Pagina's

donderdag 10 april 2014

Daar gaat de bonus... met dank aan

Dinsdag 8 april was voor ons als XP gebruiker een cruciale dag. Het was namelijk de dag dat we door Microsoft in de steek werden gelaten en door allerlei instanties ons werd aanbevolen vooral niet meer met XP online te gaan. Dus daar zitten wij nu met een prima functioneerde, zwaar verouderde computer die helaas ook niet meer in staat is om op een moderner operating system te draaien. Ik voel me zwaar in de steek gelaten. Ik zie namelijk niet in waarom dit systeem niet meer ondersteund kan worden buiten de commerciële redenen dan. Naar mijn bescheiden mening is dit alleen maar doorgevoerd omdat men andere systemen wil verkopen. Dus worden gebruikers met een oud systeem voor het blok gezet. Zo ook wij dus.

Nu dachten wij niet voor een gat gevangen te zijn. Ooit had ik van mijn moeder een laptop gekregen met Vista. De laptop werd amper door ons gebruikt. Het werd dus hoog tijd om bepaalde dingen te updaten. Dus dinsdagavond vertrokken we naar boven om een en ander te updaten. Het zag er veelbelovend uit totdat het systeem vastliep en de internet verbinding werd verbroken. Je raadt het al. Sindsdien kunnen we niks meer met de laptop. De muis en het keyboard doen het niet meer en de internetverbinding doet het ook niet meer. Heel onhandig want nu merk je dus hoe afhankelijk je van dat ding bent geworden. Frustrerende van het hele gebeuren is dat er een computer op het bureau staat die het gewoon goed doet maar niet meer gebruikt kan worden. Helemaal afgesloten van de wereld ben ik ook weer niet want ik heb nog een smartphone waar bepaalde dingen mee kunnen.

Uiteindelijk willen we wel weer online. Vooral voor manlief is het cruciaal nu hij als zelfstandige ondernemer druk bezig is iets aan het opzetten. Dus morgen laat we kijken of de laptop nog te redden valt. Ook de laptop is te oud om nog een nieuwer operating system op te installeren. Dat gaat de laptop absoluut niet trekken. Het is te hopen dat de laptop te redden is en dat er geen hardware problemen zijn. Ik wil niet veel investeren in reparatiekosten. Mochten we toch een andere computer moeten aanschaffen dan besteed ik het geld liever aan de aanschaf dan aan een reparatie. Mocht er een nieuwe computer moeten komen, dan wil ik daar ook geen kapitalen aan uitgeven. Meer dan hier en daar wat lezen of opzoeken en rekeningen betalen doen we niet. Downloaden doen we amper behalve als we ergens een update of zo voor nodig moeten hebben. Dus voor ons geen state-of-the art computer.

En toch baal ik ervan omdat het er toch nu naar uitziet dat we geld moeten gaan uitgeven aan een nieuwe computer terwijl er gewoon nog iets werkends staat. Alleen ik durf het veiligheidsrisico niet te nemen om toch stug op XP door te gaan. De ellende is namelijk niet te overzien als er iets gebeurt.

Dus daar gaat mijn bonus en de extra grote aflossing die ik wil doen. Mijn bonus gaat nu vooral naar het betalen van de WOZ en de computer. Er blijft dan niet heel veel geld meer over om nog veel te kunnen aflossen. Toch alle kleine beetjes helpen dus uiteindelijk help ik toch weer een klein deel weg van de schuld.

14 opmerkingen:

 1. Wel eens aan Linux gedacht ipv Windows? Is gratis. Misschien kun je de PC redden met een CDtje met daarop PuppyLinux of een andere minidistributie.

  En een iets oudere maar nog prima PC is goedkoop wel op marktplaats te scoren. Hopelijk is dat niet nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sowieso is je XP-PC niet meteen kapot trouwens. Nieuwe lekken zullen niet meer worden gedicht, maar die moeten ook eerst nog maar gevonden worden. Ik zou dat ding gewoon upgraden naar Linux. Het is gratis en je hebt altijd snel updates. Zeker voor wat je beschrijft dat jullie met de computer doen zou het zonde zijn om geld uit te geven aan iets nieuws.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je voor de tip. Ik ga kijken of Linux iets voor mij is. Heb er wel veel goeds over gehoord maar altiijd gedacht het meer iets is voor de echte IT-er. Dat zijn wij alles behalve dus hoop dat makkelijjk is en dingen zoals printer en camera er nog op werken. Als dat zo is, dan zou het een alternatief kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook Linux is intussen in 2014 aangekomen hoor :-)
   Zoals hieronder gezegd is Ubuntu misschien een goede optie. Je zou ook Mint kunnen proberen:
   http://nl.wikibooks.org/wiki/Linux_voor_beginners/Welke_versie_kiezen%3F

   Verwijderen
 4. Balen inderdaad! Dat soort uitgaves is echt vervelend, omdat je ze eigenlijk helemaal niet wilt doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Alle kleine beetjes helpen de schuld verlagen!
  Kijk ook eens of UBUNTU iets voor jullie is qua besturingssysteem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. (is ook Linux)
   Ubuntu schijnt idd een prima distributie te zijn. Zou het zeker even uitchecken.

   Verwijderen
 6. Weet je niemand in je omgeving met een gekraakte windows 7 versie?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is gewoon stemmingmakerij om mensen ertoe aan te zetten nieuwe computers en laptops te laten kopen. Is goed voor de handel in economisch slechtere tijden. Volgens VARA's Kassa werken nog veel Gemeentekantoren met XP. Ik kan me zo voorstellen dat daar heel wat vertrouwelijke informatie omgaat en toch heeft men daar ook niet zoveel haast. Laat je niet opjagen zou ik zeggen en blijf lekker nog even met XP werken zou ik zeggen (doe wel voorzichtig met het bezoeken van onbekende sites en het openen van mails) en spaar ondertussen voor een nieuwe computer met daarop de nieuwste Windows versie. Kan je er daarna weer heel wat jaartjes tegenaan (of zou dat nu steeds korter worden?).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd! Ik zou alleen niet sparen voor een nieuwe, maar voor een tweedehands. Een apparaat van max honderd euro zou prima moeten voldoen.
   Maar als je echt nieuw wilt kun je voor 250 euro klaar zijn:
   http://tweakers.net/reviews/3443/desktop-best-buy-guide-maart-2014.html
   Tenzij je een laptop wilt, drie x zo duur...
   http://tweakers.net/reviews/3479/laptop-best-buy-guide-april-2014.html

   Verwijderen
 8. Dank je voor alle tips. Ik heb vandaag iemand naar de laptop laten kijken (gratis) en hij denkt dat die we'l te redden is met een paar eenvoudie handelingen. Dus dat ga ik dit weekend proberen. Mocht dat werlen dan wil ik op de desktop Linux gaan proberen. Wprdt duis vervolgd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor als Linux toch niets voor jullie blijkt te zijn: als je PC nog OK is kun je er ook voor kiezen om daar een licentie voor Windows 7 voor te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik had ook vista op mijn laptop.... door updates liep hij elke keer vast, hwb hem toen om laten zetten naar Windows 7 en heb nu nergens meer last van! Misschien ook nog een optie?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je dochtertje zit op school? Dan kun je vaak via www.surfspot.nl heel goedkoop licenties kopen, zoals Windows 7, Microsoft Office etc. (nee, ik heb geen aandelen :-)

  BeantwoordenVerwijderen