Pagina's

maandag 17 juni 2013

De pre-vakantie stress

Over iets meer dan een week stap ik met dochterlief het vliegtuig in om 8 dagen naar familie in Griekenland te gaan. Langzaam maar zeker slaat de eerste vakantiestress al toe. Ik heb namelijk de vervelende neiging dat het hele huis aan kant moet zijn voordat we weg gaan. Laat ik het huishouden door het jaar heen verslonzen of beter gezegd ik doe het noodzakelijk rondje huis zodat het er voor het oog netjes uitziet en het grotere poetswerk doe ik als ik er zin in heb of vind dat het echt niet zo meer kan, met vakanties moet het er ineens netjes uitzien. Je zou je zelfs kunnen afvragen voor wie ik het doe. Manlief blijft thuis dus die kan best een keer de stofzuiger door het huis trekken en een zwabber over de vloer heen doen. Het zelfde geldt ook voor de was. Vanaf dit weekend mogen dochterlief en ik alleen nog maar de kleren aan die we absoluut niet mee willen nemen onder het mom van ik ga niet nog eens een dag voor vertrek kleren wassen en strijken.
De zelfde soort stress is er ook bij de schoonfamilie. Elke dag worden we wel gebeld met vragen. Zo zijn ze bijvoorbeeld erg bezorgd of ze wel het juiste eten in huis halen voor dochterlief want ze willen het kind geen eten voorzetten dat ze niet lust. De andere keer wordt er gebeld voor haar maat want ze moet wel een goed badpak hebben en daarna maken ze zich weer zorgen of ik wel de goede zonnebrandcrème meeneem. Dat laatste hebben zij inmiddels al gekocht dus ik kan mijn fles thuis laten.
Als je het van een afstandje bekijkt dan is het natuurlijk idioot dat je jezelf uit de naad loopt te werken en straks uitgeput het vliegtuig in stapt. Ik zou eigenlijk het voorbeeld van manlief moeten volgen die een paar uur voor vertrek op zijn gemak alles bij elkaar gaat zoeken. Hij is van mening dat als hij wat vergeet dat je het daar ook kan kopen of anders maar even zonder doet. Eigenlijk heeft hij ook groot gelijk.
Desondanks ben ik dit weekend begonnen met het huis een grote poetsbeurt te geven en kijk ik nu al dat wat ik de komende dagen nog aantrek ik niet meeneem op vakantie zodat het desnoods in de wasmand kan blijven liggen. Volgende week zal ik blij zijn als de koffers gepakt zijn en we op Schiphol staan klaar voor vertrek. Al vind ik het dan ook wel weer spannend om met dochterlief voor het eerst te vliegen.
Dan begint weer de andere stress bij aankomst. Zal het goed gaan een week lang alleen met mijn schoonouders? Kan ik mij een beetje redden met de taal? En wordt er niet te veel mee terug naar huis gegeven zodat ik dadelijk niet met veel te veel kilo’s op het vliegveld sta? Hoe heerlijk ik het ook even vind een andere omgeving, warm weer en zon, zee en strand, toch zal ik heel stiekem wel weer blij zijn als we thuis zijn.

10 opmerkingen:

 1. Te veel kilo's op het vliegveld? Act of randon kindness en ga uitdelen ;)
  Ik wil ook altijd het huis blinkend schoon voordat ik weg ga. Alsof je daar nog wat van terug ziet als je thuiskomt. Weet je, je kan beter een to do lijstje voor je man klaarleggen!
  En het is nu misschien even stressen, maar straks toch lekker genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooh maar manlief heeft al een hele lijst van klussen liggen. Hij doet die waarschijnlijk de laatste paar dagen voordat ik weer thuis kom maar als hij het maar doet ;-).
   En niet onbelangrijk hij moet de moestuin bijhouden of in ieder geval van water voorzien. Haha dat vindt hij nog het ergste want tuinieren is helemaal niet zijn ding.

   Verwijderen
 2. Er wordt weleens gezegd dat mensen het meeste aan vakantie toe zijn als ze net geweest zijn. Door alle vakantiestress die ze hadden. Wel herkenbaar dat je alles aan kant wil hebben, maar dat gaat helemaal goed komen en voor je het weet zit je onbezorgd in het vliegtuig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees je blog al langer, maar had nog nooit gereageerd...
  Wat ik me afvraag....waarom gaat je man niet mee?
  Omdat het zijn familie is waar je naar toe gaat, zijn thuisland....( en omdat ik al eerder las dat je het best wel moeilijk vind het contact met de griekse familie.....)

  Gewoon nieuwsgierigheid hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een combi van financiën, verstoorde relatie met zijn ouders, vliegangst, hekel aan daar waar ik naar toe ga en mij ook een paar dagen zon gunnen. Het is dus beter als ik alleen ga met dochterlief. Spanningen zouden voor haar ook niet goed zijn. Het is al een vreemde omgeving met vreemde mensen voor haar dus dan wil je dat er ook niet bij hebben. Ook vind ik het ook wel moeilijk, samen met mij heeft ze daar straks wel een paar leuke dagen omdat die spanning er met zijn familie minder is. Het is meer ongemakkelijk voelen omdat ik de taal niet goed spreek maar dat wordt nu deels ondervangen door de aanwezigheid van mijn schoonzus. Het was wel een optie geweest om met zijn drietjes te gaan als we daar een lang weekend waren geweest om vervolgens zelf ergens vakantie te vieren. Daar hebben we nu helaas niet de middelen voor. Het is niet ideaal maar ik vond dat zijn ouders hun kleinkind nu ook eens keer moesten zien.

   Verwijderen
 4. Wat lief van je dat je daar vooral heengaat om je schoonouders hun kleinkind gunt! Duidelijk antwoord! ( wordt wel een aparte vakantie lijkt me) Hopelijk geniet je toch van de sfeer en de mooie omgeving! En wel heel leuk om dat samen met je dochter te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Poetsen voor je de plaat poetst, heul herkenbaar en bij thuiskomst de boel weer 'je eigen' te maken door te gaan stofzuigen. Hoe stom kan je zijn, ik dan :),
  Dat wil je vast niet tegenover je schoonouders maar oud spul mee nemen om daar achter te laten, scheelt ook een boel in gewicht,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. zo herkenbaar die stres voor je vakantie. Ook ik poetste altijd het hele huis blinkend schoon voor dat we op vakantie gingen.Toevallig had ik vandaag aan je gedacht, ik was nl bezig de slaapkamer in orde te maken voor m'n oudste 2 kleindochters die over 9 dagen komen en ik had toen een gedachtesprongetje naar jou. Ik dacht ws zijn jouw schoonouders ook aan de gang voor hun kleinkind en uit je blogje begrijp ik dat dat inderdaad zo is. Probeer lekker te ontspannen deze vakantie en je dochter zal zeker genieten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief dat je even aan mij moest denken terwijl je voor je eigen kleinkinderen bezig bent. Geniet straks van de tijd die je met ze hebt want het moet heerlijk zijn om ze weer te zien.

   Verwijderen
 7. Vakantiestress, dat had ik ook altijd. Tegenwoordig gaan we gewoon niet meer op vakantie, we zijn beiden eigenlijk huismussen en genieten dus liever thuis van het lekker nietsdoen, ergens een bakkie doen, dat soort dingen. Succes met alle voorbereidingen en hopelijk wordt het een hele fijne vakantie voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen