Pagina's

vrijdag 27 september 2013

Een week die anders liep

Dit weekend liep helaas anders dan we hadden gehoopt. Het was/ is een week van bergen papieren zakdoekjes, schrappende zere kelen en ontstoken ogen. Zondag werd dochterlief ziek. In eerste instantie dachten wij nog aan een zware verkoudheid maar naarmate de week vorderde, werd dochterlief alleen maar zieker. Ze is één keer eerder zo heel erg ziek geweest en dat was toen ze baby was, nadien is ze nooit zo ziek meer geweest op deze week na dan. Haar verkoudheid sloeg op haar oogjes. Alle troep kon niet meer via haar neusje naar buiten maar kwam ook via haar ogen naar buiten. Ze had hele vieze, dichtzittende snotoogjes. In eerste instantie dachten we weg te komen met het heel goed schoon te houden maar woensdagmiddag gilde ze de hele boel bij elkaar van de pijn. Er moest iets radicaler komen dan een paracetamol en een neusspray. Gelukkig konden we snel bij de dokter terecht (en voor de zuurpruim die vond dat ik verzekeringsgeld verkwistte om voor zoiets onbenulligs als een verkoudheid hysterisch naar de huisarts te rennen... ik ben dus nu 2x geweest :-) en als het moet ga ik zo nog een keer zo maar van dat dure verzekeringsgeld). Hij schrok oprecht van haar oogjes en schreef wat voor.  Ook bleek ze een lichte oorontsteking te hebben . Dit alles gepaard met koorts. Ze heeft nu een crème voor haar oogjes en voor de rest is het uitzieken. Het spul helpt goed, het is alleen een crime om dat in haar oogjes te krijgen want ze vindt het vooral erg eng. 

Ondertussen moest ik dit allemaal van een afstandje aanzien en aanhoren. Ik zat namelijk op mijn werk tot laat in de avond aan het begin van de week. Deze week was er namelijk een seminar op werk en die had ik dit jaar moeten organiseren. Als organisator en gastvrouw kon ik dus onmogelijk weg. Al moet ik zeggen dat ik dat wel een paar keer heb overwegen toen ik dochterlief gillend en huilend op de achtergrond hoorde. Zelf was ik de dag van het seminar mijn stem kwijt. De bacillen hadden inmiddels goed vat op mijn gekregen. Helaas gaat het bij mij altijd op de luchtwegen en stembanden zitten. Ik kon woensdag amper iets zeggen. Dat is vervelend als je tussen de presentaties de dingen aan elkaar moet praten en je stem niet verder gaat dan de eerste rij en er geen microfoon is. Gelukkig wilden de sprekers na hun presentatie de bruggetjes voor mij doen zodat ik het praten tot een minimum kon beperken. 's Avonds gingen we nog met een hele groep koken. Ik had daar heel erg naar uitgekeken. Het was ook leuk, werd goed ontvangen ook door de niet-kokers maar ik kon alleen nog maar uitkijken naar mijn bed. De koffie was dan ook nog niet geserveerd en amper op of ik ben weg gegaan. Niet nadat ik eerst via een speech door mijn manager werd bedankt voor alles en hij respect had hoe ik me half ziek door de dag heen had geslagen. Ik werd dan ook sterk aanbevolen om donderdag vooral thuis te blijven. Dat heb ik dus ook gedaan. Samen met dochterlief heb ik uren op de bank gehangen en samen geslapen. 

