Pagina's

vrijdag 14 juni 2013

Over poepen

Dochterlief is al een tijdje zindelijk. Althans ze plast netjes op het toilet of in het potje maar poepen wil ze niet. Dat komt deels door haar darmpjes die regelmatig verstopt zitten. Gelukkig gaat dit de laatste tijd wel beter maar ze heeft hier wel een bepaalde angst aan overgehouden. Ze durft namelijk niet te poepen op het toilet of potje. Ze wil perse een luier aan. Doen we dat niet dan houdt ze het op met als gevolg verstopte darmpjes en pijn.
In eerste instantie dachten we dat ze vanzelf wel zou gaan poepen op het potje door haar te motiveren. We hebben van alles geprobeerd van uitleggen tot aan een beloning in het vooruitzicht stellen. We hebben geweigerd om nog een luier te geven of we vertellen haar dat ze op zijn. Slimpie, maakt het allemaal niets uit want ze houdt het gewoon op totdat ze er weer zijn. Ze heeft nu eenmaal in haar hoofd zitten dat poepen eng is, dat je dat alleen maar in een luier kan doen en dat je je daarvoor achter een gordijn of onder de tafel moet verstoppen. Kortom ze wil niet begrijpen dat het ook anders kan en omkoopbaar is ze dus ook niet. Langzaam maar zeker weten wij het ook niet meer. Consultatiebureau en huisarts komen ook niet verder dan “het komt vanzelf”.  Het is alleen wel fijn als dat vanzelf komt voordat ze naar school gaat. Haar kennende houdt ze het anders gewoon op met alle vervelende gevolgen van dien. Mocht iemand nog tips hebben dan hoor ik ze heel graag.
Vandaag trouwens de teruggave van de belasting ontvangen. Volgens mij had de Belastingdienst meegelezen ;-) gisteren want een dag na mijn blogje stond de teruggave erop.  Ik heb het meteen overgemaakt naar de creditcard.  Dat is weer een stapje dichterbij de 0.

12 opmerkingen:

 1. Wat lastig dat je dochter daar zo'n angst voor heeft. En voor jullie om die angst uit haar hoofd te krijgen. Wel een goede eigenschap dat ze niet omkoopbaar is maar in dit geval was het wel prettig geweest als ze dat wél zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit komt me heel bekend voor; onze 5-jarige had altijd buikpijn en kon moeilijk poepen. Het ging ons allemaal beheersen, voor we de deur uit konden, moest er nog gepoept worden, wat dan niet lukte, onderweg huilen van de buikpijn, wc zoeken, poepen lukt niet.......
  Ik heb via de huisarts een verwijzing naar de poeppoli van de kinderarts gevraagd; het gat nu veel beter. Onze dochter krijgt laxeerpoeder en heeft bijna nooit meer buikpijn. Poepen op school doet ze nog niet, maar dat zal ook ooit wel ens komen.....
  Succes ermee!

  Margreeth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn zoon net zo. Op een gegeven moment ging hij na het douchen naar de wc om te poepen. Dan was hij lekker ontspannen en ging het makkelijker. Even iets langer onder de douche, en hier even lekker spelen. Na een dik jaar was dit niet meer nodig en ging hij gewoon naar de wc wanneer hij moest. Succes

  Nel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien een overbodige vraag: drinkt je dochter voldoende? Huismiddeltjes kunnen ook helpen om de ontlasting zachter te maken: dagelijks een kiwi eten, een glas lauw water op de nuchtere maag, pruimen enz enz.

  Nu bestaat het gevaar dat je dochter zichzelf 'in de moeilijkheden brengt'. Door het ophouden wordt de ontlasting hard en wordt het inderdaad lastiger om te poepen.

  Ik kan me ook voorstellen dat je haar een periode een luier geeft en er een tijd geen aandacht aan schenkt.

  Sterkte!

