Pagina's

maandag 9 september 2013

Ik heb het overleefd

Vandaag was de grote dag voor dochterlief: de eerste schoolreis. Ik mocht mee als begeleiding. Geheel bepakt en bezakt kwamen we aan op school voorbereid om elk weertype te trotseren. Toen bleek dus dat de buitenspeeltuin geannuleerd was en we met zijn alles naar een binnenspeeltuin mochten. Ik hoorde van de andere moeders dat ze er erg blij mee waren want dat scheelde een hoop opletten en ze konden lekker onderuit met een kop koffie. Toegegeven het is een stuk relaxter om in een overzichtelijke binnenspeeltuin een stel kinderen in de gaten te houden. Dat wil niet zeggen dat ik amper heb gezeten. Zelfs als de kinderen zaten te eten of te drinken dan was ik nog druk in de weer met pakjes open maken en met de kindjes praten. Ik merkte al snel dat de kinderen het leuk vonden als je de tijd nam om met ze te praten en om soms ook met ze mee te doen in de speeltuin. Dus ik ben met een sleetje van een roetsj-baan geweest, ik heb door kieren en gaten gekropen om vervolgens een claustrofobisch momentje te hebben in een glijbaan en ik ben via touwen naar boven geklommen om met zijn allen naar beneden te rollen. Ze vonden het helemaal super dat ik mee deed en ik vond het stiekem ook erg leuk. Buiten het spelen heb ik ook twee vechtende jongetjes uit elkaar gehaald, een aantal kinderen getroost die ergens pijn hadden en ben ik talloze malen mee naar het toilet geweest en heb ik handdoekjes staan uitdelen bij het drogen van de gewassen handen. Ook ben ik er achter dat dochterlief een heel ander vriendinnetje heeft dan waar ze het thuis altijd over heeft en hoorde ik van twee jongetjes dat ze soms best stout is in de klas. Heerlijk hoe eerlijk kinderen nog zijn en hoe jammer dat ze ergens tijdens het ouder worden die onschuld verliezen. Toen we rond 14.30 in de bus stapten, zat ik naast een jongetje en beiden keken we een beetje wezenloos voor ons uit omdat we alle twee best moe waren. Lang kon ik niet voor me uit staren want ik heb mogen leren hoe lang monsters zijn. Geloof me die zijn heel erg lang. 

Ik heb een leuke dag gehad met de kinderen. De kinderen geloof ik ook met mij als ik de enthousiaste reacties van sommigen mag geloven. Ik ben ook mee gegaan om een beetje een gevoel te krijgen hoe zo'n dag verloopt maar ook om de kinderen in de klas van dochterlief te leren kennen. Misschien is dat ook de juiste insteek. Toch twijfel ik of ik nog wel ooit wordt meegevraagd want ik heb niet zoals andere ouders uren met de juf of de klassemoeders staan praten. Ik heb me er oprecht over verbaasd dat de meeste begeleiders heerlijk in een clubje bij elkaar gingen zitten en het aan de kinderen overlieten om naar hen toe te komen. Heel soms deden ze een "verplicht" rondje om vervolgens weer te gaan zitten. Een hele andere insteek dan ik dus had.

Toch was het goed om dit te zien. Als lid van de ouderraad is het handig om te weten hoe zo'n dag in elkaar steekt. Twee leden van de ouderraad waren ook mee en zij waren oprecht blij dat ik er nu bij was zodat ik meteen weet hoe een dag verloopt. Ook werd ik voorzichtig gepolst of ik niet secretaris wilde worden en of ik iets juridisch kon uitzoeken. Ze waren dan ook ontzettend blij met mijn aanmelding want nu kunnen we met 10 ouders meedenken met de school. En ik moet zeggen na deze dag heb ik eigenlijk nog meer zin om dingen te regelen voor de kinderen op school. 

Het heeft me een vrije dag gekost van werk maar ik was blij dat ik dit heb mee mogen maken met dochterlief. Het was ook een mooie einde van een lekker lang weekend. Een weekend waar we meer dan 2,5 kilo bramen hebben geplukt en verwerkt hebben tot 8 potjes jam, waar we 4 potten tomatensaus van de melige tomaten uit de tuin hebben gemaakt en de saus wel erg lekker is, waar we weer lekker taart hebben staan bakken en waar we ook gewoon de tijd voor elkaar hadden. Nu ga ik languit op de bank met een enorme grote beker thee en dan op tijd naar bed want pff ben goed moe van deze dag. 

5 opmerkingen:

 1. Wat herken ik je insteek op zo'n dag!
  Ben wel benieuwd hoe de andere moeders op je gaan reageren, want jij doet "anders".

  En wat betreft ouderraad: spreek heel goed af met jezelf hoeveel tijd je daaraan kwijt wil zijn, want de school wil graag van allerlei zaken outsourcen en vergaderen is voor sommige scholen/raden een hobby om het vergaderen, niet om het resultaat die het brengt....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja die andere moeders. Ik ben door de meesten vooral genegeerd zalfs door de juf van dochterlief. Dat maakt me niet zo veel uit want ik heb ook niet veel met haar. Vind de juf van de andere 2 dagen veel leuker, spontaner. En moet zeggen.
   Dat geen aansluiting vinden, kan ook liggen aan dat ik na een paar minuten echt geen gesprekstof meer heb. Ik kan echt geen uren over koetjes en kalfjes praten.

   Verwijderen
 2. Leuk dat je het zo fijn vond! Wat vroeg in het schooljaar trouwens voor een schoolreisje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijk dagje heb je gehad en de kinderen ook met zo'n moeder die lekker met ze meespeelt!
  Haha, over koetjes en kalfjes praten ben ik ook niet zo van...maar ja, sommigen houden het graag oppervlakkig. Lekker zo laten, doe jij maar mooi je ding daar kunnen ze nog veel van leren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn dat de kinderen een begeleider hadden die mee ging doen! Top!

  BeantwoordenVerwijderen