Helaas moest ik donderdagmiddag wel naar een gesprek met de juffen van dochterlief. Ze hebben altijd een gesprek met de ouders een paar weken nadat een kind op school zit. In principe gaat het prima met haar. Ze heeft alleen soms nog wat moeite met de regeltjes en dat laat ze duidelijk merken. Ze zit dus regelmatig op de gang om even na te denken over haar gedrag. Blijkbaar werkt het wel want ze draait langzaam bij of ze kiest gewoon eieren voor haar geld (ik houd het op het laatste). Ze is nog wel heel erg op haarzelf. Dus ze doet graag haar eigen ding. Al luisterend kon ik alleen maar denken: "tja dat kan alleen maar mijn dochter zijn, erfelijk belast met het eigenwijs-gen en eigenheimer-gen". Wel kwam haar taalniveau weer ter sprake. Ze is niet altijd even goed te verstaan want ze heeft moeite met bepaalde klanken. Dat komt waarschijnlijk door de meertaligheid. Ze vroegen of ik het Grieks niet op een lager pitje kon zetten. Dat vond ik niet bespreekbaar want dat is de moedertaal van manlief en deel van haar DNA. Ze spreekt al niet zo veel Grieks dus als we dat tijdelijk zouden stoppen dan wil ze het straks misschien helemaal niet meer spreken. Dus ze raden me aan om met haar naar een logopediste te gaan. Ergens denk ik dat het niet nodig is omdat ik sinds ze op school zit grote voorwaartse stappen in haar taal zie maar het kan ook geen kwaad om het te proberen. Als het niet bevalt of het is toch niet nodig dan kan ik altijd stoppen. Ik baal alleen wel hoe erg je je moet verdedigen als je je kind meertalig opvoedt. Ik vraag me af of ik dit ook had gehoord als ik mijn kind op een school had gedaan die internationaler is dus met meer meertalige ouders. Vraag me soms ook af hoe onze allochtone medelanders hier mee omgaan. Zij moeten hier toch ook tegenaan lopen.
Overigens bleek dat dochterlief de enige was die zo ziek was. Alle andere kindjes waren er wel gewoon. Geen idee waar ze dit dus heeft opgelopen: school of opvang. Volgens de huisarts heerst het enorm. Tja en met een kind die altijd thuis is geweest, is ze nu ontvankelijk voor van alles. Ik hoop dat het hier bij blijft voor de rest van het jaar.

Vandaag zijn we weer verder gaan uitzieken. Ik was vandaag vrij. Ik had vorige week nog hele andere plannen maar die moesten noodgedwongen in de ijskast. Ik heb vooral veel gelegen. Het gaat nu ietsje beter en mijn stem komt ook weer terug. Het ziet er naar uit dat we maandag weer vrolijk aan de bak kunnen. Wel jammer dat we dan zo weinig van de tijd saampjes hebben kunnen genieten want ooh wat had ik er graag op uit willen gaan dit lange weekend. Wie weet, zondag misschien. 

11 opmerkingen:

  1. Beterschap met je meid! En met jezelf! Het zou jammer zijn als je het grieks achterwege laat, het zijn haarroots. Wacht het nogeven af, tot na de kerstvakantie ofzo. Dat zou ik doen. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel verstandig dat je naar de huisarts ging. Een oogontsteking is heel besmettelijk en gaat niet zomaar over. Arme dochter en arme jij........ hopelijk knappen jullie saampjes snel weer op. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn vriendin (Portugees) en haar man (Zwitsers) hebben twee kinderen waarvan ze voor de oudste hetzelfde advies kreeg. Zij hebben na lang wikken en wegen wel de keus gemaakt om alleen op het Nederlands te focussen. Dat heeft heel goed uitgepakt. Ze ging met sprongen vooruit en is nu een van voorlopers in de klas. Ze is nu 9 en langzaam aan leren ze haar weer wat Portugees. En wat voor veel allochtonen geldt is dat ze gewoon door de taalachterstand niet verder komen dan VMBO basis, ze spreken de moedertaal van de ouders dan wel weer vloeiend.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het er niet mee eens dat veel allochtonen niet verder komen dan VMBO. Ik ken er nl veel die universitair zijn opgeleid en nu een goede baan hebben. Vaak zijn juist heel gedreven om te studeren en het goed te doen ook omdat ze tegen een muur van vooroordelen lopen. Hun ouders spreken nog steeds geen of gebroken Ndderlands. Zij hebben zelf pas Nederlands op de creche of school geleerd. Het kan dus we'll maar ik denk wel eens dat scholen niet zo goed weten hoe ze er mee om moeten gaan. Het blijft primair natuurlijk het probleem van de ouders dat ze deze keuze voor meertaligheid maken. Maar sommige gezinnen hebben geen keuze omdat een van de partners niet of niet goed de taal beheerst van waar zij wonen. Je kunt dan niet zeggen we spreken jouw taal thuis niet want dat is beter voor school. Je kapt dan deels ook de band met een ouder af en de familie. Ik geloof dat meertalige kindje simpelweg wat meer tijd moeten worden gegund en dat het uiteindelijk ook met hen goed komt. Vaak zijn volgens onderzoek deze kindjes ook slimmer omdat ze vanaf jong af aan gewend zijn om snel te kunnen schakelen en dit de hersentjes extra stimuleert. Dus ik denk dat mijn dochter er ook we'll komt maar dat ze alleen een iets langere aanloop nodig heeft. Soms denk ik we'll eens ik zou een stichting hiuervoor moeten opzetten die meertalighed meer onder de aandacht brengt en ouders, leerkrachten, artsen maar vooral kinderen daarin positief stimuleert. Maar ja tijd he.

