Pagina's

maandag 25 maart 2013

Dromen over de toekomst

Degenen die mijn blogjes regelmatig lezen, kunnen tussen de regels wel doorlezen dat ik niet helemaal tevreden over mijn werksituatie. Ik zou het liefste een tijdje willen stoppen met werken om er voor mijn dochter te zijn maar ook om eens heel goed na te denken wat ik nu eigenlijk wil in mijn werkende leven. Want één ding weet ik wel: ik word spontaan depressief bij de gedachte dat ik dit werk nog tot aan mijn pensioen moet doen. Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat ik dat vol zou houden. Ik word dan of een bitter, cynisch mens of ik blijf stug doorzwoegen met het risico dat ik volledig opgebrand raak. Beiden scenario’s lijken mij niet heel erg gezellig, niet voor mij maar ook niet voor mijn omgeving. Dus loop ik al een hele tijd met allerlei plannen in mijn hoofd. Als ik in gedachten die plannen verder uitwerk dan word ik echt oprecht blij. Het lijk dan of het ene idee na het andere idee zich aandient.

In het begin van mijn zoektocht “naar wat wil ik” keek ik nog andere bedrijfstakken waar ik mijn huidige functie zou kunnen blijven uitoefenen. Alleen als ik daar dan een minuutje langer over na bleef denken dan kon ik al meteen een hele waslijst aan dingen verzinnen waarop ik eventueel zou afknappen. Ik zou bijvoorbeeld als ethisch medewerker in een ziekenhuis kunnen gaan werken. Alleen dan word ik geconfronteerd met vraagstukken die over leven en dood gaan. Ik zou daar dus slapeloze nachten van hebben. Kortom dat viel al snel van het lijstje af. Toen kwam de voedsel- en farmaceutische industrie als optie voorbij. Behalve dat ik heel goed ben in het kaart brengen van risico’s, het adviseren daarin om risico’s te mitigeren weet ik nu al dat ik dus moeite zou hebben met hoe klinisch onderzoek wordt gedaan, hoe bepaalde medicijnen toch op de markt worden gebracht zonder dat alle risico’s goed in kaart zijn gebracht en dat de voedselgiganten veel te veel bewerkt eten in de schappen zetten met allerlei ongezonde toevoegingen. Kortom ook dat is niks voor mij. Op een of andere manier heb ik dan toch minder moeite met de harde kant van geld en financiële producten.

Wat mij wel heeft geholpen is een coach. Vorig jaar werd er op het werk proef gedraaid met coaching en ik mocht als proefpersoon dienen. Nu zag ik dat in het begin niet zo zitten vooral omdat er soms erg ongemakkelijke stiltes vielen als we op een punt in het gesprek kwamen waar aan mij werd gevraagd hoe kun je dat oplossen of veranderen en hoe kun je dat zelf beïnvloeden. Op een of andere manier blokkeert er dan iets in mij. Ik wil dan namelijk daar zelf in alle rust over nadenken. Maar tijdens die gesprekken kwam ik er wel achter waar mijn passie ligt. Dat ligt duidelijk bij alles wat met eten te maken heeft en dan eerlijk en duurzaam eten, kortom eten zonder franjes. Mijn coach vond het fantastisch om te zien hoe ik opbloeide en straalde als ik daarover begon te praten. Haar advies was om daar iets mee te gaan doen. Dat hoeft in haar optiek niet eens professioneel te zijn maar het kan ook zijn door de sterren van de hemel te koken in mijn vrije tijd. Dat laatste probeer ik dus met meer en minder succes te doen. Alleen ik wil er heel graag meer mee doen.

Dus ik ga jullie nu even toetsen om te kijken hoe jullie er tegenover staan. Kortom zouden jullie daar naar toe gaan? Dus tada daar komt één van mijn ideeën:

Een lunchroom waar mogelijkheid is tot ontbijt, lunch en high-tea. Al het eten is biologisch, naar de seizoenen en uit de streek. Ook is er een mogelijkheid om vegetarisch, veganistisch of lactose-vrij te eten. Het moet een groene plek worden waar iedereen zich welkom voelt maar vooral ook een plek waar kinderen welkom zijn. Kortom voor kinderen is er voldoende te doen zodat de ouders een ontspannen moment voor zichzelf hebben en de kinderen de tijd van hun leven hebben. Ook is er een menukaart voor kinderen die eens verder gaat dan de obligate frietjes, spaghetti en pizza.
In de avonden zou ik dan informatieve avonden willen organiseren over alles wat met eten te maken heeft. Dus avonden over moestuinen, biologisch eten, diëten etc.

Ik heb ook nog andere ideeën van catering met Mediterraans eten (ofwel vooral Grieks), een lunchservice waar lekkere, biologische broodjes, sapjes en hartige taarten op kantoor wordt gebracht waarbij ook de mogelijkheid wordt geboden om zakenlunches volledig te verzorgen of een catering dienst waar biologische maaltijden aan kinderdagverblijven wordt aangeboden. Ook zijn er hele mooie Griekse producten die niet goed op de Nederlandse markt worden gezet. Ik zou wijn, kaas en andere producten kunnen importeren. Ik ken ook al iemand die mij dat zou kunnen leveren (ik ben uitgenodigd om op zijn wijngaard en boerderij een aantal weken mee te draaien). Alles is biologisch geproduceerd. Alleen zijn er al een flink aantal mensen actief in Nederland die Griekse producten op de markt brengen. Alleen wie kent ze en wie weet ze te vinden? Dus hoe gaaf zou het niet zijn om een soort Oil & Vinegar op te zetten met alleen mooie Griekse producten.

