Pagina's

zaterdag 20 oktober 2012

Geldgesprekje met een 3-jarige

Foto: ad.nl

Onlangs had ik dit gesprekje over geld met mijn dochter van 3 jaar toen ze een foldertje vond met Dora speelgoed.

Dochterlief: Mama dit is allemaal heeeeeel leuk. Ik wil allessss hebben.

Ik: Schat mama kan niet alles kopen wat jij leuk vindt.

Dochterlief: Maar ik vind alles heeeel leuk.

Ik: Dat kost heel veel centjes en zo veel centjes heeft mama niet.

Even heerst een stilte want daar moest ze toch wel over nadenken.

Dochterlief: Wel je hebt wel centjes.

Ik: Nee schat mama kan echt niet alles kopen.

Weer volgt een korte stilte.

Dochterlief: Ik vind de roze Dora auto heel mooi. Dat kan wel?

Ik: Nee schat mama kan niet altijd een cadeautje voor je kopen.

Dochterlief: De auto is wel heeeeeeeeeel mooi.

Dit ging nog een paar keer zo over en weer waarbij de folder een paar keer onder mijn neus werd gedrukt.

Ik: Als je altijd op de wc pipi en kaka (ofwel: poept en plast) doet dan krijg je misschien de auto. Maar alleen als je echt geen luiers nodig hebt.

Dochterlief: OK, mama. Ik ga nu kaka pipi doen.

Dat vond ze wel een redelijk compromis. De folder wordt ondertussen gekoesterd. Elke dag word ik aan mijn belofte herinnerd. Ondertussen doet dochterlief heel erg haar best om zindelijk te worden. Ik hoop met haar mee want het zou leuk zijn als we dan de luiers zouden kunnen afschaffen. Als die ontzettende roze auto net die extra stimulans geeft om dat te bewerkstelligen dan heb ik daar wel die EUR20 voor over. Pure omkoperij of heel slim uitonderhandeld door dochterlief.

Het grappigste vond ik dat ze daarna haar speelgoedkassa pakte en winkeltje met mij wilde spelen. Ik moest een ijsje bij haar kopen. Ja mama, maar dat is dan wel 1 euro. Hoe ze daar nou op kwam geen idee?

Op een speelse wijze probeer ik haar toch bewust te maken van het feit dat dingen geld kosten. Ik denk namelijk dat je daar niet snel genoeg mee kan beginnen. Vooral ook omdat ik merk dat ze alles wat met geld te maken heeft wel interessant vindt. Hoe klein ze dan nog ook is, ze begreep maar wat goed dat je dus voor een ijsje moet betalen. Hopelijk een goed begin van haar financiële opvoeding.

Hoe oud begonnen jullie hiermee? En wat is een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld?

2 opmerkingen:

  1. Haha, mooie truc om 'r zindelijk te krijgen. Hoop voor je dat ze snel uit de luiers is!

    Ik vertel dat ook hoor dat we iets niet kopen omdat we niet altijd overal geld voor hebben. Of dat we iets niet kopen omdat het niet goed is voor je. Snapt ze prima. Alleen bestellen op internet, dat ziet ze niet als iets kopen want als ik zeg dat het te veel centjes kost moet ik het maar gewoon even op de computer kopen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja die 20 euro heb je zo terugverdiend als je geen luiers meer hoeft te kopen! Wij spelen hier ook veel winkeltje en soms krijgt ze een beetje zakgeld van me, dan neemt ze dat mee als we eens een boodschap moeten doen. Gaat ze alles bij de Action bekijken en vragen wat het kost. De teleurstelling is groot als blijkt dat ze voor 50 cent slechts een velletje stickers kan kopen en niet de roze barbie kastelen rolschaatsen ofzo. Maar ze weet nu wel wat sparen is!

    BeantwoordenVerwijderen