Pagina's

donderdag 12 september 2013

Is vloeken echt nodig?

Onlangs ving ik in de wandelgangen op werk dit gesprek op: "Hee hoer ga eens opzij met je dikke reet". Gevolgd door "ooh ja hoor sloerie houd jij je vetklep nu maar gewoon dicht". Ik hoorde dit met stomheid aan om er meteen op te reageren "dat het wel wat minder kon". Als reactie kreeg ik erop dat de dames het heel normaal vonden om elkaar zo aan te spreken en dat het niks te betekenen had. 

Een paar weken geleden werd ik wakker van mijn overbuurmeisje die midden in de nacht iets te hard nog stond na te praten over het uitgaan. De woorden "fuck" en "bitch" vlogen letterlijk om de zo veel woorden voorbij alsof we het over niks hadden. Nu is zij daar alles behalve uniek in want ik hoor vooral bij jongeren (ai nou klink ik bejaard) heel vaak deze woorden gebruiken. 

Het erge vind ik het nog als er in de buurt van kleine kinderen wordt gescholden. Zo kwam dochterlief vorige week thuis met het woord k.u.t. Ik schrok me rot. Ze heeft dat op school opgepikt. Ik heb haar netjes verteld dat wij dit soort woorden niet gebruiken en dat ook niet wil dat ze dit nog gebruikt. Blijkbaar had ik wel een heel serieus gezicht opgezet want ze was danig onder de indruk en zei uit eigen beweging sorry (wat nu ook weer niet hoefde). En ja ik weet ook wel dat het een kwestie van tijd is voordat ze met meer woorden thuis komt. Ik probeer haar alleen wel bij te brengen dat dit niet hoort.

Soms vraag ik mij wel eens of ik in een teer zieltje aan het veranderen ben of dat ik gewoon hele andere normen en waarden heb. Ik vind het namelijk niet normaal dat er om het minste of geringste gescholden moet worden. Ik vraag me dan af: wat voegt dit nu eigenlijk toe? Ben je dan stoer? Hoor je er ineens bij? Of is het een vorm van het uiten van frustratie? Hoe dan ook ik vind dat je dat ook best anders kan zeggen zonder meteen heel gemakkelijk in de krachttermen te vallen.

Ik vind het ook een heel vreemd fenomeen dat ouders kinderen verbieden om te vloeken maar dat ze wel "chips" mogen zeggen. Ik zie niet echt het verschil met shit. Je leert ze hoe dan ook schelden. Ik heb dan zo iets van gebruik dan de standaard scheldwoorden en niet zo'n zogenaamd politiek correct kinderscheldwoord. Ik vind dat namelijk zo hypocriet.

Manlief en ik hebben afgesproken dat we meer op ons taalgebruik letten als dochterlief erbij is. Manlief is namelijk ook heel erg geschrokken van het woord waar dochterlief mee thuis kwam. Manlief heeft nogal eens de neiging om mensen  niet zulke aardige bijnamen te geven. Ik heb hem gevraagd om daarmee te stoppen omdat ik niet wil dat dochterlief dat normaal gaat vinden dat mensen zo over elkaar praten. Ik wil dat zij respect heeft voor haar medemens en ook respectvol over ze praat. Overigens zonder dat er over haar heen wordt gelopen. Hij had daar nooit zo bij stil gestaan maar hij vond wel dat ik gelijk heb. Hij doet nu serieus zijn best. 

Ben ik dan heilig? Nee, absoluut niet. Ik vloek ook wel eens en ik denk ook niet dat ik dit helemaal zal afleren. Vaak vloek ik uit boosheid, frustratie of om te ontstressen. Toch probeer ik dat te minderen omdat ik ongemerkt dat dan ook soms doe waar mijn kind bij is. Hoe kan ik haar dan nog op haar gedrag aanspreken als ik het zelf wel doe? Ook merk ik dat ik me er steeds meer aan ga ergeren want het is vaak zo onnodig.  
Ik ben ervan overtuigd dat het echt iets is van deze tijd. Je hoeft maar je om je heen te luisteren, de tv of radio aan te zetten en je hoort niks anders. Bepaalde videoclips en series dragen er ook aan bij dat het vooral door jongeren als normaal wordt beschouwd. Ik vind dat jammer en zie het als een verloedering van de taal maar ook de maatschappij.

