Pagina's

maandag 19 november 2012

Een financiële tegenvaller en een financieel dilemma

Het zat er al weken aan te komen. Langzaam maar zeker begon er langs een steeds groter wordende scheur water te lopen en werd het straaltje water steeds dunner. Dit weekend begaf mijn doucheslang het. Nu heb ik in bad ook nog een douche maar ook deze had het al een tijdje geleden begeven. Dus dit weekend werd de lokale doe-het-zelf winkel bezocht. Tja en dan sta je daar voor een hele grote wand met douchekoppen en –slangen in allerlei soorten en maten.  In eerste instantie greep ik naar het goedkoopste exemplaar maar toen kreeg ik weer het visioen van de eerste paar dagen na mijn bevalling. Toen begaf namelijk ook de douchekop en – slang het. Dat was de slechtste timing van de hele wereld omdat de douche toen dagelijks een aantal keren werd gebruikt. Dus met die gedachte in mijn achterhoofd en ook de realisatie dat die douchekop het wel heel snel (na 3 jaar) had begeven, ben ik dus voor kwaliteit gegaan. Ik had het geluk een prachtige douchekop te vinden die scherp afgeprijsd was en met een kortingsbon bespaarde ik ook nog eens de BTW uit. Uiteindelijk bespaarde ik zo’n €35 uit en was ik ongeveer €15 duurder dan de goedkope variant. Eenmaal thuis werd alles snel geïnstalleerd en ’s avonds werd de “vernieuwde” douche in gebruik genomen. Ooh en wat was het heerlijk om weer een lekkere straal water te hebben.

Ondertussen heb ik dit weekend weer eens flink lopen dubben over mijn financiële situatie. In het begin van vorige week had ik al half besloten om mijn lening en kredietlimiet samen te voegen en in een doorlopend krediet waardoor alle leningen gebundeld zouden zijn. Dit geeft overzicht en bespaart weer rente. Alleen nu begin ik enorm te twijfelen omdat ik bang ben voor de financiële consequenties. Als ik namelijk de twee leningen zou bundelen, dan kijk ik nog tegen een doorlooptijd aan van minimaal 2 jaar. Ik wil dan een hoger maandtermijn. Op zich zou ik dit heel graag willen doen, maar ik ben aan het twijfelen geslagen vanwege de onzekere toekomst en de impact die deze wellicht op mijn maandinkomen heeft. Mijn besteedbaar maandinkomen kan volgend jaar namelijk een stuk lager uitvallen.

Het is namelijk onzeker of ik volgend jaar nog een baan heb. Mocht dit het geval zijn, dan kom ik de eerste paar maanden wel in een sociaal plan. Dus er zou dan nog een tijdje een vaste stroom van inkomsten zijn maar mocht ik in de tussentijd geen baan vinden dan val ik in geval van werkeloosheid flink terug in de inkomsten. Nu zou je kunnen zeggen: ach je vindt wel een baan. Dat valt in realiteit zwaar tegen. De laatste paar jaar heb ik wel eens gesolliciteerd en dan werd ik meestal afgewezen omdat ik te zwaar werd bevonden voor de functie of toch niet aan alle vereisten voldeed. Ik heb inmiddels 12 jaar ervaring op mijn vakgebied, mijn vakgebied is nog een van de weinige waar groei en vraag zit maar ik ben wel een dure kracht. Het is algemeen bekend dat mijn laatste twee werkgevers wel bij de beter betalende financiële instellingen zitten. Dus vandaar dat ik al snel te duur wordt bevonden.

Op zich zou ik het niet eens erg vinden om financieel een stap terug te doen als ik daar andere dingen voor terug krijg. Een kortere reistijd en flexwerken zouden twee hele goede redenen zijn. Volgend jaar gaat mijn dochter namelijk na de zomervakantie naar de basisschool. Ik zou het heel fijn vinden om haar een paar keer week naar school te kunnen brengen. Met mijn huidige woon- en werkafstand is dat eigenlijk niet mogelijk behalve dan op mijn vrije dag. Als ik dichterbij zou werken, dan zou deze mogelijkheid er wel zijn.

Daarnaast gaat mijn dochter hoogstwaarschijnlijk naar de naschoolse opvang vanaf september 2013. Mijn man wil weer langzaam zijn bedrijfje op gaan bouwen. Dat vergt vooral een intellectuele investering maar ook tijd. Hij heeft deze tijd nu amper omdat hij overdag voor haar zorgt. Het is bijna onmogelijk om zakelijke afspraken te plannen op de momenten dat hij vrij is omdat dan vaak net die ander weer niet kan. Kortom de zorg voor onze dochter beperkt hem nu. Wil hij het serieus aanpakken dan zal zij overdag elders opgevangen moeten worden. Naar goed overleg hebben wij besloten dat we dit gaan doen met ingang van haar schooltijd. Ik realiseer me wel dat het arme kind wel veel veranderingen voor haar kiezen zal krijgen volgend jaar en dat vind ik ook best moeilijk. Je wil voor je kind toch het beste. Maar goed de opvang gaat dus ook veel geld kosten en dat zal in eerste instantie vooral van mijn inkomen moeten worden betaald. Hij zal in eerste instantie weinig tot geen inkomsten genereren.

Dan zit ik ook nog te dubben of ik wel of niet moet solliciteren op een baan bij mij in de buurt. De functie is interessant en het bedrijf zit op nog geen 15 minuutjes met openbaar vervoer van mijn huis. Alleen als ik bij mijn huidige werkgever weg ga, dan heeft dit weer financiële consequenties voor mijn hypotheek en levensverzekering die onder personeelsvoorwaarden is afgesloten. Ga ik weg bij mijn huidige werkgever dan zullen deze stijgen. Alleen als dit verdisconteerd wordt in een hoger inkomen, zou ik de overstap kunnen maken.

