Pagina's

dinsdag 30 juli 2013

MoestuinMaandag = MoestuinDinsdag & Inmaken

Moestuin

Ik heb besloten om MoestuinMaandag 1x in de twee weken te doen. Het is niet zo dat er niets gebeurd. Er gebeurt namelijk een heleboel. Ik krijg namelijk steeds meer trosjes tomaten aan mijn planten. De tomaten worden ook zienderogen groter. Als ze nu ook nog rood worden dan gaat het grote smullen van eigen (moes)tuin pas echt beginnen. Intussen hebben we al wel van alles geoogst. Vorige week zaterdag hebben we een grote ronde courgette geplukt. Het was de bedoeling om deze afgelopen weekend te verwerken maar mijn darmen dachten daar wat anders over. Het is de bedoeling dat de courgette deze week nog in een ovenheerlijke Griekse groenteschotel wordt verwerkt.

De sperziebonen doen het ook supergoed. Elke dag plukt dochterlief wel een paar boontjes. Vandaag hebben we voor het eerst met zijn allen van de sperziebonen kunnen eten omdat er meer dan genoeg hing. En ooh wat waren die boontjes lekker. Het lijkt wel alsof alles uit eigen tuin vele malen beter smaakt. Het zal er wel aan liggen dat ze zo goed als meteen worden verwerkt dus verser en puurder dan dat kun je het niet eten. Voor de rest hebben we elke week wel een paar frambozen, heel soms een aardbei, hebben we een heerlijke maaltijdsalade kunnen eten met sla uit eigen tuin en knippen we af en toe wat kruiden uit de tuin om deze in het eten te verwerken. Het is jammer dat het niet genoeg is om er de hele week van te kunnen eten en dat ik daardoor op de supermarkt moet terugvallen. Vanwege de vakantie wordt 4 weken lang geen biologische groente- en fruittas door de plaatselijke boer bezorgt. Jammer al snap ik ook wel dat hij voor een paar tassen niet de halve regio gaat afrijden terwijl er op de boerderij ook nog genoeg werk ligt.

Tja en dan moet ik toch steeds vaker terugdenken aan mijn oudtante. Vroeger als klein kind wilde ik altijd graag naar haar toe als ik een paar dagen bij mijn tante ging logeren. Mijn oudtante had een hele lange pijpenlade tuin die ze helemaal omgebouwd had tot moestuin. Elk jaar werd de oogst verwerkt in weckpotten en stonden de plankjes in de kelder vol met ingemaakte groente. Op zolder hingen aan touwtjes de appelschijfjes te drogen. Magisch vond ik dat als kind om mee te helpen in de tuin. Ik heb daar uren op mijn knietjes gelegen om alle boontjes maar te kunnen plukken. 's Avonds maakte mijn oudtante dan altijd dat klaar wat we die dag hadden geplukt en mijn tante kreeg bij het ophalen van mij meestal nog wat groente voor thuis mee. Mijn oudtante is zo'n kleine 10 jaar geleden overleden om de respectabele leeftijd van 97 jaar oud. Inmaken en wecken deed ze al jaren niet meer. Maar toch zal ze in mijn herinnering altijd als die lieve oudtante met haar prachtige tuin blijven. 

Close-up van één van de vele trosjes tomaten die aan de
planten hangen.

Een hoekje met tomatenplanten in potten en olijfolieblikken.

De sla is hard bezig om ervoor te zorgen dat wij sla uit eigen
tuin kunnen eten. 

Voortuin met courgettes. De planten worden steeds groter.
Ik heb drie courgettes ontdekt. Inmiddels heb ik er ook
al eentje geoogst. Deze gaat deze week nog in  de Yemista
(Griekse gevulde groente met rijst). 

Nog meer tomatenplanten in de voortuin. De buren hebben
ze inmiddels ook ontdekt. Ze grapten dat ze binnenkort wel een
paar tomaten kwamen halen. Tja ik heb toch echt hele andere
plannen met mijn tomaten... als ze ooit rood worden.

Inmaken

De laatste twee jaar ben ik ook begonnen met inmaken. Ik begon het eerste jaar heel voorzichtig met een paar potjes jam. Vorig jaar breidde ik het uit tot tomatensaus, tomaten- en paprikapuree en zoetzure courgette. Vooral de courgette is erg lekker en een dankbaar kadootje om weg te geven.

