Pagina's

woensdag 5 juni 2013

De zin en onzin van toeslagen

Dochterlief gaat vanaf 1 september drie dagen per week naar de buitenschoolse opvang.  De keuze voor de buitenschoolse opvang was relatief makkelijk gemaakt. Vlak bij de school zit een boerderij die omgebouwd is tot kinder- en buitenschoolse opvang maar waar de agrarische functie ook deels is behouden. De kinderen kunnen meehelpen met het verzorgen van de dieren maar ook meehelpen met de moestuin. Daarnaast wordt er vooral heel veel buiten gespeeld daar waar het weer het toelaat. Precies de dingen die dochterlief graag doet. Binnen hebben ze een enorme grote knutselhoek rond de voormalige hooiberg gebouwd. Ook knutselen vindt ze leuk dus ze kan zich daar straks helemaal uitleven. Qua locatie en opvang zit het dus wel goed. Qua kosten valt het mij zwaar tegen.
Ik betaal voor één dag per maand €161.40. Dat bedrag omvat dan 24 uur opvang plus de vakantiedagen zijn daar dan ook in meegenomen. Dus mocht zij in een schoolvakantie de hele dag naar de opvang gaan, dan komen er geen extra kosten bij. In principe betaal je dus elke maand een beetje extra voor de extra uren op een vakantiedag. Dochterlief gaat straks 3 dagen per week. Dat is dus al €484,20 per maand aan opvang. Dat zijn heel veel centjes voor opvanguren die we niet eens allemaal gaan gebruiken.
Vandaag ben ik eens gaan kijken hoeveel we zouden terugkrijgen. Toen ik alles had uitgerekend dan zou ik uitkomen op €103,32 per maand. Dat betekent dat ik nog altijd €380.88 zelf moet betalen. Dat is wederom heel erg veel geld. De berekeningen zijn gebaseerd op de het gunstigste scenario. Manlief is nu nog thuis maar wil binnenkort weer aan de slag al dan niet werkende voor zichzelf of in loondienst. Als hij gaat werken dan hebben we gezamenlijk zo’n hoog inkomen dat we niet meer in aanmerking komen voor subsidie. Ook nu loont het niet om de kinderopvangtoeslag aan te vragen. Omdat onze inkomens voor de belasting zijn samengevoegd, krijgt manlief een soort “aanrechttoeslag”. Deze toeslag is per maand uiteindelijk €10 meer dan ik aan kinderopvangtoeslag zou kunnen krijgen. Zelfs als ons gezamenlijk inkomen dit jaar niet boven de grens uit zou komen waarop we de opvang zelf zouden moeten betalen, dan moeten we over de maanden dat manlief inkomsten heeft de “aanrechttoeslag” wel terug betalen. De kinderopvangtoeslag zal dan minimaal of nihil zijn. Mocht hij dit jaar helemaal geen inkomsten hebben, dan hebben we geen recht op kinderopvangtoeslag. Kortom na wat rekenwerk kwam ik tot de conclusie dat het de moeite niet waard is om de kinderopvangtoeslag aan te vragen. Hooguit krijgen we volgende jaar misschien iets meer terug van de belasting. Dat zou dan een leuke verrassing zijn.
De kosten voor de buitenschoolse opvang zullen wel consequenties hebben voor de aflossing van de schulden. Ik wil binnenkort onze maandelijkse vaste lasten weer eens goed in kaart brengen waarbij ik de kosten van de opvang dan meeneem. Datgene wat er dan onderaan de streep overblijft, dat kan dan nog worden gebruikt als extra aflossing. Het zal niet een heel groot bedrag meer zijn. Dat wat we nu gebruikte als extra aflossing zal helemaal naar de opvang gaan en dan zal er ook nog hier en daar wat moeten worden bijgeschaafd aan andere maandelijkse variabele lasten.
We hadden ervoor kunnen kiezen om haar niet naar de opvang te laten gaan. Alleen dan heeft manlief niet de flexibiliteit om meteen inzetbaar te zijn als er een leuke klus op baan voorbij komt. Kortom waar ligt je prioriteit? Manlief wil na 4 jaar thuis en medische circus met zijn ogen weer heel graag aan de slag. Het is voor hem ook beter dat hij weer gaat werken want het frustreert hem om de hele dag thuis te zijn ondanks dat hij graag bij dochterlief is en de tijd met haar koestert. Als manlief weer zou werken, komt er ook weer meer geld binnen. Op termijn geeft dat ook weer meer ruimte in ons budget en kunnen we hopelijk snel van onze schulden afkomen. Alleen op kort termijn, zolang manlief nog geen werk heeft, dan zullen we zuinig aan moeten doen.
Ondertussen denkt manlief wel mee. Hij denkt dat we wellicht maandelijks nog wel wat winst kunnen maken op de autoverzekering. We rijden een stuk minder met de auto dan we hadden aangegeven toen we de verzekering afsloten. Misschien als we dit laten aanpassen, dan kunnen we wat geld besparen.
Ook kent hij via kennissen een oudere dame die hun kinderen opvangt na school. Dat is niet bij haar thuis maar het zou bij ons thuis zijn. Ze zou dan ook alleen gastouder voor onze dochter zijn. We willen eens bij haar navragen hoeveel dat zou kosten voor 3 dagen per week. Het zou meer flexibiliteit geven. Bovendien zou dochterlief dan na school naar huis kunnen. Deze dame zou haar ook naar sportles kunnen brengen.
En toch hé: ondanks dat we een leuke opvang voor haar hebben gevonden, er op termijn hopelijk meer ruimte in de financiën komt waardoor ik misschien minder kan gaan werken, knaagt het aan me. Ik zou haar het liefste zelf elke dag van school ophalen. Het is alleen niet anders dus moeten we van de situatie maar het beste maken. Maar toch ik vind het moeilijk. Ik zou er zo graag voor mijn kleine meisje willen zijn na school.