      Verwijderen
  4. Nog een tip met betrekking tot de tweetaligheid. Wij merken het ook op onze school in de onderbouw. Er zijn ook tweetalige ouders geweest die in de onderbouw het Nederlands voor lieten gaan ten opzichte van de andere taal. (Er vanuit gaande dat dit de waarschijnlijk de taal is waarmee het kind de maatschappij ingaat.) In de midden en bovenbouw werd dan de andere taal weer opgepakt. Ook waren er ouders die een duidelijke scheiding in de week aanhielden. Op schooldagen kreeg het Nederlands voorrang, op zaterdag kregen de kinderen les in de andere taal (vanaf de middenbouw) en dus werd er in het weekend de andere taal gesproken. Het is een keus die je zelf maakt en maken moet en waar je je prettig bij moet voelen. Wel weet ik als (onderbouw) leerkracht uit ervaring dat de Nederlandse taal in de onderbouw heel belangrijk is. Niet alleen om je er mee te redden in het dagelijkse leven, maar ook bij rekenen komt het toch om de hoek kijken, in de vorm van allerlei begrippen zoals meer, minder, breed, smal etc. En het correct uitspreken van de Nederlandse klanken is voor het beginnende leesproces ook belangrijk, letters moeten goed verklankt kunnen worden.

    pltsmrkt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kinderen kunnen zo ziek zijn, en oorontsteking moet je niet onderschatten! Beginnende oogontsteking kun je soms trouwens indammen door de ogen bij herhaling schoon te deppen met gekookt en afgekoeld water. De watjes die je daarvoor gebruikt meteen weggooien en voor ieder oog een ander watje gebruiken. Ik heb zelfgemaakte wattenschijfjes die ik uitwas op 60 graden, maar bij oogontsteking is dat niet afdoende is mijn ervaring. Als een ontsteking te ver vordert of te snel gaat, inderdaad naar de dokter. Sterkte met opknappen allemaal

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die tweetaligheid ga ik waarschijnlijk ook nog mee te maken krijgen. Ik ben van plan mijn kinderen geheel in Duitsland op te voeden maar alle familie (en wij ) spreken natuurlijk ook Nederlands. Ik ben heel benieuwd waar ik tegen aan zal lopen.
    Ik zou ook gewoon volhouden met de twee talen, dat pakt ze vast wel op!

    En beterschap!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik weet niet hoe je de tweetaligheid nu toepast maar is het een idee dat jij NL spreekt en je man Grieks tegen haar? Dan antwoordt ze jou NL en je man in het Grieks. Overigens respect voor je beslissing.
    Beterschap voor jullie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo passen we het ook toe. Ik spreek Nederlands en hij Grieks. Dat is meeste gebruikelijke manier om kinderen meertalig op te voeden. Iedere ouder spreekt in zijn moedertaal tegen het kind.

      Verwijderen
  8. Tegenwoordig zijn er van die normen waar ieder kind aan moet voldoen volgens onze maatschappij, maar ieder kind is weer anders en daar wordt geen rekening mee gehouden. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan waaruit kwam dat meertaligheid juist heel goed is voor kinderen. Het is goed voor hun schoolresultaten wanneer ze iets ouder zijn, zeker bij het leren van andere talen. Daarnaast blijken mensen die meertalig zijn, beduidend minder kans te hebben op het ontwikkelen van alzheimer op latere leeftijd. Dus trek je maar niet teveel aan van wat ze op school zeggen.
    Beterschap voor jullie allebei!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben zelf ook 2 talig opgevoed, nou gaat het hier om Nederlands en Engels, dus wellicht is dat anders.
    Maar ook met mij is het goed gekomen, ik heb mijn ouders ook er nooit over gehoord dat dit vroeger op school een probleem gaf.

    Ik zie 2 taligheid juist als een voordeel en mocht ik ook ooit zo gelukkig zijn om kinderen te krijgen dan worden zij ook 2talig opgevoed!

    Ik hoop dat de kleine snel weer helemaal de oude is!

    BeantwoordenVerwijderen