op een hoop en kopen daar iets leuks van voor de kinderen op school of doen 1x in het jaar iets speciaals. Ik zou dat veel beter vinden.  

De opvang daarentegen vind ik een hele andere wereld. Ik vind het daar prettiger. Ook de ouders zijn een stuk vriendelijker naar elkaar toe. Misschien komt het omdat je meer in het zelfde ritme zit van werken-ophalen etc. Geen idee waar het aan ligt maar ik vind het verschil wel opmerkelijk. 

School: het is weer een heel nieuw fenomeen. We zien wel hoe het zich verder ontwikkeld. Zolang dochterlief het maar naar haar zin heeft dan ben ik blij.

11 opmerkingen:

 1. Had ik ook in het begin, met die moeders.... kon er niet echt wat mee :D Met de meesten nog steeds niet, overigens. Je hebt wel gelijk wat je zegt qua opvang vs school met de ouders, dat merkte ik ook.

  Die traktaties... grrr! Bij ons ook. In het beleid staat: geen ongezonde tractaties. Wat tracteert het hoofd van de school? LOLLIES! Aan kleuters!

  Ja, och... je hebt weer wat om over te bloggen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. S. zit nu in groep 8 en ik heb nog steeds geen klik met de andere moeders. Met 1 wel veel contact maar dat komt meer omdat onze kinderen altijd samen spelen.
  Ik moet zeggen dat ik gruw van al die groepjes moeders, ik vang veel geroddel en achterklap op. Brr.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons op school kun je aangeven dat er geen foto's genomen worden van je kind. Verder is er al een regel dat er als er al foto's gepubliceerd worden dit foto's zijn waar veel kinderen opstaan en niet een kind alleen.
  Trakteren is bij ons al jaren geleden afgeschaft het liep de spuigaten uit, niet alleen werd er op lekkers getrakteerd maar ook op cadeautjes. In het begin is het raar maar nu weten de kinderen niet beter. natuurlijk word de jarige op allerlei manieren in het zonnetje gezet alleen trakteert hij niet meer. Voor de ouders is het ook een stuk prettiger je hoeft niet weer een originele traktatie te verzinnen en het scheelt ook nog in je beurs.
  Moeder van drie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja dat van die vaders was mij ook al opgevallen. En dat de leukste moeders idd de moeders zijn die ook geen zin hebben in kliekjes en wel wat beters te doen hebben dan een half uur te staan beppen op het plein (zoals ik dus haha)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi,
  Ik heb met bijna geen een moeder die ik ken via school een klik. Ik gruw ook van al die groepjes op het plein. En ook al dat geroddel..bah. En soms zeggen ze ook dingen in je gezicht van "ga je al weer sporten?, ben je nog niet slank genoeg of zo?", "jij helpt bijna nooit op school, heb je er geen tijd voor?", "jouw kind kan vast al lezen omdat ze het van haar zus heeft geleerd". Wat moet ik toch met dat soort "stomme" opmerkingen en waar bemoeit iedereen zich mee??? Ik kies liever mijn eigen vriendinnen met wie ik wel op een lijn en die een ander in hun waarde laten!
  Ik zou zeggen, trek je er niets van aan, leef je eigen leven!
  Hartelijke groet, een anonieme moeder van 2