8 opmerkingen:

 1. Lastig, he? Ik heb ook die aanrechttoeslag, zoals jij het noemt. Ik heb op dit moment 1 oproepbaan als flexwerker en inkomsten uit eigen onderneming. Ik moet dan echt puzzelen om er niet bij in te schieten (in de zin dat ik voor de kat zijn pyamabroek aan het werk ben). (En ja, ik ken alle argumenten over eigen verantwoordelijkheid en wie kan werken, moet werken al..)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig als je je kindje opvang op een boerderij kunt aanbieden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, lastig al die regels en rekensommetjes. En 'k kan me voorstellen dat je graag meer bij je dochtertje wilt zijn.
  Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een bak met geld zeg.... Dan was de bso waar onze dochter even naar toe ging echt veel goedkoper. Zij ging twee keer per week (zonder schoolvakanties) voor 184 per maand en dan kregen we nog een beetje toeslag terug. Achteraf zonde van het geld want vlak daarna kwam ik in de ziektewet, nu heb ik verlof en als mijn verlof is afgelopen zit manlief waarschijnlijk in de ww.
  Mijn zus krijgt ook een kindje en we gaan het onderling zo uitvogelen dat we geen opvang meer nodig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het fijnste is als je het onderling kan regelen zodat je kind niet naar de opvang hoeft. Super dus dat je dit samen met je zus kan doen.
   Ik heb wel eens het idee dat er in de Randstad grof meer moet worden betaald. Een collega betaalt voor 2 dagen €390. Dat vind ik heel veel geld voor zo weinig uurtjes.

   Verwijderen
 5. Lijkt me wel een leuke BSO in elk geval. Gek dat je zo weinig terugkrijgt, is dat zo veranderd de laatste tijd? Maar wel balen dat je gevoel zo knaagt aan je. Ik hoop zo dat jullie snel tot een goede oplossing komen!

  Qua verzekeringen: ken je inshared? Erg goedkoop iig...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die aanrecht toeslag is geen toeslag maar gewoon de uitbetaling van de algemene belastingkorting waar elke 18+er recht op heeft mits zij/hij zelf danwel zijn/haar partner voldoende belasting betaald om dat af te trekken. Je kunt geen korting krijgen op iets dat je niet betaald. Als je in loondienst werkt krijg je die korting ook, maar dan verwerkt in je salaris. Het is geen extraatje of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Puur feitelijk gezien is het zoals jij het beschrijft. Voor mij voelt het wel als een extraatje.

   Verwijderen