Pagina's

donderdag 4 oktober 2012

Op de biechtstoel
Degene die mijn blog een beetje volgen, weten dat ik mijn schulden probeer af te lossen binnen 3 jaar. Er staat in mijn profiel in het kort dat de totaalschuld rond de €16.000 is. Dat is een heel groot bedrag. De allereerste keer dat ik het totaalbedrag was, schrok ik ontzettend erg. Tegelijkertijd was het ook een eye-opener want zo'n bedrag verdwijnt niet zo maar als je er niet iets heel bewust aan gaat doen en het roer niet drastisch omgooit. Hoe dat roer omgaat, is een bewustwordingsproces. Ik heb  het een tijdje eerst niet onder ogen willen zien, daarna kwam het besef dat ik er wel wat aan moet doen maar ik wist nog niet goed hoe ik dat een effectieve manier moest doen en daarna komt de vechtlust om er ook daadwerkelijk wat aan te doen.

Maar hoe kom ik nu in aan zo'n grote schuld? En nu ik toch heel open ben. De schuld was nog veel groter maar is inmiddels al met een kleine €4.000 naar beneden gebracht dit jaar. Waaruit bestaat die schuld dus eigenlijk? Met het schaamrood om de kaken, bestaat de schuld alleen maar uit vakanties, weekendjes weg en materiële aankopen die op het moment van aanschaf heel erg noodzakelijk leken en waar ik nu mijn hoofd bij schud omdat ik de noodzaak er niet meer van in zie. De schuld bestaat ook deels omdat ik het ene gat met het andere gat probeerde te vullen. Als ik aan het einde van de maand geen geld meer kon pinnen, dan pinde ik dat wel met mijn creditcard. Dan pinde ik niet een klein bedrag maar meteen €200 of meer en van dat bedrag ging ik dan soms ook nog eens doodleuk uit eten. Als ik daar nu aan terug denk, dan schaam ik me rot.

Maar goed om terug te komen op de schuld. Mijn huidige schuld bestaat uit drie bestanddelen: creditcard 1 met een maximum bestedingslimiet van €5.000, creditcard 2 met een maximum bestedingslimiet van €2500 en een autolening die oorspronkelijk €19.000 bedroeg. De autolening is inmiddels teruggebracht naar €10.000, creditcard 2 wordt hopelijk dit jaar nog volledig afgelost en creditcard 1 staat nog dicht tegen de maximumlimiet €5000 aan. Voorheen had ik nog de mogelijkheid tot roodstand op mijn lopende rekening. Deze is inmiddels al afgelost. Rood staan kan ik inmiddels niet meer. Soms denk ik tot groot verdriet van mijn bank want die grijpt elke mogelijkheid bijna wel weer aan omdat toch weer aan mij te verkopen.

Hoe los ik af? Mijn prioriteit ligt bij de creditkaarten omdat je hier op zowel maand- als jaarbasis een ontzettende hoge rente betaalt. Als deze kaarten zijn afgelost, dan is het bedoeling dat ik nog één creditkaart wil behouden.  Als iets is afgelost, dan schuif ik het bedrag dat ik daarvoor gebruikte door naar het verhogen van het maandelijkse bedrag voor de volgende rekening.  Eventuele voordeeltjes of meevallers gebruik ik ook om af te lossen. Soms gebruik ik deze ook om mijn spaarrekening aan te vullen zodat ik iets kan vervangen, mocht het kapot gaan. Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat mijn spaarsaldo nog zo laag is, dat ik een groot probleem zou hebben als mijn wasmachine of ijskast kapot zou gaan. Toch probeer ik op deze manier langzaam greep te krijgen op mijn financiële wanbeleid van de afgelopen jaren. Hoe sneller ik ervan kan komen, hoe beter het is. Eén ding weet ik wel: IK WIL DIT NOOIT MEER!

13 opmerkingen:

 1. Ik vind dat je goed bezig bent!
  Je weet de oorzaak en pakt die nu aan. Petje af hoor. Als je nu straks die ene creditcard nog hebt, betaal dan meteen als je de afrekening hebt en ga er niet weer op lenen, zodat je saldo daarop altijd nul is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. En het is ook straks mijn bedoeling om de creditkaart meteen te betalen. Alleen straks nog kijken wat een redelijk bestedingslimiet is. Persoonlijk vind ik EUR5000 veels te veel.

   Verwijderen
 2. Bewustwording is het halve werk, je bent iig goed bezig door er aan te werken.
  Zelf gebruik 'k m'n creditkaart (limiet 1500) alleen voor vakanties e.d. en dan direct terug betalen, zo rekent de bank geen rente.
  Suc6

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Positief dat je er zo in staat en dat het de goede kant op gaat, je komt er wel!
  Ook een tip voor een creditcard: je kunt bij de bank aangeven dat je alles wat je betaalt via de creditcard dat dat aan het eind van de maand afgeschreven wordt van je rekening in plaats van een deel ervan.

  ps. die woordverificatie is heel erg irritant.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dapper hoor, dat je er zo voor durft uit te komen. Dat is al een hele stap gewonnen! Het gaat je lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vond 5000 op de creditcard alleen handig voor de vakantie die we inde VS hadden (noodscenario dan nog he). Na de vakantie heb ik die direct opgezegd. De verleiding moet je idd niet groter maken dan je discipline (en portemonee) zijn.
  Wel goed dat je zo 3 leningen aanpakt, en er al 1 hebt kunnen begraven! Sterkte met de rest, als ik dat zo lees gaat dat helemaal goed komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je kunt ook een creditcard hebben met een hoge bestedingslimiet, maar zonder de mogelijkheid tot verspreid aflossen. Dat heb ik al jaren. Dus als ik nu iets koop met mijn creditcard, wordt het einde maand van de rekening afgeschreven. Zonder rente.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je eerlijkheid siert je. En schamen hoeft niet, ik denk dat veel mensen zich hierin herkennen. Wees juist trots op jezelf, je ziet het onder ogen en je werkt er heel hard aan om af te lossen.
  Het is een harde les maar je komt hier sterker en financieel volwassener uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ga gewoon zo door en schamen hoeft echt niet hoor, daar gaat aflossen echt niet sneller van. Kop ervoor en naar de toekomst kijken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het heel knap dat je je schuld onder ogen durft te komen. Daar kan je alleen maar trots op zijn. Je komt er wel, maar het zal enige tijd duren, maar als ik het uit jouw verhaal begrijp heb je dit jaar al 4000 euro afgelost. Dat is toch heel mooi? Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed bezig! En dan straks met dezelfde vaart door en sparen voor je dromen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi, ik heb je via via gevonden. Knap dat je ervoor gaat. Goed zo. Als eerste alle schulden aflossen. Vooral de creditcard. Ik begrijp alleen niet goed waarom je nog een creditcard nodig hebt. Ik heb hem zelf ook dit jaar opgezegd. Ik gebruikte hem alleen nog voor te tanken in het buitenland tijdens de vakantie. Hiervoor kun je nu een wereldkaart krijgen bij de banken.
  Daarnaast kost deze toch ook ettelijke tientjes per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Ik heb mijn creditcard nodig voor mijn werk maar ook nog prive. Mijn man moet 2x per jaar naar het buitenland voor zijn ogen te laten controleren. Hiervoor heb ik mijn creditcard nodig om de kamer te garanderen.
   Voor werk moet ik soms naar het buitenland. Behalve het ticket moet ik alles zelf voorschieten. Dus dat belast ik dan door op mijn creditcard. Zodra mijn werkgever mij dan heeft betaald, stort ik dat bedrag meteen door op mijn creditcard.

   Verwijderen