  Groeten van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn dochter drinkt best veel eigenlijk. We geven haar ook elke dag een sinasappel of mandarijn omdat dit laxerend werkt. Dit werkt een klein beetje.
   Ze heeft een poedertje voorgeschreven van de huisarts wat we door haar drinken doen. Dat helpt wel. Alleen moeten we het regelmatig afbouwen om te kijken of ze het niet meer nodig heeft. Helaas loopt dan weer alles vast.

   Verwijderen
  2. Volgens onze kinderarts schrijven huisartsen veel te laag gedoseerd laxeerpoeder voor. Heeft jou dochter ook Forlax? Mijn dochter gebruikt al meer dan 1 jaar dagelijks 2 zakjes en nu gaat het dus goed. Luie darmen door de laxeermiddelen is een fabeltje, zegt onze kinderarts.
   Margreeth

   Verwijderen
 5. mijn zoontje heeft dit ook gehad toen hij 3 of 4 jaar was,hij hield het ook op omdat hij bang was...op een gegeven moment is het wel goed gekomen. hij heeft soms nog wel eens last van verstopping,dan geef ik hem roosvicee laxo.misschien kan jou dochter dit ook proberen,gewoon te koop in de supermarkt of drogist.
  gr an

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn zoon heeft dit ook gehad kreeg elke dag een zakje movicolon door zijn drinken. want hij hield het ook nog eens erg lang op maar heeft zelfs het eerste jaar op de kleuterschool elke dag een luier meegehad om als hij moest te kunnen poepen. Het ging wel vanzelf over maar als je er midden in zit is het erg lastig

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoe is haar voeding? Eet ze misschien te veel brood en andere koolhydraten? Kan ook dat ze daardoor moeilijk en wat pijnlijk poept.

  Bij wwww.degroenevrouw.nl kan je een ontlastingsonderzoek laten doen, dat gaat naar een laboratorium in Duitsland. Hieruit kan worden afgelezen hoe de gezondheid van de darmen is, en groene vrouw kan voedingsadvies geven. Elke keer laxeermiddel geven is volgens een kinderarts wellicht geen probleem, maar een kinderarts weet niets of weinig van voeding en darmgezondheid. Een goede darmgezondheid help je met die poedertjes ook redelijk effectief om zeep, waardoor het alleen maar erger wordt. Maar goed, das makkelijk praten, hier gelukkig geen problemen op dit gebied. Wilde je alleen even wijzen op deze mogelijkheid / zienswijze :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Natuurlijk zou het prettig zijn als ze gewoon op de wc poept als ze naar school gaat, maar misschien ben je daarom te gehaast om je dochter op een potje te laten poepen. En kan het zijn dat het mede daardoor nog niet lukt, omdat je dochter de spanning voelt.

  Je schrijft in een reactie dat je het laxeermiddel ook vaak weer gaat afbouwen. Waarom zo snel? Het werkt, dus waarom snel afbouwen? Probeer het een jaar of zo en kijk wat er dan gebeurd. Waarschijnlijk gaat het dan vanzelf. Van vaak wisselen wel poedertje/geen poedertje raken de darmen ook in de war en krijg je juist verstopping. Ik zou het niet zo snel afbouwen, maar een tijd geven om de darmen tot rust te laten komen, zodat het poepen op een natuurlijke manier kan gebeuren en je dochter niet verstopt raakt.

  Het belangrijkste is dat je dochter poept en dat ze geen buikpijn meer heeft. Als dat probleem al over is, gaat de angst weg en gaat ze poepen op de wc gewoon vinden. Als dat met een poedertje lukt, gewoon een tijdje gebruiken.

  Veel succes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn zoon heeft dit ook gehad. Ging zelfs naar de basisschool met een luier om. Toen hij een jaar of 6 was kreeg hij L.actulosedrank. Vanaf toen ging het beter. Hij heeftdit zeker 4 jaar geslikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel erg herkenbaar.
  Ik zit met dochter met hetzelfde probleem.
  Ze durft het gewoon niet.
  Ik Geef haar de tijd.het komt vast wel een keer.

  BeantwoordenVerwijderen