Hoe sta jij tegenover vloeken?

P.S.: Ik heb niets met de Bond tegen Vloeken. Al heb ik er ook niks tegen. 

15 opmerkingen:

  1. Tja, het komt inmiddels in alle lagen van de bevolking voor. Een hoogleraar die Twittert dat zij de kop van minister Kamp er wel af wil slaan, Tweede Kamerleden die roepen 'doe ff normaal'. Het wachten is op een rechter die scheldwoorden in zijn vonnis gebruikt. Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Had vroeger een boek en als de oom van dat kindje in het boek vloekte, zei ie HUT en MOT!

    Maar als chips of shit weinig uitmaakt... mag je dan wel alle stoofpeertjes noggantoe zeggen als je je knie vreselijk stoot...
    He, je zet me aan het denken. Ik houd echt niet van dat gevloek zoals jij dat zegt, maar aan de andere kant geef ik ook makkelijk mn bek een douw, zoals het heet. Ga er eens op letten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De dagelijkse omgangstaal doorspekken met vloeken en krachttermen is onsmakelijk. Maar ieder mens heeft behoefte aan krachttermen voor als hij zich bezeert, in de poep trapt, iets moois kapot laat vallen, iets stoms doet enz enz Ze zijn niet voor niets in ons taalgebruik opgedoken. Te onpas en te sterk gebruiken laat ze devalueren.
    Annemaria Koekoek

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je je knie stoot en je gebruikt een krachtterm dan heb ik daar geen moeite mee hoor. Ik zal dan ook wel vloeken. Het gaat mij om het onnodige vloeken want het lijkt er inderddad op of dat te pas en te onpas wordt gedaan.

      Verwijderen
  4. Ik zeg regelmatig: Potverdriedubbeltjes of Potjandorie. Hoorde van een Indische collega dat Taai Taai in het Indonesisch (Bahassa) gewoon s h i t betekent. Lijkt me nu erg leuk om dan taai taai te zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb precies hetzelfde als jij: ik spreek mensen erop aan dat ik niet wil dat mijn kinderen die woorden leren (ook al is dat nauwelijks te voorkomen). Ik probeer er ook zelf op te letten. Vloeken vind ik echt not done als Christen. Echt heel jammer dat het zo normaal gevonden wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind vloeken of schelden nog wel twee verschillende dingen. Vloeken zijn voor mij echt de woorden die met het geloof te maken hebben, en dat probeer ik zo min mogelijk te doen. Ook al ben ik zelf niet gelovig. Helaas schiet ook dat er nog wel eens uit als ik mij echt flink bezeer of ergens zéér zéér kwaad over ben.
    Wat ik wel regelmatig gebruik zijn de minder nette woorden voor geslachtsdelen van zowel heren als dames om aan te geven wat ik van een bepaalde situatie vind. Al wil ik het ook nog wel eens vervangen door Kwalitatief Uitermate Teleurstellend, maar dat komt natuurlijk uiteindelijk ook op hetzelfde neer, net als jouw chips, waarvan ik trouwens de ongecensureerde vorm ook wel regelmatig gebruik.
    Samengevat, vloeken vind ik not done, maar een beetje grof taalgebruik of krachttermen vind ik mits het in de situatie past niet zo erg. Probeer er wel op te letten in het bijzijn van kinderen trouwens. Het door elke zin gooien omdat het zo stoer is vind ik dan weer totaal niet nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Schelden en vloeken is iets van alle tijden, maar tegenwoordig lijkt het wel als of schelden en vloeken niet meer gebruikt worden voor uitzonderlijke situaties. Dus niet meer alleen als je heel boos bent of als er iets heel naars gebeurt.
    Het lijkt misschien wel op het kruiden van een maaltijd, een beetje kruiden, wat peper en zout voegt smaak toe, maar hoe taal nu gebuikt wordt lijkt op een overdosering van een zak saus gevuld met e-nummers, kleurstoffen, te veel zout en smaakversterkers.
    Wat gezegd moet worden verliest kracht door de veelheid van vloek en scheldwoorden.
    Wat gezegd moet worden verdwijnt in een waterval van overdrijvingen die misschien grappig zijn bij een klein kind, maar echt misstaan bij een volwassene.
    Met vallen en opstaan probeer ik zelf ook op m'n taalgebruik te letten. Zodat de woorden en zinnen die ik kies weergeven hoe ik wil zijn.
    JBR

