Pagina's

maandag 29 april 2013

MoestuinMaandag

Het blijft leuk om te zien hoe alles groeit. Ik ben apetrots om mijn plantjes.
De afgelopen week ben ik dus weer druk bezig geweest met de moestuin. Ik heb in de achtertuin de overwoekerde klimop weggehaald omdat het de groei van andere planten maar ook mijn erwten belemmerde. Dus nu krijgen alle plantjes weer voldoende zon.


De laatste week lijkt het alsof de plantjes binnen een enorme groeispurt hebben gemaakt. Argh ze moeten niet te hard gaan groeien want ik wil ze echt tot half mei (bijna) allemaal binnen houden. Bijna allemaal dan want ik overweeg de courgette of pompoen toch deze week buiten te zetten. De voortuin moet daarvoor wel deels kiezelvrij worden gemaakt dus manlief moet aan de slag. En laat hij nou een bloedhekel aan tuinieren hebben. Ik zal hem dus maar een keer heel lief aankijken, dat helpt altijd ;-).  Als de courgette of pompoen in de grond staat dan wil ik het bedekken met plastic. Ik wil dan een soort tunnel van plastic maken. De boeren in de omgeving doen het ook dus hopelijk werkt het voor mij ook. Ahum en anders heeft manlief de boel voor niets omgespit.

Ik ga me wel steeds meer zorgen maken om de grote hoeveelheid tomaten. Ik heb nooit genoeg potten en tuin hiervoor. Ik zou nog wel een stuk tuin vrij kunnen maken maar om nu de hele tuin om te spitten, vind ik een beetje ver gaan. De voortuin wilde ik al doen dus dan zijn die plantjes alleen maar een mooie trigger om het nu echt eens te doen. Ik overweeg dus om de plantjes weg te geven. Op Facebook is sinds kort een ruilhoek. Ik moet alleen dan nog wel een account aanmaken en uitvogelen hoe dat werkt want voor de rest hoeft dat hele Facebook-gedoe voor mij niet. Of ik bied ze aan op Marktplaats. Als jullie nog een tip weten waar je plantjes kan ruilen of aanbieden dan houd ik me aanbevolen. Ik wil namelijk wel dat ze in goede, lieve groene handen komen (I know het zijn maar plantjes maar toch hé ik heb er veel liefde en aandacht aan gegeven). Mijn moeder is helaas geen optie meer want die heeft net ook haar hele tuin volgestrooid met tomatenzaadjes. Dus zij heeft waarschijnlijk dadelijk ook een overdaad aan tomaten.

Er staan ook nog erwten buiten die inmiddels ook goed aan het groeien zijn. Alleen de braam en framboos voor hebben er (nog) niet zo veel zin is. De framboos in de achtertuin groeit inmiddels wel goed dus hopelijk hebben we deze zomer daar meer frambozen aan. Vorig jaar had ik er misschien een stuk of 10.

Eindelijk is het me dan gelukt om de foto's op de computer te zetten. Hieronder dus een impressie van de moestuinpogingen.

Beneden in de vensterbank.

Geen idee of dit nu courgette of pompoen is. Het groeit in ieder geval
wel heel erg goed. Als iemand weet wat het is... ik hoor het graag en
anders is het een verrassing straks ;-).

Daarnaast staan drie bakjes vol met mini-tomatenplantjes. 

Naast de pompoen of courgette, staan kruiden. In het kweekbakje
staan marjolein, rozemarijn en peterselie. In de pot links staan
rode pepertjes. Daarnaast staan nog twee potten met kruiden.
De munt en peterselie heb ik alleen niet zelf  gekweekt maar ook dat groeit lekker.


Boven in de vensterbank.

Boven staan in de vensterbanken twee bakken met sperziebonen. 

En hier dan nog een kleinere pot met sperziebonen. 

En nog meer tomaten... hiervan staan er ook twee.
Pff denk dat ik straks aan het einde van de zomer geen tomaat meer kan zien
als alles zo door blijft groeiem.

Inmiddels groeien de aardbeien en wortels ook.  De aardbeien lopen net een beetje uit. 

Nog even een klein naberichtje. Ik was zaterdag bij het tuincentrum en zag daar alle dingen staan voor de moestuin. Ik viel bijna omver van hoeveel ze daar voor durven te vragen. Voor mij is moestuinieren toch een beetje frobeleren met de dingen die je hebt of die je voor niks of voor weinig geld bij elkaar sprokkelt. Een moestuinbak van bijna €350 valt daar niet onder (worden ook meteen hele dure groente). Maar blijkbaar is het helemaal hip om te moestuinieren.

3 opmerkingen:

 1. Als je koopt wat je volgens de intratuin nodig hebt om een moestuin aan te leggen dan kan je elke dag bij de meest chique groenteboer toch een volle tas met groente en fruit halen!!!
  Maar dat zijn me nogal wat plantjes zeg, ik heb ook zo'n zin om vast wat naar buiten te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, je man was toch al zo blij met al die plantjes? Moet ie ook nog de kiezels eruit gaan halen ;-)
  Je mag hem wel alvast alle lekkere gerechten gaan voorhouden die je met je eigen gekweekte groentjes gaat maken ;-)
  En het worden ook vast liters tomatensoep en tomatenketchup ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja van de ketchup wordt hij niet heel blij. Vorig jaar geprobeerd en dat was een beetje erg mislukt. Maar ik ben van plan om deze zomer een flink aantal potten tomatensaus te maken en wecken al dan niet van mijn eigen tomaten. Vorig jaar gedaan en dat was zo ontzettend lekker dat we allemaal een beetje baalde dat het na 2 maanden op was. Dus dit jaar wil ik een aardig voorraadje aanleggen.

   Verwijderen