Pagina's

donderdag 17 april 2014

Verjaardagen en kinderfeestjes

Dochterlief is over 3 maanden jarig maar als je haar zou horen praten over haar verjaardag dan denk je dat ze morgen al jarig is. Haar verjaardag is een big deal voor haar waar ze nu al enorm mee bezig is. Ze weet inmiddels wat voor thema ze voor haar feestje wil en welke kindjes mogen komen. Het thema is niet geheel verrassend prinsessen maar omdat ze ook nog wat jongetjes onder haar vriendjes rekent, heeft ze in al haar wijsheid besloten dat het een piraten- en prinsessenfeestje moet worden. Ze heeft dus de lat hoog gelegd voor ons. Ik hoop vooral dat als het eenmaal zo ver is dat het allemaal niet te spannend voor haar is omdat ze er nu al zo mee bezig is.

Nu gun ik mijn dochter alles zolang het betaalbaar en leuk blijft. Er staan een aantal dingen vast: het moet een redelijk hoog roze karakter hebben en als het even kan dan moet het feestje in de tuin plaats kunnen vinden. Aan feestjes in een binnenspeeltuin, dierentuin, bioscoop of wat dan ook doe ik niet mee. Ik denk dat dit niet nodig is voor een kleuter en dat het voor kleuters allemaal niet zo veel uitmaakt zolang ze maar lekker kunnen spelen.  Door haar enthousiasme aangestoken ben ik eens op internet gaan zoeken voor inspiratie. Noem me naïef maar ik viel van de ene verbazing in de andere. Ik begon eens heel voorzichtig te kijken op Nederlandse websites. De Nederlandse praktische aard en nuchterheid kwam daar toch duidelijk in naar voren. Het waren namelijk allemaal leuke ideeën die voor weinig geld te realiseren waren. Nu ben ik iemand die graag dingen net even iets anders wil doen en origineel voor de dag wil komen. Dus besloot ik eens over de grens heen te kijken. Ongelofelijk wat je daar allemaal ziet. Alles in de zelfde kleur, goed doordacht en thematisch heel origineel doorgevoerd. Laten we het erop houden dat ik met alle ideeën die voorbij kwamen nog jaren vooruit kan met het plannen van feestjes. Wat zeg ik, ik zou feestjes voor de hele klas of school kunnen plannen en dan nog heb ik niet alle ideeën kunnen uitvoeren. Hoe mooi ik het ook allemaal vind, ik vind het wel een beetje over the top en ik vraag me serieus af hoe leuk het kind het allemaal zelf vindt? Ik heb sterk het idee dat er een wedijverige moeder helemaal los ging om vooral maar de prijs van “kinderfeestje van het jaar” te winnen. Toch vind ik het stiekem wel leuk om te zien. Nieuwsgierig ga een keer naar Pinterest en type in kids birthday party ideas en verbaas je dan net zoals ik over alle toeters en bellen.

Het zal duidelijk zijn het feestje van dochterlief zal er niet zo uit zien. We versieren de boel gezellig, er komt een lekkere (zelfgebakken) taart en er worden een paar kindjes uit de klas uitgenodigd. Uiteraard zal ik een paar spelletjes verzinnen en een paar lekkere dingen voorzetten. Ik denk dat ik met chips en ijs al heel ver ga komen ;-). Na een kleine twee uur mogen de ouders de kinderen dan ophalen. Ik denk dat ik (maar ook dochterlief) het dan wel weer leuk vond en ik blij ben als ik de boel kan opruimen en er weer rust in de tent is. Hopelijk heeft dochterlief dan de tijd van haar leven gehad en kan ze op een leuke dag terugkijken.

Nog drie maanden om te plannen, nog drie maanden om dochterlief te laten dromen over haar feestje. Is jouw kind er ook zo mee bezig? Organiseer jij een feestje?  Wat vind jij eigenlijk van kinderfeestjes?

5 opmerkingen:

 1. Vorige week een kinder(meiden)feestje gehad, onze dochter werd ook 5.
  We besloten om een feestje te geven wat de kinderen vooral leuk zouden vinden, niet om de lat hoog te leggen voor andere ouders of om mee te pronken. Het gaat tenslotte om de kinderen!

  Het feestje duurde 2,5 uur en de tijd vloog voorbij! We hadden hele scenario's verzonnen, maar we zijn er amper aan toegekomen. Grootste succes: ouderwetsch koekhappen! :-)
  Wat vooral opviel, de kinderen konden zich prima zelf vermaken. Bijna de helft van het feestje hebben ze lekker zelf gespeeld in de tuin en met het speelgoed wat voorhanden is. Tussendoor het een en ander aangeboden, zoal koekhappen dus.
  We hadden ook snoepjes memory en het smartiespel op het programma, niet aan toegekomen! Zelf muffins laten versieren was ook een succes. En de kinderen om de beurt laten dobbelen, als ze 6 gooiden, mochten ze het cadeautje aan de jarige geven.
  En voor ons de beste tip:
  Geen spelletjes waarbij er een winnaar is! Grote kans dat de jarige niet wint, of dat er kinderen niet tegen hun verlies kunnen. En dan heb je drama op het feestje, is niet leuk. (Dat merkten we bij de stoelendans, heel leuk, totdat de jarige werd uitgeschakeld :-(
  Succes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn zoon is nu 16. Het leukste en succesvolste feestje, was die waarbij ik in de planning veel ruimte had gelaten om de kinderen met elkaar wat te laten doen. Dat was een feestje van toen hij 10 werd, met 8 kinderen van zijn school (dus allemaal kinderen met gedragsproblemen). We hebben kadootjes gegeven, limo gedronken, naar de bios gelopen, teruggelopen en nog even in de ballenbak bij de McDonaldsd gespeeld. Simpel schema, en we waren 4 uur verder, in alle rust dus. En het verliep fantastisch!
  Betere herinnering dan he tfeestje met Harry Potter thema (incl mijn scheikunde proefjes). Gewoon omdat alle kinderen genoeg uitdaging kregen, maar ook genoeg rust. Schat dat in, wat chips en limo en ijs, en je hebt een goed feest.
  Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij vieren onze kinderfeestjes altijd gewoon thuis! Op de ouderwetse manier. Met gewoon thuis spelen en zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pas een feestje gegeven voor onze zoon die 5 jaar werd. Hij had 7 jongens uitgenodigd en had een feestje in het thema Spiderman gedaan. Eerst drinken en wat lekkers erbij. Daarna de cadeautjes laten verstoppen voor de jarige en die moest ze dan gaan zoeken. Lekker laten spelen bij ons thuis. Daarna op pad naar een speelveldje met speeltoestel, daar wat spellen gedaan en afgesloten met frietjes en een snack thuis. Het was van 14.00uur tot 17.30 uur. Maar pffff wat was ik op na die middag zeg, wat zijn jongens toch druk!, er was geen moment waarop ze rustig deden. Zal misschien helemaal aan mezelf te danken zijn maar zou niet weten hoe ik het anders kan doen de volgende keer waardoor het rustiger is. Ik denk dat een groep meiden makkelijker is.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze kinderen geven hun feestjes altijd gewoon thuis. We hebben een inbouwzwembad in de tuin waar de kinderen zichzelf vermaken met waterspelletjes en een daarnaast voetballen ze lekker met ze alle. Nou hebben mijn kinderen wel geluk dat ze in de zomer jarig zijn (en ik zelf). anders was dit natuurlijk geen optie.

  BeantwoordenVerwijderen