Pagina's

vrijdag 2 augustus 2013

Dagje uit

Vorig jaar kreeg ik van moeder haar airmiles kaart waar een heleboel airmiles opstonden. Dit jaar heb de airmiles verzilverd voor toegangskaartjes naar de Efteling en het Dolfinarium. Zo kunnen we “gratis” naar een attractiepark. De kaartjes lagen al een tijdje in de kast. Iedere keer als we een dagje weg hadden gepland dan viel het of letterlijk in het water of kwam er wat anders tussen. Woensdag was het dan eindelijk zo ver: we zouden met zijn drietjes naar het Dolfinarium gaan. De Efteling staat pas op de agenda als de schoolvakanties voorbij zijn want daar is, was mijn redenering, het nu veel te druk met als gevolg dat je overal veel te lang in de rij moet staan. Een aantal jaren geleden was ik met een vriendin en haar zoontje naar het Dolfinarium geweest en toen viel de drukte daar reuze mee. Kortom ik dacht dat het nu ook wel mee zou vallen. De avond ervoor vertelde we dochterlief dat we naar de dolfijnen gingen kijken en dat er ook een zeemeermin zou zijn tijdens de dolfijnenshow. Ook zouden er speeltuinen zijn, vertelden we haar. Dochterlief stuiterde van enthousiasme door het huis. De volgende ochtend konden we wat haar betreft niet snel genoeg vertrekken.
 
De eerste tekenen van grote drukte toonden zich al bij de afrit. We moesten achteraan op de vluchtbaan aansluiten. Het was een stukje van nog geen 4 kilometer van de afrit naar het parkeerterrein maar daar hebben we bijna een uur over gedaan. Als het aan mij zou hebben gelegen dan waren we omgedraaid om vervolgens op de Veluwe ergens te gaan wandelen maar ja je hebt een kind ergens heel enthousiast over gemaakt dus dan ga je er maar in mee. Eenmaal aangekomen moesten we de auto op een grasveld parkeren. Voordeel was dat dit gratis was dus zo hadden we al mooi de parkeerkosten bespaard. Bij de kassa’s viel de drukte nog mee (moest kaartjes omwisselen) maar eenmaal binnen was het gewoon druk, veels te druk. Bij de ingang hadden we een dagprogramma ontvangen zodat we precies wisten wanneer er ergens een show was of wanneer de dieren werden gevoerd. Alleen als je daar dus niet ruim van tevoren stond dan stond je ergens achteraan waardoor dochterlief als je haar niet op je schouders nam niets zag. Maar goed je gaat naar de dolfijnen kijken dus je begint met de grote dolfijnenshow. Ik zag vanuit mijn ooghoek dat ze net het hek opdeden om de mensen buiten in rijen op te stellen zodat men iets voor aanvang naar binnen kon om een plaatsje te zoeken. We hebben drie kwartier in de brandende zon buiten gestaan. Om ons heen werd licht gemopperd, anderen lieten het gelaten over zich heen komen en kinderen waren aan het dreinen. Ik heb talloze keren aan dochterlief verteld dat nu echt zo naar binnen konden en ondertussen hielden we haar bezig door haar wat te eten en te drinken geven. Mijn opluchting was groot toen we naar binnen mochten. Dochterlief vond de dolfijnenshow leuk. Haar hele koppie straalde toen ze een dolfijn omhoog uit het water zag springen. Toegegeven dat is ook spectaculair om te zien. Kortom de show vond ze leuk en daarvoor doen we het natuurlijk. Alleen merkte ze wel op dat ze geen zeemeermin had gezien. Tja zij had zich heel even laten zien via een geprojecteerde foto op water en dan ook alleen nog haar gezicht. Dochterlief had haar spartelend in het water verwacht. Ik had daar ook meer van verwacht.
 
Na de dolfijnen zijn we nog naar een zeeleeuwenshow geweest. Dat was leuk opgezet. We waren toen al zo’n kleine 2 uur verder en hadden nog weinig van het rest van het park gezien. Manlief haakte af. Hij heeft een hekel aan grote menigtes dus hij ging ergens op een bankje zitten terwijl ik met dochterlief verder het park in ging. Helaas was ze toen al helemaal doorgedraaid van het lange wachten bij de show, het zitten in de auto en de massa mensen om haar heen. Ze had nergens meer zin in. Ook nadat we een ijsje hadden gegeten, was de zin ver te zoeken hoe enthousiast ik over alles ook probeerde te doen. Ze heeft nog even gespeeld in de speeltuin maar ze vond de meesten nog net iets te eng (met van die touwbruggen) of ze was er weer net iets te groot voor. Na drie uurtjes wilde ze eigenlijk wel heel graag naar huis. Mijn laatste poging om dan naar de dolfijnen buiten te kijken hielp ook niet meer. Ze wilde alleen nog maar weg. Dat hebben we dus ook gedaan. Ze zat nog niet in haar autostoeltje of ze viel in slaap. Dus het was een goede beslissing om weg te gaan.
 
