Pagina's

dinsdag 19 maart 2013

De Bonus

Gisteren kreeg ik op het werk de bonusbrief uitgereikt. Hierin staat hoeveel geld ik kan verwachten eind april. Je kunt mij een pessimist noemen of een realist maar ik was er gemakshalve vanuit gegaan dat ik dit jaar misschien geen bonus zou krijgen. Elders binnen het bedrijf wordt flink in het personeelsbestand gesneden waardoor het hebben van een baan al een bonus op zich is. Begin dit jaar ging het gerucht dat er toch een bonus zou komen. Weliswaar zou dit een stuk lager uitvallen dan in het verleden maar iedereen zou iets krijgen. In februari vertelde mijn manager dat het zou neerkomen op ongeveer een maandsalaris. Ik was ontzettend blij. Het zou namelijk betekenen dat ik met dit geld mijn vakantie naar Griekenland kan betalen, mijn WOZ aanslag en een extra aflossing op creditcard 2. Kortom het geld was erg welkom.

Gisteren maakte ik dus de brief open en daar stond dus het bedrag op papier. Mijn hart maakte een kleine huppelsprongetje. Ineens hoor ik in een andere hoek van de kamer nou dat is een tegenvaller, dat is geen bonus. De hele ochtend werd er vervolgens gemopperd over de “tegenvallende” hoogte van de bonus en hoeveel beter het in het verleden was. Op een gegeven moment kon ik het niet meer aanhoren en heb ik gezegd dat hij blij moest zijn dat hij überhaupt een bonus kreeg. Ook daar werd mopperend op gereageerd. De rest van de dag werd iedereen die het maar wel (of niet) wilde horen medegenoot gemaakt over zijn ongenoegen. Hoe ondankbaar kan je zijn. Mijn inschatting is dat het geld overigens al door hem is uitgegeven en dat er nu ergens een tekort is.

Het hele voorval haalde de glans van mijn bonus een beetje weg. En dat vond ik best erg.

14 opmerkingen:

 1. grappig he, hoe context dezelfde getallen een heel andere lading kunnen geven.
  Ik vind het wel fijn dat ik daar zelf bij ben, dat ik daar zelf een draai aan kan geven. Door bewust te luisteren naar bepaalde dingen, of juist niet.
  Ik zou bijna zeggen: waarom trakteer je niet omdat je deze meevaller hebt? Op je werk, met de mededeling dat je er niet op had gerekend na alle slechte berichten binnen het bedrijf. Of gewoon thuis, met een avondje film (van de bieb) of gezellig spelletjes spelen of een zelfgebakken taart, of .... Al hang je maar 1 dag een slinger op.
  Jij hoeft niet in de (depressie) sloot te springen als je collega dat nou wel zo graag zelf wil. Jij bent zelf bezig aan een positieve spiraal, en zo'n extra zetje is gewoon fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou, ben wel heel erg blij voor je!! Helpt dat een beetje? Super dat je financieel nu lekker wat lucht hebt voor wat leuke dingen zoals je vakantie en de aflossing! En inderdaad, alles wat je extra krijgt, is toch alleen maar mooi meegenomen, zeker als andere mensen hun baan verliezen. Geniet ervan meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat het voor jou zo'n meevaller is joh! Geniet er van en laat die ander zichzelf maar in de put praten. Jammer dat sommige mensen de sfeer op het werk zo kunnen verklieren (bij ons op het moment ook zo).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En en... mag je azijnzeikende collega's voorstellen voor de eerstvolgende ontslagronde.
  (oeps, heb 'k al wel eens aangegeven van nature een niet al te aardig persoon te zijn)
  De bonus is je gegund, meis!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was gisteren ook mijn eerste gedachte. Haha gelijke zielen, gelijke gedachten.

   Verwijderen
 5. Alles draait om perceptie, als jij jarenlang een bonus hebt gehad van 4-5 maandsalarissen en nu tevreden moet zijn met 1 maandsalaris dan kan ik me voorstellen dat het een flinke tegenvaller kan zijn.

  Niettemin moet jij je geluk er niet door laten vergallen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier al jaren geen (kerst) bonus meer wel een hele fijne vleesschaal. Je krijgt het hé ;-) Ik zou tien keer om mijn huis heen huppelen als mijn man vandaag met een bouns thuis kwam!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind een bonus ook geen recht. Het is maar net zoals je het ook zegt: je krijgt het maar. Vandaar dat ik de reactie van mijn collega erg ondankbaar vond. Je kunt ook denken dat is een fijn extraatje.

   Verwijderen
 7. Fijn zeg, zo'n extraatje. Kun je fijn van op vakantie inderdaad! Juist als je nergens op rekent, is het zo fijn. Gewoon van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat fijn voor je, die meevaller!!
  Hetzelfde als het jaarlijkse gezeik rondom de kerstpakketten op het werk van manlief, wat ze ook doen, het is in de ogen van sommigen nooit goed.
  Die bonuscultuur, daar moeten ze vanaf, want het brengt alleen maar afgunst met zich mee. Niet voor jou hoor, ik gun jou die meevaller van harte. Maar het kan soms zo scheef gaan, dat zie ik bij manlief ook. Hij heeft een andere cao dan z'n collega's (2 bedrijven gefuseerd en in overgangsfase): hij krijgt een prestatie-afhankelijke bonus, z'n collega's standaard een 13e maand. Tja, dan ben je ook niet blij als je je bonus niet krijgt, want wat is presteren dan he? Er zijn collega's die projecten verknallen en toch geld krijgen, en als er bij manlief iets tegenzit dan kan hij naar dat geld fluiten, da's toch minder.
  Maar goed, dat is ook niet zo 123 opgelost.
  Geniet ervan en laat de rest maar mopperen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik dacht exact hetzelfde dan jij. Misschien is heeft hij het al uitgegeven. Bij het werk van mijn man is de bonus ook gezakt van 5,6 % naar 1,8 %. Een heel stuk lager, maar nog altijd beter iets dan niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sommige mensen, gggrrr. Geniet van je bonus!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het is maar hoe rijk je je rekent!
  Jij hebt het goed aangepakt. Wees er
  blij mee en koester het. Misschien
  volgend jaar niets maar wel een baan
  en dat is ook belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De kracht van het positief denken: ben inderdaad gewoon blij met wat je krijgt, als je op niet te veel rekent is het toch mooi! Geniet van je bonus. En onthoudt ook vooral: geld is geen doel maar een middel. Als ik je blog zo lees, ben je daar zelf ook al lang achter. Het humeur van je collega zegt veel meer over hem dan over jou :-)

  BeantwoordenVerwijderen