Pagina's

dinsdag 20 november 2012

Een flinke bezem door de financiën

De laatste twee avonden heb ik mij op zolder eens gebogen over mijn administratie. Tot mijn grote schaamte had ik de laatste drie maanden wel alles netjes gelezen en op overzichtelijke stapeltjes gelegd maar van opbergen was weinig gekomen. Uiteindelijk worden dan de stapeltjes onoverzichtelijke bergen want ergens in de berg van paperassen ligt dan net dat document wat je niet kunt vinden. Dus de laatste twee avonden heb ik mijn schouders erover onder gezet en ik leef weer tussen netjes geordende papieren. 

Aangezien ik toch al bezig was en ik een waslijst had liggen van financiële dingen die ik moest uitzoeken, ben ik ook langzaam begonnen aan het afwerken van mijn lijstje. Hoog bovenaan de lijst stond het uitzoeken hoeveel restschuld ik nog heb uitstaan ten gevolge van mijn studie. Zolang als ik al werk betaal ik Groningen elke maand een vast bedrag en als ik dan jaarlijks een blik op het jaaroverzicht wierp dan vond ik het tergend langzaam gaan. Nu wist ik natuurlijk wel dat ik bijna deze schuld had afgelost maar ik had werkelijk geen idee wanneer ik het laatste termijn mag overmaken. Gisteren kwam ik er dus achter dat je op de site van DUO met je Digi-ID kunt inloggen en dat je dan inzicht heb in je hele onderwijsverleden maar ook dus in je studieschuld. En tot mijn grote vreugde zag ik dat ik nog maar twee maanden moet aflossen en dat ik dan voor eeuwig van ze verlost ben. Er komt dus vanaf 1 januari maar liefst €115,46 per maand vrij. Dit bedrag gaat meteen door worden geschoven naar de aflossing van mijn andere schuld. Toch maakte ik even een vreugdedansje want het voelt goed om hier in ieder geval zeer binnenkort vanaf te zijn.

Gemotiveerd door deze meevaller, ben ik ook gedoken in mijn ziektekostenverzekering. Ook daar kon ik inloggen met mijn Digi-ID (goh ik word spontaan fan daarvan). Wederom een prachtig overzicht uitgesplitst per familielid. Ook hier heb ik een aantal wijzigingen aangebracht waardoor ik op jaarbasis €304,56 bespaar.

Na ook dit te hebben afgehandeld was de stap naar het bekijken van een eventuele besparing van de energieleverancier nog maar klein. Uiteindelijk heb ik daar besloten om te blijven bij mijn huidige leverancier. Ik ga nog wel bellen om te horen of ik nog een korting zou krijgen als ik gas en stroom zou bundelen. Dus de twee leveranciers mogen mij een mooi aanbod doen. Hopelijk is die mooi genoeg om de overstap naar één van hen te maken.

Op het lijstje staat ook nog bellen naar de bank waar ik de persoonlijke lening heb uitstaan. Ik wil graag met hen bespreken of deze omgezet kan worden naar een doorlopend krediet. Ik overweeg nu toch na veel getwijfel om de twee uitstaande leningen te bundelen. Volgend jaar wil ik dan zo veel mogelijk extra proberen af te lossen naast het maandelijkse termijn. Dit termijn zou ik ook hoger willen zetten dan het minimum bedrag. Alleen moet ik dan wel de mogelijkheid behouden om dit naar een lager bedrag te kunnen omzetten indien er omstandigheden zich zouden voordoen waardoor ik het hogere bedrag niet meer zou kunnen opbrengen. Indien het onder deze voorwaarden kan, dan gaan de leningen gebundeld worden. De uitgespaarde rente kan ik dan mooi weer gebruiken als een extra aflossing. 

Kortom de motivatie is er weer. Misschien gaat het soms alleen wat langzamer dan ik wil maar uiteindelijk heb ik wel een duidelijk doel voor ogen.

8 opmerkingen:

 1. 'n Lekker productief weekje dus, top,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Digi-D is inderdaad een fijn systeem, gebruik het bijna wekelijks.

  m.b.t. je energieleverancier, zit je daar al bij een goedkope leverancier of is er een andere reden om niet over te stappen. Als je er al een paar jaar niks mee gedaan hebt kun je makkelijk enkele honderden euro's per jaar besparen. Kijk anders ook eens naar een energiecollectief... Dan wordt alles geregeld en heb je geen zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heerlijk om zulke stappen te zetten mbt aflossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet hoegenaamd niets van leningen en doorlopende kredieten. Maar mijn boerenklompenwijsheid zegt dat het overzetten naar 1 lening met een zo laag mogelijke rente waarschijnlijk slim is. Of kost een lening omzetten geld?
  Kies idd wel een waarop je extra mag aflossen.
  Extra aflossing met de bank afspreken, of een hoger flexibel minimumbedrag, op een manier dat je 'm weer kan veranderen, kost meestal iets van de bank. Mijn ervaring is dat alles wat de bank je geeft, je uiteindelijk betaalt, direct of indirect.
  Ik zou het persoonlijk gewoon zelf regelen en met mezelf regelen dat ik zoveel mogelijk zou aflossen, zowel via periodieke overboekingen als via extra incidentele overboekingen. Dat gaat waarschijnlijk het snelste (qua aflossen) en het makkelijkste (qua bedragen veranderen); banken staan niet bekend om hun flexibele gedrag noch om hun snelheid en al helemaal niet dat ze zoiets gratis doen (meer rente op de lening?)
  Sterkte met uitzoeken en regelen. Je bent goed bezig en de beloning (meer geld dat op je rekening blijft) is helemaal voor jou. Vediend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk om te weten dat er een schuld wegvalt! En zo schiet je andere aflossing ook weer wat harder op door je extra inleg.

  Mag ik vragen waar jij je zorgverzekering vergeleken hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben onderdeel van een collectief via mijn werkgever. Aangezien mijn man een oogaandoening heeft en deze verzekering een erg goede dekking heeft, wil ik niet switchen van verzekeraar. Het heeft ons namelijk een jaar gekost voordat we alle kosten gedekt kregen na talloze telefoontjes. Ik wil dit niet weer opstarten met een andere verzekering. Dus ik heb lopen sleutelen met de dekking. Ik ben aanvullend verzekerd dus daar valt dan veel winst te behalen als je die dekking terug brengt.

   Verwijderen
 6. Goed bezig! Lekker gevoel geeft dat toch aan het eind van de klus, geniet er van.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als de voorwaarden niet veranderd zijn sinds ik op de bank werkte kun je het maandbedrag naar beneden zetten tot een minimum van 1%. Dus als je nu bv 3% wil aflossen kan dat en als er een tijd komt dat je dit niet meer kunt opbrengen kun je het zo omzetten naar 1% van de (oorspronkelijke) hoofdsom. Ik ben blij dat je ervoor kiest om het te gaan bundelen. Veel overzichtelijker en goedkoper.

  BeantwoordenVerwijderen