Pagina's

dinsdag 16 april 2013

Kunnen mensen zich nog wel zelf vermaken?

Soms heb je wel eens een gesprek met vrienden over wat je zou doen als je zo veel geld ineens zou hebben dat er geen noodzaak meer is tot werken. Vaak hoor ik dan dat mensen toch blijven werken, want anders zouden ze zich zo snel gaan vervelen. Sommigen voegen daar dan nog aan toe dat ook als ze met pensioen zouden gaan, ze willen blijven werken al dan niet op consultantbasis of als vrijwilliger.

Mijn antwoord is heel anders. Als er geen noodzaak meer bestond om te werken omdat ik het financieel goed zou kunnen uitzingen mijn gehele leven, dan zou ik geen stap meer op kantoor zetten. Beter nog, ik zou met directe ingang stoppen met werken. Bij de anderen zie ik dan even de vertwijfeling toeslaan om iets later de vraag te krijgen: maar wat doe je dan de hele dag?

Tja, wat doe je dan de hele dag? Ik zou me bezighouden met mijn hobby’s dus met de dingen die mij echt interesseren en mij energie geven. Ik zou thuisblijven om bij mijn kind te zijn. Dat vinden sommige mensen al raar dat je je carriere (ahum die valt wel mee) wil opofferen om bij je kind te zijn. Maar buiten het feit om dat ik lekker thuis zou blijven voor haar,  zie ik meestal dan nog altijd vragende ogen die mij aanstaren. Vaak volgt dan de vraag heb jij dan hobby’s? Men vindt het nog raarder als ik dan aangeef dat ik er zo veel heb dat ik aan sommigen nu niet eens toekom. Bedremmeld wordt er dan meestal geantwoord dat zij niet echt hobby’s hebben.

Ik vraag me dan af wat is dat toch dat je jezelf niet kunt vermaken? Waarom moet iedereen maar geëntertaind worden met behulp van de nieuwste technologische snufjes? Waarom moet je continue geprikkeld worden met mediadingen?  Natuurlijk zij er mensen die helemaal gek zijn van alles wat met technologie te maken heeft. Ik hoor alleen te vaak om mij heen dat als mensen even tijd voor zichzelf hebben dat ze hun toevlucht hiertoe zoeken want wat moeten ze anders doen? Op de smartphone kunnen ze allerlei leuke fimpjes bekijken, kunnen ze spelletjes spelen met de halve wereld of een appje sturen naar een ander. Tegenwoordig zie je steeds meer mensen in de bus zitten of ergens staan wachten die druk bezig zijn op hun smartphone. Er wordt veel gecommuniceerd en tegelijkertijd wordt er ook helemaal niet meer gecommuniceerd. Maar wat doe je als je eens een keer geen televisie of smartphone bij de hand hebt? Ik vind het allemaal erg vermoeiend dus doe ik er zo min mogelijk aan mee. Dat komt deels omdat het me niet interesseert. Ik ben eigenlijk een enorme digibeet buiten bloggen en BlackBerry om. Erger nog als werk mijn geen BlackBerry had gegeven dan had ik nog steeds heel vrolijk met een mobiele telefoon uit het stenen tijdperk rondgelopen onder het mom van dat hij het nog prima doet.

Ik vind het pure armoede dat zo weinig mensen zich zo slecht nog zelf kunnen vermaken. Hoe kan het zijn dat je niet weet wat je interesseert of waar je passie ligt? Ik denk namelijk dat iedereen wel iets heeft wat ze heel erg leuk vinden om te doen. Alleen weten veel mensen dat niet omdat ze de tijd niet nemen om dat te onderzoeken.

Als tegenargument krijg ik te horen dat als ik een paar maanden of misschien een paar jaar lekker mijn eigen dingetje heb gedaan, dat ik met hangende pootjes weer terug kom naar werk. Helaas moet ik iedereen teleurstellen: ik denk het dus niet!


