Pagina's

dinsdag 29 april 2014

Stand van zaken: schulden

Gisteren vroeg Kruidig Meisje wat nu nog eigenlijk de uitstaande schuld is op creditcard 2. Zij dacht dat het aflossen namelijk best goed gaat. Mwoah wat zal ik zeggen. De schuld daalt elke maand maar niet zo veel als ik zou willen. Op creditcard 2 staat €1900 open en op de lening nog een bedrag van €5200. Dat is dus nog altijd samen €7100. Dat is best een groot bedrag. Een bedrag dat minimaal €1000 lager had kunnen zijn maar door allerlei omstandigheden dat dus niet is.

Hoe komt dat zo? Ik kom ergens halverwege de maand stelselmatig rond €100 tekort. Ergens moet ik dus mijn inkomsten en uitgaven aanpassen. Ik kan wel hard roepen dat komt door de kinderopvang maar die betaal ik al sinds september vorig jaar. Dat is dus geen reden meer. Ik denk deels dat het toch komt dat we bepaalde uitgaven niet goed spreiden of dat ik toch te veel extra wil aflossen op de creditcard. Het bedrag dat ik extra aflos moet ik (noodgedwongen) weer halverwege de maand pinnen. Als ik dan eenmaal dat bedrag heb gepind ga ik in een soort overlevingsmode en koop dan te veel boodschappen onder het mom “dan redden we het tenminste tot einde van de maand”. Ik zou dus eigenlijk mijn extra aflossing naar beneden moeten draaien. Zo gaat het bedrag ietsje langzamer naar beneden maar het daalt wel. Door nu toch regelmatig het bedrag weer op te nemen, werkt het ontzettend demotiverend. En laat ik het dan nog niet eens hebben over de kosten die ik voor opname betaal.

Als alternatief zou ik ook het bedrag dat ik maandelijks spaar kunnen halveren. Helemaal terugdraaien durf ik niet want ik wil wat geld achter de hand hebben als iets thuis kapot gaat. De meeste apparaten zijn relatief oud (gemiddeld 15 jaar). Ze doen het allemaal nog prima dus duimen dat het ook vooral zo blijft. Helaas dacht de auto er deze week anders over. Mijn moeder merkte op dat de auto licht bibberde. Ik denk dat je het nog het beste kan omschrijven als bokken. Met licht samengeknepen billen ben ik de 220 kilometer naar huis gereden in de hoop dat het niets ernstig zou zijn. Daarvoor had ik de dealer gebeld die zo op afstand dacht dat het geen (ernstig) probleem zou zijn. Gisteren ging manlief met dochterlief naar de garage. Het bleek een of ander iets bij een wiel te zijn waardoor die niet helemaal stabiel meer was. Blijkbaar iets dat veel voorkomt. Helaas kosten het vervangen van het onderdeel wel €180. Manlief heeft er nog €100 weten af te praten omdat de auto in november nog voor een grote beurt in de garage is geweest en ze het toen niet hebben gezien en het er dus hoogstwaarschijnlijk ook al was.

Ik maak me licht zorgen over de vakantie of beter gezegd familiebezoek. Zoals het er nu uit ziet, kost ons dat alleen de vliegtickets, benzine, tol en wat boodschappen. We kunnen in het appartement van mijn schoonouders verblijven. Dat betekent dat we hun huis voor onszelf hebben en wij hen van daaruit bezoeken op hun vakantieadres. Dat is een uur rijden van het appartement. Voor de lieve vrede maar ook de rust is het beter dat we niet met zijn allen in een appartement op elkaars lip zitten. Ik moet zeggen dat ik het ook prettiger vind want hierdoor kan ik ook mijn eigen dingen doen zonder constant met de familie rekening te hoeven houden. We kunnen als een gezinnetje meer ons eigen leventje leiden en soms met zijn drietje een uitstapje maken. De auto krijgen we te leen van schoonvader. In eerste instantie zou ik niet mee gaan. Echter toen was er sprake van dat manlief slechts 10 dagen weg zou gaan. Nu gaan we op verzoek van schoonouders er drie weken naar toe. Ik kan simpelweg dochterlief niet zo lang missen. Daarnaast is even weg ook goed voor mij. Toch voelt het niet goed omdat ik met dat geld ook iets anders had kunnen doen namelijk aflossen.  Alleen de band met familie is ook heel kostbaar. Uiteindelijk zullen we financiële afspraken moeten maken over de vakantie. Ik wil namelijk niet over mijn budget heen.

Terugkomend op de schuld. Ik heb vanaf januari nu ongeveer €1400 afgelost. Dat is op zich ook best een mooi bedrag. Het probleem met mij is dat ik er zo ontzettend graag heel snel van af wil. Toch hoop ik nog steeds in 2015 schuldenvrij te zijn. Schuldenvrij betekent dat er dan ook een bedrag per maand van ongeveer €500 vrij komt. Alleen de gedachte dat we dat geld dan weer vrij kunnen besteden naar eigen inzicht is heel bevrijdend. Eindelijk kunnen we dan gaan werken aan het opbouwen van een buffer en het aflossen van de hypotheek. Op een of andere manier voelt dat zo veel beter.

