Pagina's

dinsdag 27 november 2012

Financiële vervolgstapjes

Volgende week gaat het dan gebeuren. Ik ga mijn twee leningen bundelen. Enige valkuil kan nog zijn dat ik mijn huidige persoonlijke lening niet om mag zetten. De bedoeling was dat ik afgelopen weekend de voorwaarden van de lening zou doornemen maar daar is niets van gekomen. Het staat nu op de agenda voor dit weekend of in ieder geval volgende week maandag of dinsdag. Eerder zie ik het niet gebeuren omdat het een drukke week is deze week. Maar hopelijk kan volgende week de schaar in één van mijn creditcards en los ik vanaf januari een doorlopend krediet af met een absurd hoog maandbedrag. Ik heb namelijk besloten om alle termijnen en het geld dat vrijvalt van het aflossen van de studieschuld bij elkaar op te tellen. Op deze manier zie ik tenminste het bedrag met redelijk sprongetjes naar beneden gaan. Daarnaast wil ik maandelijks zelf nog een bedrag overmaken. Ik heb een streefbedrag in gedachten maar ik zal dit niet elke maand halen. Er zijn een paar maanden die duur zullen uitvallen omdat de gemeentebelastingen en andere heffingen er weer aan komen. Ik betaal deze namelijk het liefste meteen zodat ik er maar vanaf kan zijn. Alleen ik heb nog geen financiële buffer.

Een financiële buffer is iets waar ik ook aan wil gaan werken. Ik ben namelijk een van de huishoudens waar Nibud gisteren als nieuws mee naar buiten komt.  Zij raden een buffer van €3555 als minimum aan. Volgens hun berekeningen zou ik een buffer aan moeten houden van minimaal €5000. Dat is best een hoog bedrag maar waarschijnlijk wel een reëel bedrag. Een financiële buffer staat ook hoog op mijn verlanglijstje. Alleen ik vind wel dat de prioriteit nu moet te komen liggen bij het aflossen. Als dat eenmaal is gebeurt, dan komt de “leuke” kant van geld aan de orde. Dan kan ik eindelijk eens een financiële planning gaan maken. Deze planning zal in ieder geval een financiële buffer, het sparen voor de studie van dochterlief en opbouw extra pensioen en/ of aflossing hypotheek omvatten. Om mezelf niet helemaal gek te maken, heb ik besloten om mij nu daar nog niet al te veel in te verdiepen en me te concentreren op het puinruimen.

Ondertussen ben ik ook redelijk goed bezig met de verkoop van dingen op Marktplaats en Bol. De opbrengst via Bol is misschien wat minder maar het gemak waarmee verkopen gaan, weegt tegen de nadelen op. Want wat heb ik weer wat afgemaild met deze en genen over dingen waarop geboden werd op Marktplaats. Gemiddeld gaan er toch 3-4 mailtjes over en weer voordat de koop gesloten is. Uiteindelijk is het wel waard want ik heb dit weekend voor ongeveer €40 verkocht. Geen slechte opbrengst voor een weekend en voor een stel boeken en wat kleren. De feestdagen zullen hierbij wel meewerken want veel mensen zijn toch op zoek naar cadeautjes.
De opbrengst staat op mijn spaarrekening. Die beslissing heb ik in ieder geval wel genomen. Deze opbrengsten gaan daar naar toe om in ieder geval een kleine buffer aan te leggen. Kleine beetjes maken uiteindelijk iets groots. Dus als ik zo door blijf gaan dan heb ik met mijn verkopen misschien toch voldoende op de rekening staan om iets te vervangen mocht wat kapot gaan. Dat kapot gaan zie ik namelijk binnenkort wel een keer gebeuren. De verwarmingsketel is inmiddels al 10 jaar oud, de ijskast is al 14 jaar oud en de wasmachine draait inmiddels ook al weer zo’n 7 jaar wasjes.