Langzaam ben ik dit jaar weer begonnen met inmaken. Twee weken geleden heb ik onderstaande potjes jam gemaakt. Vorig jaar had ik zo veel gemaakt dat ik het hele jaar geen jam heb hoeven te kopen. Kijk en daar doe ik het voor. 
Afgelopen week heb ik ook zoetzure courgette gemaakt. Het hele huis rook naar de azijn en uien maar daar hebben we nu wel 9 potjes zoetzuur voor terug. Inmiddels heb ik één potje weggegeven. 

Inmaken of wecken doe ik alleen met fruit dat in de aanbieding is waardoor het ook aantrekkelijk in prijs blijft. Soms verwerk ik ook fruit dat overrijp dreigt te worden, al verwerk ik die dan eerder in ijs of in een smoothie. 

Doel is om dit jaar voldoende tomatensaus te maken met hopelijk ook van de tomaten uit eigen tuin. Daarnaast wil ik weer voldoende jam hebben zodat ik er weer een jaar tegen kan. En dan wil ik nog de paprikapuree maken. Het is even een klusje maar het smaakt zo veel beter. Ik wil alleen nog een goed alternatief vinden voor geleisuiker. Honing heb ik al geprobeerd maar ik vind dat te kostbaar en het resultaat was ook minder. Heeft iemand ervaring met andere geleermiddelen?

Twee potjes jam  van aardbeien en zwarte bes. De zwarte bes
komt uit eigen tuin. En nog een potje aardbeien jam gezoet
met honing.

De zoetzure courgette. Er staan 8 potten dus dat is voldoende
voor de komende tijd. 

10 opmerkingen:

  1. Je kunt iv geleisuiker een andere suikersoort of zoetstof gebruiken (oerzoet o.i.d.) en per 1000 gram vruchten een zakje Marmello (15 gram) toevoegen! Ik maak ook veel jam en houd niet van hele zoete jam daarom gebruik ik vaak de helft vd aangegeven hoeveelheid suiker maar gebruik dan ipv suiker Oerzoet en een zakje Marmello!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik gebruik ook marmello. Het resultaat is voortreffelijk. alleen zoeten zoveel je denkt nodig te hebben voor de smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een rijkdom!
    Vorig jaar heb ik pectine en stevia gebruikt voor de jam, het was niet te vreten! De appelmoes met stevia idem, doodzonde... Straks als ik mijn oma's appelbomen en bramenstruiken weer leeg mag plukken haal ik gewoon weer een pak Gilze.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben momenteel de hele history van je blog aan het lezen. Wilde nu even reageren. Ik maak altijd appelmoes puur, zonder suiker, alleen appels, kaneel en wat water om te koken. That's it! Heerlijk puur!
      Groet, Tineke

      Verwijderen
  4. Mijn moeder doet het met agar agar, een bindmiddel.
    Ik ben ook heel erg geïnteresseerd in wecken, ik heb alleen geen weckketel. Hoe doe jij het, heb jij een weckketel?
    Laatst was er een aflevering bij kassa over wecken in de vaatwasser maar die van mij gaat niet hoger dan 70 graden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook geen weckketel. Ik weck nog ouderwets met een grote pan. Ik zet mijn potjes op een theedoek om het kletteren van de potje tegen elkaar bij het koken te beperken vervolgens giet er voldoende water op en dan laat ik het een half uur tot 45 minuten zachtjes koken. Gaat prima. Voor jam hoef je dit overigens niet te doen. Die zet ik na het vullen van de potjes op zijn kop zodat het luchtdicht raakt en draai ze weer om als ze afgekoeld zijn.

      Verwijderen
  5. Hier in Duitsland verkopen ze geleisuiker met Stevia... 350 gram voor 1 KG kost hier als ik het goed gezien heb 1,79... Mocht je het wilen hebben dan mail me even op mailgronau at freenet punt de.. Over de kosten worden we het wel eens.. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel aardig maar ik ben niet zo'n fan van stevia. Ik denk dat ik marmello maar eens ga proberen omdat ik dan zelf kan bepalen hoeveel en wat voor suiker ik toevoeg.

      Verwijderen
  6. Oh ja, ook andere meelezers die interesse hebben kunnen zich melden.. Verhouding btw is 350 gram Stevia mix op 1 KG fruit

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik zoet de jam met appeldiksap. Perendiksap kan ook. Heeft iemand ervaring met courgette inmaken met oerzoet?

    BeantwoordenVerwijderen