10 opmerkingen:

 1. Balen dat je telkens tekort komt. Ik had dat ook, bij ons lag het aan de planning van wanneer ik wat opzij zette. Heel frustrerend want op papier klopt het allemaal en het duurde een tijdje voordat ik begreep wat de oorzaak was. Ik deed meteen altijd na het storten van de salarissen meteen alle geplande bedragen naar de spaarrekeningen en de aflossing. En kwam dan altijd tekort vlak voor dat de teruggaaf werd gestort. Nu wacht ik met sommige bedrag tot na het storten van de teruggaaf en gaat het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee om bepaalde uitgaven iets meer te spreiden. Ik ga eens kijken bij welke betalingen dit kan.

   Verwijderen
 2. Toch wordt de schuld stilaan dus minder. En zoals je zelf al aangeeft, kun je beter op het einde van de maand nog 50 euro aflossen dan 100 te moeten opnemen. De kosten zijn niet mals voor opname.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sinds kort lees ik mee met je blog en ik wil je complimenteren met de openheid waarmee je schrijft.
  Af en toe herken ik mezelf pijnlijk in je worsteling met geld. Sommigen lijken zo makkelijk te kunnen bezuinigen en aflossen (op lening of hypotheek), maar bij mij gaat het ook meer in ups en downs zoals bij jou.

  On a more happy note: ik vind 1400 euro afgelost in 4 maanden tijd. Dat is toch ehh (pakt even de rekenmachine :-)) 350 per maand.
  En het lijkt me een logische stap om in de periode dat je extra wilt aflossen, minder te sparen. Je zou ook het spaarbedrag kunnen inleggen op je creditcard en wanneer er onverhoopt iets stuk gaat, dan het gewenste bedrag opneemt. Een verkapt spaarpotje alshetware.
  Wanneer je geluk hebt gaat er niets stuk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voelt wel bijzonder dat je door een opmerking van mij zo'n stuk schrijft. En ik ben het met Anita eens dat je openheid complimenten verdient. Voor mij motiveert zo'n concreet stuk mij om beter met mijn geld om te gaan, maar ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is je zo transparant op te stellen. Petje af!
   En de bedragen die jullie aflossen blijven indrukwekkend, zeker gezien het belang dat bij jullie een vakantie heeft. Sociale banden zijn die uitgave zeker waard, ook al ben je dan later klaar met je schuld. Dat je de financiele discipline ook dan kunt houden, vind ik alleen maar extra knap. Ik wou dat meer collega's in de financiele industrie dat overzicht EN die discipline hadden. Een goed voorbeeld...... (laten we hopen en positief blijven)

   Verwijderen
 4. Goed van dat je zoveel aflost. Misschien een goed idee om eens te kijken welke bedragen wanneer worden afgeschreven. Misschien dat jet het beter redt door de rekeningen te spreiden door de maand. Zo gaan bij ons alle spaarbedragen eraf op de 5de, maar het extra spaarbedrag voor de aflossing pas op de 16de als de VT van de belasting binnen is, en ook de extra 50 euro die we sparen én het geld van we voor de studie van de jongste opzij zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grr..spelfouten! Dus: goed van JE dat je zoveel aflost. En: én het geld DAT we voor de studie....

   Verwijderen
 5. Echt goed dat je al zoveel hebt afgelost. Misschien kun je er wat meer ontspannen mee omgaan als je een aflosplan hebt. Erika Verdegaal had een leuke. (had zij van een amerikaan) Het ging erom om al je aflossingen op te tellen. Daar tel je nog 10% bij op. Dat bedrag los je extra af op de laagste schuld. Is deze schuld afgelost dan doe je iets leuks met het geld. Daarna begin je met de volgende schuld en los je extra af door de normale aflossing, de 10% en het aflossingsbedrag van de afgeloste schuld bij elkaar op te tellen. Dan gaat het lekker snel en eigenlijk steeds sneller, snap je het nog? Karin
  Mijns inziens minder stress met een goed plan en bij dit plan heb je maar 10% extra nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Joh je bent al zo ver en dit jaar ga je echt wel schuldenvrij afsluiten!
  Maar ik herken het hoor, ik zet ook altijd te veel weg of los te veel af om dan tegen het einde van de maand van de man te horen te krijgen dat ie pal achter een andere auto de parkeergarage uit moest rijden omdat ie het kaartje niet meer kon pinnen, haha (okee, hij was daar om te werken, maar dan nog). Maar misschien wel handig om ergens iets van 150 euro te pinnen en weg te leggen, maar om te gebruiken voor Echte Nood?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je doet het hartstikke goed, het zijn mooie cijfers!
  Stop eerst eens met dat opnieuw opnemen. Zoals je schrijft kost je dat klauwen met geld, zonde. Stort dan later een bedrag naar je creditcard.
  Sparen moet je blijven doen, dat voorkomt evt. extra opname van de cc.
  Hou vol! Je gaat er komen.....

  BeantwoordenVerwijderen