Volgende week gaat dochterlief ook haar steentje bijdragen. Ze gaat namelijk op bootcamp zindelijk worden. Volgende week ben ik namelijk een paar dagen thuis. Dit is dus de de uitgelezen kans om haar nu eindelijk eens zover te krijgen. Dus volgende week gaan de luiers opzij. Ik kijk er niet echt naar uit want dat betekent waarschijnlijk stapels was en veel schoonmaken. Maar ja een kind uit de dure luiers is de investering in tijd wel waard. Hopelijk gaat het redelijk snel. Ze vindt namelijk wel snel iets vies en ze is redelijk schoon op zichzelf. Mocht je echter nog tips hebben, dan hoor ik het heel graag. Inmiddels staat er al wel een felroze Dora auto klaar als beloning. Ze wil deze al een paar weken dus de auto is haar als beloning in het vooruitzicht gesteld voor het zindelijk worden.

Zo maken we langzaam stapjes vooruit. Ik ben benieuwd waar ik volgend jaar rond deze tijd financieel sta. Ik hoop dat dan het einde een beetje in zicht is en dat ik kan gaan plannen.

8 opmerkingen:

 1. Wij deden 's nachts een luier aan over een onderbroekje. Niet het hele bed nat, maar wel dat de kinderen konden ervaren dat een nat broekje vies voelt. Je zult er dan wel uit moeten om alsnog luier en broekje te verschonen, maar als je daarbij niet te veel lawaai maakt en geen felle lampen aan doet (en niet te druk kletsen), slaap je erna prima weer in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een goede tip. Ook als ik met haar op pad zou gaan want daar zat ik wel een beetje mee. Het is nu toe koud om haar alleen in een broekje naar buiten te gaan. Daarvoor ik het veel te koud. Ik ga deze zeker gebruiken. Dank je!

   Verwijderen
 2. Heb je al inzichtelijk hoeveel je nu betaald aan rente + aflossing en wat je met de nieuwe constructie moet betalen aan rente + aflossing?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ga ik over een paar dagen uitzoeken. Wat ik nu betaal, weet ik wel. Volgende week hoop ik te horen wat het in de nieuwe constructie gaat worden en dan wil ik vergelijken met andere aanbieders.

   Ik ben geen makkelijke consument als het op afsluiten van iets gaat. Het zal wel beroepsdeformatie zijn maar ik stel ontzettend veel vragen en kom redelijk goed geinformeerd na een gesprek naar buiten.

   Verwijderen
 3. Hier ook al een aantal pogingen met zindelijkheids training.
  Het gaat met ups en downs.
  Ik vind de tip van het onderbroekje onder de luier een hele goede!
  Dat ga ik bij dochter ook eens proberen.
  Het scheelt een hoop gelde en afval als ze zindelijk zijn.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die tip heb ik ook al vaak gehoord van het onderbroekje in de luier, schijnt heel goed te werken. Hier is het nog een beetje vroeg dus ik kan nog geen ervaring delen.

  Ik hoop dat het je wat oplevert om het allemaal over te sluiten. Het moet in ieder geval overzichtelijker zijn en het is ook fijn nu je je studieschuld hebt afgelost je dat geld ook lekker in de aflossing kan steken. Langzaam kom je er wel, voor je het weet ben je schuldenvrij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We gaven onze dochter bij ieder plasje een sticker en bij de grote boodschap een extra sticker.
  Met 15 stickers een cadeautje;ze was zo zindelijk en vond het enig
  om weer een stickertje te plakken(en wij ook !!!)
  Succes,groetjes Margreeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je ruimte vindt in de maandelijks (vast) inkomen om 1/12 van de jaarlijks weerkerende facturen te sparen, zou ik je dit aanraden. Ik doe dit sinds dit jaar op een aparte rekening en hoef nooit meer in spanning te zitten of ik het kan betalen. Ik vind dit een hele verademing.
  stel: je betaalt 3000 euro per jaar hieraan, dan spaar je elke maand 250 euro. Komt er in de derde maand een factuur van 400 binnen, dan betaal je die van de 750(!) die je intussen reeds met dit doel opzij gezet hebt. Aan het einde van het jaar zal je zien dat je centjes mooi op zijn, je facturen betaald werden zonder stress en heb je, als je alle betaalde bedragen met betaaldatum in excel zet, een werkblad voor komend jaar. Je hoeft dit dus slechts 1x uit te zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen