Pagina's

dinsdag 26 maart 2013

Een lesje in bescheidenheid

Toen het roer omging om nu eens echt de schouders onder het aflossen van de schulden te betalen, hebben wij veel dingen onder de loep genomen. Doel was om geld vrij te maken zodat er versneld afgelost kon worden. In eerste instantie leek dit een onmogelijke taak. Vaak haalden we niet eens het einde van de maand en werd er uit nood een beroep gedaan op de creditcard door hiermee geld op te nemen. Vaak namen we dan niet eens het hoogstnoodzakelijke bedrag op maar namen we een bedrag op waarmee we het meer dan ruimschoots konden redden. Dat was dus een van de eerste dingen die wij hebben aangepakt. Er werden geen geldopname meer gedaan met creditcards.

Vervolgens ben ik naar de andere dingen gaan kijken. Ik kwam er snel achter dan wij een luxe leventje leefden waar er maar een beetje op werd los geleefd zonder dat we met een blik op de toekomst keken. Wij leefden echt van dag naar dag en wilden vooral heel erg genieten van het leven. Waar bestonden dan die uitgaven aan (en echt ik ga dit met schaamrood op de kaken nu schrijven).

§         Elke 6 weken bestelden wij een 12 tot 15 tal flessen wijn. Vaak werd daar dan nog kaas en olijfolie bij besteld. Rekening liep al snel op tot gemiddeld €200 per keer.
§         We gingen 3-4 keer per jaar een weekend weg. Dat was dan naar een 5-sterren hotel. Kosten werden vaak geboekt op de creditcard. In het weekend zelf jaagden we er al snel zo’n kleine €500 door en soms nog wel meer.
§         Elk jaar gingen we minimaal één tot twee keer per jaar op vakantie in een appartement of huisje. De uitgaven waren niet gebudgetteerd maar we kochten gewoon waar we zin in hadden.
§         Elk half jaar voor het aanvang van een nieuw seizoen mocht ik nieuwe kleren voor mezelf bestellen. Vaak bestelde ik gedurende het seizoen ook kleding omdat ik dan ineens vond dat ik dit zogenaamd heel hard nodig had.
Voor dochterlief werd bijna elke maand wel kleding gekocht want naar mijn mening had ze ineens iets nodig of het was tweedehands zo goedkoop.
§         Zodra er een nieuw boek van mijn favoriete schrijver uitkwam dan bestelde ik het boek. Of nog erger, ik stond vaak op de lijst zodat ik van de de eerste was die het ontving zodra het was gepubliceerd.
§         Ging er iets kapot, dan moest dit meteen worden vervangen. Desnoods werd dit weer op de creditcard bijgeschreven.
§         Dochterlief heeft alle theatershows die er voor peuters en dreumesen zijn wel gezien. De eerste keer wilde ze al na een half uur weg waarna ik het veel moeite nog een kwartier heb kunnen uitstellen. Zo ging dat met de meeste shows. Ze vond het moeilijk om haar aandacht bij de hele show te houden. Positieve uitzondering hierop was Dikkie Dick.
§         Dochterlief en ik hebben twee jaar op muziek op schoot gezeten. Het eerste jaar begreep ze er niets van.
§         De wekelijkse boodschappen deed ik zonder lijstje. Ik kocht wat ik op dat moment in de winkel kon bedenken wat we nodig hadden. Vaak kwamen we hierdoor een aantal keren per week in de winkel omdat er dan weer iets ontbrak.
§         Als we zin hadden om iets te eten dan deden we dat ondanks de volle voorraadkast, diepvries en ijskast.
§         Werden we voor iets uitgenodigd dan gingen we en maakten we ons niet al te druk wat de kosten waren of hoe dat verrekend werd.
§         In huis werd er vrolijk op rond gestookt want ik had het nogal snel koud.