Ik vroeg me na dit dagje wegje af of we kinderen er wel een plezier mee doen om ze naar al die amusementsparken mee te slepen vooral als het zo druk is. De meeste kinderen liepen te jengelen of waren aan het huilen. Op zich best logisch want ze werden regelmatig onder de voeten gelopen of opzij geduwd. Het lijkt in zo’n park soms wel of er geen regels meer zijn behalve dan dat jouw kind vooraan moet staan en de beste plek moet hebben en iedereen daarvoor moet wijken. Wij hebben besloten om niet meer in de schoolvakanties naar een park te gaan. We vinden het te druk. Vorig jaar zijn we in september een keer naar Blijdorp geweest terwijl iedereen weer aan het werk was en de meeste kinderen op school zaten. Het was heerlijk rustig en we hebben een ontzettende leuke dag gehad. Dochterlief heeft het daar nog steeds over. We gaan dus pas naar de Efteling ergens in september als dochterlief een studiedag heeft of desnoods houd ik haar op woensdag een keer thuis. Volgens een collega die een seizoenkaart voor de Efteling heeft,  kun je op gewone werkdagen overal doorlopen en is het relatief rustig. Uiteindelijk gaat het er wel om dat we een leuke dag samen hebben en helaas viel ons bezoekje aan het Dolfinarium dus een beetje tegen. En dat is best jammer.

11 opmerkingen:

 1. Ik heb in Harderwijk gewoond en het is daar stervensdruk in de zomer, het dolfinarium is inderdaad alleen aan te raden buiten schoolvakanties.
  Ik hoop voor jullie dat de Efteling minder druk is later, maar dat lijkt me wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben op moederdag met mijn kinderen naar de Efteling geweest (alweer jaren geleden). Perfect! Tot circa 13.00 uur konden ze overal in zonder wachten, daarna hooguit 10 minuten wachten voor een attractie. Alleen onze moeders zijn die dag dus niet bezocht.........

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn nog niet naar het dolfinarium geweest dit jaar. Mijn zoon is vorig jaar geweest met opa & oma maar dit jaar wilde hun niet en zijn papa vind het niet leuk. We hebben genoeg andere leuke dingen al gedaan en hebben nergens lang bij hoeven te wachten.
  Vervelend als zo'n dag dan in het water valt door de drukte. Gelukkig hadden jullie niet het volle pond ervoor betaald, want de entreeprijs is gigantisch. Maar ja, op een gegeven moment kun je niet meer op een doordeweekse school/werkdag naar een pretpark te gaan, als ze 1x vijf zijn is het gedaan met de pret en ben je gebonden aan de schoolvakanties.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij zie je hierbij de weekenden over het hoofd. Ik denk dat een dag in het weekend buiten de schoolvakanties en feestdagen (want dan gaan er wel veel mensen op uit) ook een goede optie zou kunnen zijn. Misschien moet je hierbij dan ook niet kiezen voor een dag met perfect weer maar met 'goed genoeg' weer (bijv. droog maar naar verwachting niet veel zon en met kans op regen in de avond). Vriend en ik houden ook niet van grote massa's mensen, wij hebben dan liever een jas bij ons op een rustige dag dan op een dag met veel zon in de drukte te lopen.

   Groetjes Lily

   Verwijderen
  2. Je hebt helemaal gelijk Lily, maar dat komt omdat wij nooit weekend hebben. Alleen maar een zondag die wij dan graag thuis doorbrengen of heel soms op visite gaan, maar dat gebeurt maar sporadisch. Dus als wij iets gaan doen met de kinderen (1 en net 5) is dat of op een doordeweekse dag of in de vakantie. Maar ja, die doordeweekse dag vervalt vanaf komend schooljaar. Mijn man kan van zijn eigen werk doordeweeks iets makkelijker vrij maken dan op vrijdag & zaterdag.

   groetjes,
   Janneke

   Verwijderen
  3. DL heeft straks tot en met groep 4 1x om de zo veel weken een studiedag. In groep 1 en 2 heeft ze dit zelfs elke maand. Dat zouden dus ideale dagen zijn om iets te ondernemen zonder dat het meteen heel druk is. Met iets minder weer zou ook een optie zijn voor de weekenden. Zo gaan wij op warme dagen pas tegen het einde van de middag naar het strand. Dat is een stuk fijner want we kunnen dan makkelijker parkeren en het is rustiger. Maar uiteindelijk vindt DL de speeltuin in de buurt ook leuk. Misschien zelfs wel leuker want daar zijn haar vriendjes.

   Verwijderen
  4. Oke dat is fijn. Behalve als die vrije dagen van haar op je eigen werkdagen vallen. Dat hebben wij allemaal niet. Hij heeft afgelopen schooljaar 2 studiedagen gehad en was 3 middagen in de week vrij, maar dit gaat vanaf groep 2 naar 2 middagen in de week. Alleen op woensd- en vrijdagmiddag vrij. Jullie hebben dan zeker een continurooster, heeft mijn zusje ook en die kinderen hebben ook heel vaak een dagje vrij.
   Maar dan kun je inderdaad op dat soort dagen een dagje uit plannen. Wij waren laatst ook naar een pretpark en in die omgeving hadden ze nog geen vakantie, heerlijk rustig was het daar. Nergens lang hoeven wachten, ideaal.

   groetjes,
   Janneke

   Verwijderen
 4. Wat jammer. Wij zijn een aantal keren naar het Dolfinarium geweest en hebben nog nooit meegemaakt dat het zo druk was. Bij de Efteling wel, maar ook nooit zo superdruk dat we uren moesten wachten. We hebben kennelijk geluk gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat jammer dan he, dat je dag dan zo in het water valt. Hopelijk hebben jullie meer plezier in de efteling. Mijn ervaring is ook dat het daar heerlijk rustig is op schooldagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jammer dat 't dan zo druk is, wij hadden ooit een abonnement bij de dierentuin in Emmen en gingen dan zondag 's ochtends er naar toe, voor het druk werd (rond 1 uur) waren wij dan weer weg.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. let wel op dat het geen landelijke studiedag is als je naar de eftelng gaat; dan is het niet te doen zo druk.

  BeantwoordenVerwijderen