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh wat jammer dat het zo gaat. Ik kom bijna nooit meer op school, met een zelf naar school fietsende dochter. 'Vroeger' wel. Heb 4 jaar lang in de ouderraad gezeten. School is heel actief op facebook, heeft een eigen website. Als ik niet zou willen dat onze dochter op foto zou komen dan is dat aan te geven. Qua ouders is het super. Kan ook komen door het type school waar we bewust voor gekozen hebben. Wie weet wordt het straks anders, zodra je actief met de ouderraad aan de slag bent. En je hebt gelijk, als zij het maar naar haar zin heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is beslist niet raar als je je kind niet op internet wilt (of dat je niet wilt dat foto's van jouw kind in de schoolgids staan die aan alle prospectieve ouders mee wordt gegeven). De school van onze kinderen had daar al een beleid voor - in de jaren 90 van de vorige eeuw!
  Op school ben ik veel leuke vaders en moeders tegengekomen, beide categorieen zowel thuisouders als buitenshuis werkende ouders. Die mixten ook goed gelukkig. Maar je zult ook altijd ouders treffen van het type roddel en achterklap, zoals ook Spaarcentje al aan gaf. Moeders zijn helaas vaak minder ruimhartig dan vaders naar elkaar toe. Maar dat is op het werk soms ook al zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb voornamelijk in een mannenomgeving gewerkt en wat me altijd opgevallen is, is dat mannen veel prettiger met elkaar omgaan dan vrouwen. Dat kliekjes vormen en roddelen is inderdaad wat veel vrouwen (wij niet natuurlijk ;-) ) typisch doen en eerlijk gezegd vond ik zo'n mannenomgeving veel plezieriger om in te werken. Maar dat komt dat wellicht omdat ik ook niet van dat kliekjes-gedoe houd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als werkende moeder had ik daar ook last van. Ik had ook nog de mazzel dat ik net verhuisd was voordat m'n kind naar school ging, dus ik voelde me helemaal een vreemde eend in de bijt. Maar ook ik (fulltime werkende moeder) ben nooit helemaal geaccepteerd door de andere moeders. Jammer, maar helaas. M'n leven is druk genoeg.
  Wat me trouwens wel op viel in die tijd: ik had tijd voor de MR (naast m'n baan, kind en huishouden), maar de niet/parttime werkende moeders konden dat ECHT niet in hun schema hebben. Was ik zoveel efficienter, of kon ik goed managen in huis? kweenie.

  En kwa foto's: ik denk dat een hoop mensen (moeders horen daar zeker bij) niet veel nadenken wat er met hun spullen gebeurd op het internet. En ze vinden het dus alleen maar leuk. Zelf blijven nadenken is een taktiek die ik m'n hele leven heb gevolgd, en die me prima is bevallen. Dus ik hoop dat jij 'm ook vasthoudt. Levert een kleineren vriendenkring op, maar wel een vastere, is ook m'n ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier worden foto's geplaatst op de website van school. Je kunt aangeven of je dat wilt of niet. Ze gaan er echt niet klakkeloos van uit dat het allemaal maar goed is. Volgens mij mag dat ook niet, dus ik zou er toch maar even achteraan gaan.
  Hier maar een kleine school, en de moeders die hier zijn zijn allemaal part-time moeders of werkloos door de crisis. En over het algemeen heb ik wel een klik met de moeders maar vriendinnen zal ik er wel niet krijgen. En dat hoeft ook niet, het gaat erom dat je kind met plezier naar school gaat, zo nu en dan een praatje met de ouders en dat je bij school dingen kunt aankaarten die niet lekker gaan. En dat kan bij ons op school, wellicht ook omdat het zo'n kleine school is. Nog geen 50 leerlingen over de hele school.

  groetjes,
  Janna

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier worden foto's geplaatst op de website van school. Je kunt aangeven of je dat wilt of niet. Ze gaan er echt niet klakkeloos van uit dat het allemaal maar goed is. Volgens mij mag dat ook niet, dus ik zou er toch maar even achteraan gaan.
  Hier maar een kleine school, en de moeders die hier zijn zijn allemaal part-time moeders of werkloos door de crisis. En over het algemeen heb ik wel een klik met de moeders maar vriendinnen zal ik er wel niet krijgen. En dat hoeft ook niet, het gaat erom dat je kind met plezier naar school gaat, zo nu en dan een praatje met de ouders en dat je bij school dingen kunt aankaarten die niet lekker gaan. En dat kan bij ons op school, wellicht ook omdat het zo'n kleine school is. Nog geen 50 leerlingen over de hele school.

  groetjes,
  Janna

  BeantwoordenVerwijderen