Kortom financiële dilemma’s waar ik niet zo snel een antwoord op weet. Ik ben op financieel gebied nogal risicomijdend. Ik weet dus nog niet zo goed wat ik moet gaan doen. Solliciteren kan altijd. Bovendien moet ik maar eerst eens uitgenodigd worden en de baan aangeboden krijgen. Wellicht komt de baan wel met een inkomen waardoor bovenstaande ook in een ander perspectief komt te staan. Maar toch… mijn leven zou een stuk eenvoudiger zijn als die twee rotleningen (en het kleine restantje van de derde) weg zouden zijn.

13 opmerkingen:

 1. Lstig he, van die financiele beslissingen? Ik breek er ook regelmatig mijn hoofd over… Toch is het vaak beter om maar gewoon iets te doen, want stilstand is toch vaak achteruitgang. Laat je niet teveel tegenhouden door angst, maar neem ook geen roekeloze beslissingen… Dan komt het vast goed :) Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een dillema's allemaal, ik kan me voorstellen dat het je even duizelt.
  Met het samenvoegen van de leningen zou ik als ik jou was even wachten totdat je iets meer werkt over je huidige baan. Mocht je deze verliezen dan is het misschien niet handig, en omdat dan ook je hypotheek en levensverzekering al veranderen zou het wel een hele zware last kunnen worden. Misschien kun je wat meer duidelijkheid krijgen op je werk? Hebben ze een termijn gesteld waarop ze meer duidelijkheid gaan geven?
  Succes met deze pittige beslissingen, en hopelijk krijg je snel meer duidelijkheid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In mei 2013 zou er duidelijkheid moeten zijn of ik word geraakt door de reorganisatie. De geruchtenmachine doet goed zijn en er wordt beweerd dat het weinig impact heeft. Ik geloof dat niet totdat ik dit officieel van mijn manager hoor. Ik heb ook al overwogen om dit moment af te wachten voordat ik financieel al te drastische beslissingen neem.

   Verwijderen
 3. Ik snap je twijfels over het samenvoegen van de 2 leningen niet helemaal. Je kosten gaan er mee omlaag, maar je twijfelt omdat je de lening zelf in 2 jaar wilt aflossen. Wat als je dat in 3 of 4 jaar doet? Of is dat niet mogelijk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De twijfel zit in de onzekere toekomst. Hopelijk kan ik op eigen kracht mijn creditcard met een beetje geluk volledig afbetalen. Dan blijft er nog een persoonlijk lening over. Als ik ze zou samen voegen dan zit ik met een hogere maandaflossing verspreid over een langere periode. Ik weet niet of ik dat hoge bedrag nog kan ophoesten indien er iets zou gebeuren.

   Verwijderen
 4. Ik zou toch gaan solliciteren. Je weet maar nooit hoe het uitpakt....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Evenals zakelijk bezuiniger snap ik het niet. Nu moet je die twee leningen toch ook aflossen?
  Als je de twee samenvoegt tot een DK kun je kiezen om af te lossen met een bedrag vanaf 1% van de hoofdsom. Nogmaals wil ik je wel adviseren om opnames te blokkeren, anders kom je er nooit vanaf.
  Dus als je 15000 leent kun je vanaf 150 euro per maand aflossen. Alles wat je meer aflost verkort te looptijd. Ook is de rentebetaling minder dan nu met twee leningen.
  Wat zou je tegenhouden of het niet te doen?????? Iedere euro weg is er weer één. Vooral omdat je over een jaar meer kosten krijgt. Nu zoveel mogelijk aflossen. Succes met je overdenking.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja op zich heb je wel een goed punt. En ik heb een opnameblokkade erop zitten want anders kom je er inderdaad nooit vanaf.

   Verwijderen
  2. Des te minder kosten je betaald des te beter. En des te meer je nu aflost, des te minder hoef je straks af te lossen.

   Verwijderen
 6. Pfff dat is nog al wat zeg. Ik kan me voorstellen dat je dat wat energie kost.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En het aflosbedrag van de 3e lening straks, als die is afgelost, optellen bij de 2e. Gaat die ook weer sneller omlaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan me wel voorstellen dat je er op dit moment niet naar uitkijkt om ingrijpende beslissingen te nemen. Een constructie waarbij je je dienstjaren houdt en in afwachting van de reorganisatie (evt zo nu en dan wat extra) aflost, geeft dan misschien meer rust.
  Om even op het flexwerken in te haken - Lof magazine heeft een soort overzicht van bedrijven waar werk/thuisbalans een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden is. Misschien interessant voor je om eens te bekijken. Het zou ook geweldig zijn als je een deel van je werk thuis zou kunnen doen, of als je je werktijden wat meer zelf kon indelen.
  Sterkte met het puzzelen. Enne gelukkig dat je vriend er voor je dochter is na de zomervakantie, zodat ze gewoon lekker thuis haar kopje thee en praatje heeft. De rol en invloed van vaders wordt door ons moeders wel eens te veel onderschat!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou oversluiten naar 1 lening met lagere kosten. Goede stimulans om het vol te houden en eventueel extra te storten.
  Ik zie alleen maar voordelen hiervan ipv te houden zoals het nu is.

  Daarnaast zou ik toch solliciteren. Al is het maar om weer eens te oefenen met zo'n gesprek en te kijken wat het is.

  Succes!!
  Gr. Chanel

  BeantwoordenVerwijderen