Kortom je ziet aan inspiratie ligt het niet. Alleen ligt het wel aan tijdsgebrek om dingen te onderzoeken, gebrek aan kennis hoe ik het goed aanpak, angst om financieel volledig het schip in te gaan en de wens om dit samen met iemand te doen zodat ik niet overal alleen voor sta. Ik denk erover om een aantal cursussen te doen die mij hopelijk op weg helpen om mijn ideeën concreter te maken. Dus wie weet, maak ik over een poosje toch een carrièreswitch. In de tussentijd worstel ik verder.

7 opmerkingen:

 1. Woow, wat een goede ideeën! Echt gatten in de markt! Normaal zou ik zeggen "gaan met die banaan" want ik ben heel erg van je hart volgen en risico's nemen maar...je hebt natuurlijk nog een boel schulden en zelf heb ik net het risico genomen om mijn job op te zeggen en even thuis te blijven voor de eerste schoolperiode van mijn kindje en te bedenken wat ik ECHT graag zou doen (ik ben de verzekeringen dan weer zat :-)) en het blijkt echt héél erg moeilijk te zijn om op dit moment een andere job te vinden, laat staan iets wat je leuk lijkt maar waar je geen diploma of ervaring in hebt. Stilletjesaan raakt ons spaargeld op en begin ik toch weer in de richting van die saaie verzekeringen te denken :-) Ik zou je dus misschien aanraden van (als je het psychisch en fysisch trekt) nog even verder te werken tot als je schulden afbetaald zijn (misschien kan je 1 dag minder werken als je bereid bent wat langer af te betalen) en je een buffertje hebt. Als je het niet meer trekt, zou ik aanraden van iemand te zoeken die je in heel dit avontuur zou kunnen bijstaan, voornamelijk ook op financieel vlak (je hebt echt iemand nodig met een financiële reserve); iemand betrouwbaar, met evenveel wilskracht enthousiasme als jij en bij voorkeur met heel veel ervaring. Zoek en informeer je te pletter naar de juiste info en partner en gebruik misschien die ene dag minder werken hier ook deels voor? Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt heel goed, alleen gaat t in de horeca wel dramatisch slecht op dit moment. Wat mij leuk en goed lijkt is een biologische gezonde snackbar. Betaalbare snelle hapjes, dat willen mensen wel betalen.
  Bij ons zijn een paar delicatessenzaken en die zijn op sterven na dood, je ziet er nooit iemand.
  Een lunchservice voor kinderdagverblijven vind ik een goed idee, is ook haalbaar volgens mij. Heb je ook niet veel opstartkosten. Een biologisch lunchroom zoals je beschrijft vraagt zeker naast jou 2 tot 3 man personeel.
  Ik heb zelf in de horeca gewerkt, broodjes ed is wel goed verdienen alleen het is best een riscio om in deze tijd personeel aan te nemen. Je zit met de huur van een pand, opstartkosten. Als t mis gaat heb je een enorme schuld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dingen die jij omschrijft als personeel, huur etc dat zijn voor mij ook de grootste obstakels. Als ik de overstap zou maken, dan wil ik in eerste instantie zo min mogelijk opstartkosten. Desnoods werk een tijdje uit mijn eigen keuken met goede apparatuur. Deze apparatuur is veelal tweedehands te koop uit faillisementen. Die investering is niet heel erg groot. Een lunchservice vanuit huis is tijdelijk wel mogelijk als ik klein zou beginnen. Als het dan loopt, dan zou ik naar een ruimte kunnen gaan kijken. Ook ken ik iemand die haar ruimte wel beschikbaar zou willen stellen voor informatieve sessies in de avond. Het blijft uiteindelijk veel uitzoeken en dan alles in overweging nemen.

   Verwijderen
 3. Het zou me niet verbazen als er interesse is voor de zaken die je noemt. Het boek 'De Kunst van Kaizen' van Robert Maurer zou je misschien kunnen helpen, zodat je met kleine stapjes richting je doel kan gaan. Wat loopbaantrainers zouden aanraden, is te gaan netwerken. Praat met mensen die het soort werk doen waar jij aan denkt, en probeer een goed beeld te vormen van de voor- en nadelen. Misschien kun je weleens een dagje meelopen.
  Het is daarnaast ook belangrijk dat je weet waaraan voldoende behoefte is in de markt. Mocht je een initiële investering nodig hebben, dan is crowdfunding misschien een idee. Je kunt ook denken aan werkzaamheden die nauwelijks investering vragen, zoals het geven van kookworkshops. Misschien kan je daarbij samenwerken met biologische (of Griekse) bedrijven of organisaties van biologische bedrijven. Als je helemaal safe wilt spelen, kun je beginnen met een dagje minder werken zodat je ruimte hebt om je eigen bedrijf op te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow gaaf zeg! De geweldige plannen zijn er, nu alleen nog de sprong in het diepe naar de uitvoering. Met de lunchroom zit je, ben ik bang, meteen aan erg hoge huren vast maar ook aan tal van hygieneregels (okee, met je catering vast ook) en het ergste: personeel. Als ik kijk bij mijn ouders is dat altijd een van de grootste zorgen cq. ergernissen.

  Misschien kan je je producten ook online gaan verkopen, ik word wel klant als je lekkere retsina en kalamata-olijven hebt :)

  Maar heel veel succes hoor, spannend allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat super dat je je passie hebt ontdekt! De lunchroom klinkt leuk, maar of ik er naar toe zou gaan hangt af van de prijzen. En ik vermoed dat die vrij hoog zullen zijn vanwege het biologische?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hé, ik bedacht me net dat een samenwerking tussen jullie misschien wel een heel goed idee zou zijn :-) Spaarcentje kan ook heel goed koken en was toch ook aan het brainstormen over wat te doen binnenkort als haar energielevel nog meer zou stijgen. Misschien iets om over na te denken allebei? :-)

  BeantwoordenVerwijderen