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hier wordt chips wel gebruikt, is overgenomen van het vriendje van Sem. dat hoor ik dan nog liever dan shit. Het wordt meer gebruikt als stopwoordje merk ik. En om je kind nu verhip aan te leren is ook weer zo wat.

    Het enige wat je kunt doen is je kind leren wat schelden is en leren duiden wat voor soorten context er zijn. Maar ik vrees dat de afstand tussen ons (ouders) en kinderen met straattaal zeer groot is. Want voor hen is schelden vaak niet bedoeld om te kwetsen maar gewoon een manier van zich uitdrukken...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Woorden als k.u.t. , daar kan ik slecht tegen. Meid kwam er ook eens mee thuis. Had ze bij schoonma gehoord. Ik heb haar erop aangesproken en blijkbaar vond zij dat heel normaal. Nou ik niet! Dus niet in de buurt van mijn dochter! Wel mag ze van mij pot-vol-koffie zeggen alsze heel gefrustreerd is, bij stoten aan deteen ofzo. Maar ze maakt er gelukkig weinig gebruik van. Zelf let ik er erg op, toch ontsnapt mij ook wel eens een potverdorie. Al vind ik dat nog genuanceerder dan determen in het gesprek dat jij beschreef. Onder tieners lijkt het heel normaal, toch ken ik er nog genoeg die gewoon praten, met respect dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik hou er niet van. En mijn kinderen mogen niet vloeken. Zelf doe ik het ook niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Tja wij gooien er wel eens wat uit. Zou ook echt niet zo onder de indruk zijn als een van mijn kinderen "kut" zou zeggen. Zou wel uitleggen dat het niet netjes is en niet handig is om te zeggen als je bijv op school bent. Thuis zeg ik gerust wel eens schuttingwoorden, maar op mijn werk of elders niet. Net als mijn man. En onze grotere kinderen. Op een of andere manier voelen ze feilloos aan dat het thuis meer kan dan elders. Ik word er regelmatig op aangesproken dat mijn kinderen zich altijd netjes en beschaafd gedragen, dus blijkbaar doen we wel iets goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wanneer het er echt bij erge frustratie uitfloept heb ik er wat minder moeite mee, maar ik zal mijn kinderen er altijd op wijzen dat dat soort woorden niet nodig zijn. Zelf gooi ik er ook nog wel eens een krachtterm tegenaan. Wat me tegenwoordig opvalt is dat mensen (vooral jeugd) die woorden te pas en onpas gebruiken, dus soms ook ter ondersteuning van iets leuks, stoers of heftig. Dat vind ik afschuwelijk om te horen. Gelukkig praten mijn kinderen zo niet, tenminste niet in mijn bijzijn. En anders zou ik ze goed duidelijk maken dat ik dat absoluut niet wil hebben (zonder krachttermen uiteraard ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Nou 'k vloek wel als 'k uitgeschoten ben met de kaasschaaf of anderszins en ook geslachtsdelen komen wel eens voorbij hoewel 'k dat altijd probeer te beperken, waar 'k wel een 'po...'hekel aan heb zijn verwensingen met ziektes erin.
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  14. vloeken is puur woordgebrek.

    BeantwoordenVerwijderen