Pagina's

donderdag 19 september 2013

Vroeger en nu

Mijn eerst echte baan was geen vetpot. Ik verdiende net een paar gulden te veel om in aanmerking te komen voor subsidies. Toch voelt het achteraf als een rijke periode. Ik kwam namelijk elke maand redelijk goed uit met mijn salaris. Elke week pinde ik vrijdagavond een bedrag van NLG100 en daar moesten we het dan de hele week maar mee doen. Ik deed van dat bedrag mijn boodschappen. De basis kocht ik meestal bij de Edah (waar is die winkel gebleven) en groente en fruit kocht ik op de Haagse Markt. Ik wist op de markt precies waar ik moest zijn voor de beste groente, fruit, kaas en kip. Meestal hield ik van die NLG100 nog wat geld over waarvan we dan doordeweeks brood en melk  bij haalden. Elke zaterdag kocht ik een zak chips en een fles cola en dan pluisde ik 's middags de hele krant uit onder het genot van een chipje en een glasje cola. Dat was toendertijd voor mij een traktatie. De rest van de week hadden we niets extra in huis. 

Toen ik meer ging verdienen, gingen we ook luxere producten kopen. We kochten met gemak elke week aan EUR120-150 aan boodschappen. Toen we de schulden gingen aanpakken, was hierop dus makkelijk in te leveren en te verdienen. Ik probeer het nu met EUR70 voor ons drietje. Ik red het vaak met moeite met dat bedrag. Aan de hand van een weekmenu en een boodschappenlijstje kan ik de kosten binnen de perken houden. Het lijstje weerhoudt mij er vaak van om impulsaankopen te doen. Ik ga nu zo gericht boodschappen doen dat de aanbiedingen vaak volledig langs mij heen gaan. Vaak zijn de aanbiedingen ook niet de producten die wij regelmatig gebruiken dus kan ik ze ook maar beter negeren om maar niet in de verleiding te komen. De fles cola en chips zijn inmiddels al jaren afgeschaft. Nu maak ik zo goed als elk weekend zelf wat lekkers variërend van ijs tot aan taart. 

Toch denk ik de laatste tijd regelmatig. Hoe komt het dat ik toen zo goed kan rondkomen van dat bedrag en hoe komt het dat ik nu goed doordacht te werk moet gaan? Leefde ik toen toch wat minder luxe en zou ik dus in wezen nu ook met minder kunnen doen? Ik geloof niet dat de komst van dochterlief zo veel heeft veranderd. Ik denk juist dat wij hierdoor juist eenvoudiger en goedkoper zijn  gaan eten. Vroeger ging ik ook minder vaak doordeweeks naar de winkel. Nu gaan we toch minimaal doordeweeks 1x terug om brood, melk of wat anders te kopen. Konden we toen beter accepteren dat op ook echt op was? Ik ben er voor mezelf nog niet helemaal uit. Ik weet alleen wel dat ik soms toch extra geld doordeweeks moet pinnen omdat het geld op is maar er wel zoiets simpels als brood moet worden gekocht. Ook geloof ik niet dat we dure producten kopen. Ik koop of alles vers en naar het seizoen voor zover de groentetas niet toereikend is. Ook koop ik geen merken maar koop ik of de biologische variant of het huismerk. Zou het dan toch zo zijn dat alles zo veel duurder is geworden? Deels wil ik dat wel geloven maar deels ook niet.

Ik heb wel besloten dat ik volgende maand aan het begin van de maand het boodschappenbudget ga pinnen. Ik denk dat het namelijk veel confronterender is om cash-geld te zien slinken voor je ogen in plaats van regelmatig de balans checken via internetbankieren. Elke week wil ik daar een bepaald bedrag van afhalen die toereikend is maar waarmee ik ook nog een keer kan tanken. Ik ben benieuwd of mij dat gaat lukken. Het is voor mij een hele andere manier weer van omgaan met geld. 

7 opmerkingen:

 1. Cash boodschappengeld voor een hele maand werkt voor mij erg goed. Vooral omdat we de restjes kleingeld in verschillende spaarpotjes doen, vooral voor leuke dingen. Dat motiveert dan enorm om nog wat over te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, sinds kort doe ik het ook zo: aan het begin van de week een bedrag in de portemonee en daar moet ik het mee doen. Dat bevalt goed hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook ik heb al jaren een envelop waarin het boodschappengeld zit en dat werkt prima.
  Ik probeer altijd uit te komen. Haal maar 1x per week de boodschappen en kom eigenlijk bijna nooit iets te kort.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier ook cash, ik vindt het echt fijn om het zo te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je schrijft dat je nu soms bio koopt, dat zou het verschil kunnen maken misschien. En dingen zijn natuurlijk ook duurder geworden, het is moeilijk te zeggen waar het aan ligt.
  Misschien dat contant geld je gaat helpen, voor mij werkt het zeker!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Boodschappenlijstjes helpen mij ook op het zuinige spoor te blijven. Anders heb ik de neiging om te gaan 'shoppen' in de supermarkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. bij mij was een maandbedrag toch nog te groots .... ik was altijd verbaasd dat de maand zo lang duurde.
  Sinds een paar maanden probeer ik 1x per week te pinnen , voor boodschappen en tanken .
  het lukt niet altijd ( zelfs vaak niet op het moment ) , maar toch motiveert het me om de zaken op deze manier aan te pakken.
  Ik heb de week daarna alweer een herkansing mocht ik de mist ingaan .
  Boodschappenlijstjes werken toch echt en de aanbiedingen uitvlooien .
  Daar heb ik niet altijd tijd voor met een full-time baan en een gezin , maar blijft de moeite waard .
  ik knap er altijd weer enorm van op als ik merk niet de enige te zijn met deze struggle !!!!
  succes allemaal

  BeantwoordenVerwijderen