Ooh en voor alle begrip, ik heb echt geen hekel aan mijn werk hoor. Het is alleen niet heilig maar meer een middel om dingen te kunnen doen die mij echt interesseren.

8 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar! In mijn directe omgeving zijn ook een aantal mensen die geen enkele hobby hebben. Ik snap die mensen niet - ik heb zoveel hobby's dat ik wel meer dan 24 uur in een dag nodig zou hebben om aan allemaal toe te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi verhaal. Ik denk dat een baan bij veel mensen heel erg hun leven invult, en dat ze zonder geconfronteerd worden met een leegte, en die niet als ruimte zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lees sinds een paar weken mee vanuit Friesland met je blog. Kan me helemaal vinden in de zaken die je beschrijft. Dat je liever tijd met je kind doorbrengt dan bezig te zijn met 'de ratrace' van carrière maken bijvoorbeeld. Ik heb de luxe dat ik niet hoef te werken (heb dit overigens wel ruim 15 jaar gedaan) en nu mijn jongste dochter op kan vangen als zij thuis komt uit school en daar van te genieten.
  Dit wil overigens niet zeggen dat ik niks meer doe. Ik ben nu bezig met het opzetten van een eigen bedrijfje via internet. Dit kan ik namelijk combineren door vanuit huis te werken en toch thuis er te zijn voor mijn kinderen. Ik heb 12 jaar in de randstad gewoond en ben sinds 3 jaar weer teruggekeerd naar de rust en ruimte van mijn geboortegrond in het noorden .....
  En herken ook wat je aangeeft over alle high tec van tegenwoordig. Soms lijkt het alsof we niet meer zonder social media kunnen. Ik heb overigens een Nokia mobiel waar ik mee kan bellen en sms-en (en meer wil ik ook niet!)

  Groet van een bloglezer,
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je een eigen bedrijfje aan het opzetten bent. Dat lijkt me een spannende tijd. Tegelijk ook fijn dat je dit van huis uit kan doen, zodat je er ook voor je kinderen kan zijn. Idealiter zou ik dit ook willen. Hopelijk komt het ook ooit zo ver. Voorlopig blijf ik maar broeden op allerlei ideetjes.

   Verwijderen
 4. Zo zit mijn vader nog niet tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan, maar een aantal broers van hem wel en die vervelen zich te pletter en zijn dan ook druk met allemaal vrijwilligerswerk. Waardoor er ook bijna geen tijd is voor de kleinkinderen. En dan moet je mijn vader horen, hahahaha. " ik ga absoluut geen vrijwilligerswerk doen, want ik heb jaren gewerkt en ga dan lekker nog meer genieten van het leven" Dit doen mijn ouders nu ook al en daar zijn de broers volgens mij gewoon jaloers op, want wat mijn vader dan wil doen (gewoon weinig dus) vinden ze verkeerd. En mijn vader heeft altijd in de horeca gewerkt, en dat zijn tropenjaren en zeker met kleine kinderen erbij. Dus mijn vader vind het wel goed zo, heeft nu een vrij rustige baan gekregen en ze zijn met zijn tweeën helemaal tevreden.
  En dat is geweldig toch dat het zo ook kan.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vervelen nee hoor, met stoppen met werken 3 garaniums gekocht en daar zit ik lekker achter

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zal ook niet stoppen met werken. Wel minderen zodat de druk afneemt maar iemands werk kan ook iemands hobby zijn. Ik heb me, ook toen ik een aantal jaren zonder werk zat, nog nooit verveeld. (Moes) tuinieren, cultuur, reizen, lezen , sporten...ik geniet ervan.
  Maar ik geniet ook van mijn werk en ik vind het verschrikkelijk als ik hoor dat mensen pas na hun pensioen gaan genieten......

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vrijwilligerswerk rocks! Eindelijk eens iets nuttigs kunnen doen voor de maatschappij naast die stomme baan die ik heb voor het geld. ;-) (en het is nog leuk ook :-))

  BeantwoordenVerwijderen