Als ik deze lijst bekijk, dan leefden wij er maar een beetje op los. We deden uitgaven zonder erbij na te denken en zonder na te denken over de toekomst. Het was dus relatief snel duidelijk waar wij op konden bezuinigingen waardoor er meer geld vrij kwam voor een heel groot en prominent probleem SCHULDEN. Wat deden wij:
§         Ik ging met een boodschappenlijstje winkelen die afgestemd was op het weekmenu. Het weekmenu werd samengesteld aan de hand van de inhoud van de wekelijkse biologische tas en de voorraadkast. De biologische tas deed toen ook pas zijn intrede in huis.
§         Ik koop geen nieuwe of tweedehands kleding voor mezelf meer. De laatste anderhalf jaar heb ik misschien nog twee keer iets gekocht maar dat kostte niet meer dan €35 samen. Ik doe het met wat er in de kast hangt en er hangt meer dan genoeg. Ook heb ik laatst nog kleding van mijn moeder gehad.
§         Boeken koop ik niet meer. Ik moet eerst maar eens de hele stapel weglezen die er nog ligt.
§         Voor dochterlief koop ik ook beduidend minder. Ik kijk nu naar wat ze nodig heeft en dat koop ik bijna allemaal tweedehands of zwaar afgeprijsd.
§         We gaan niet meer weekendjes weg. Weekendjes weg bestaan nu uit een weekend naar mijn moeder in Friesland waar we dan op de dijk uitwaaien terwijl we over de Waddenzee uitkijken.
§         We gaan niet op vakantie. Althans dit jaar ga ik met dochterlief op familiebezoek in Griekenland. Zie voor de redenen mijn eerdere blogje hierover.
§         We gaan niet meer met dochterlief naar shows. Vaak is het te commercieel, vond ze het niet eens heel erg leuk en zijn de kaartjes gewoon te duur. We gaan nu naar dingen die in de buurt worden georganiseerd die vaak nog gratis zijn ook.
§         Dochterlief gaat niet meer naar Muziek op Schoot of peuterdans. We dansen bijna elke dag samen door de huiskamer op (peuter)muziek en spelen met de muziekinstrumenten die zij in huis heeft.
§         We kopen 1 of 2 keer per maand een lekkere fles wijn. Daar geven we dan misschien iets meer aan uit dan de gemiddelde wijn bij de supermarkt maar dat is dan voor ons een verwennerij.
§         De verwarming staat niet meer de hele dag aan. Het staat ook gemiddeld niet hoger dan 19 graden. In de ochtend gaat het aan om het huis te verwarmen. Het huis is goed geïsoleerd dus het houdt de warmte goed vast. Als ik ’s avonds ga koken dan gaat de verwarming helemaal een paar graadjes lager omdat het fornuis de boel goed opwarmt.

Door deze wijzigingen in te voeren, hebben wij vrij veel geld kunnen vrijmaken die nu zodra het salaris binnen is meteen wordt gebruikt voor de extra aflossingen. Dat is fijn maar toch vind ik het allerbelangrijkste dat we anders zijn gaan leven. We zijn nu veel eerder tevreden met kleine dingen. Het hoeft alleen niet meer over de top en luxe. Eigenlijk hebben we door de schulden een lesje in bescheidenheid geleerd. En zou ik nog meer kunnen besparen, misschien wel maar voor ons is het momenteel zo goed. Het is in balans zonder dat we helemaal onszelf kwijt raken. Wellicht dat we over een poosje nog een keer kijken naar ons (bestedings)bedrag en dat we nog dingen kunnen schrappen maar dat zullen geen grote klappers meer zijn.
In de toekomst willen we ook niet meer terugvallen in onze oude patroon. We willen sparen voor andere doelen in ons leven of het mogelijk maken om eerder met pensioen te gaan of minder te gaan werken. Hierdoor krijgen we tijd voor de dingen die ons oprecht interesseren.

4 opmerkingen:

 1. Wat kun je dan veranderen, he. Ik zie het bij mezelf ook. En wat hebben jullie een grote stappen gezet, petje af!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Iedereen heeft van die schaam momenten waarvan je achteraf denkt: ik was niet goed wijs! Welke reden je ook hebt om te consuminderen (bij mij door de crisis teruglopende omzet) het brengt je zoveel meer wat met geen creditcard is te betalen. Applaus voor jezelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. petje af dat je met de billen bloot gaat. Hier leren veel mensen van! Jullie zijn nu hartstikke goed bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed van jou dat je alles onder ogen ziet en weet waar je kunt bezuinigen. En als ik dat zo lees kun je enorm besparen zonder echt in te leveren. Als je straks eens een weekendje weggaat geniet je er ook meer van.
  En als je alle schulden hebt afgelost kun je deze levensstandaard ombuigen en beginnen met sparen. Je leven wordt echt veel waardevoller zonder al die luxe.

  BeantwoordenVerwijderen