Pagina's

maandag 22 april 2013

MoestuinMaandag

De afgelopen week ben ik weer druk in de weer geweest met de moestuin. Veel zaadjes zijn ontkiemd tot kleine plantjes en ze verdrongen elkaar om ruimte in de kweekbakjes. Woensdag gingen de erwtjes dus de tuin in. De meeste plantjes hebben ook het overzetten naar de tuin overleefd. Ze staan nu netjes onder een tuinnet in overzichtelijke rijtjes naast elkaar met alle ruimte om te groeien. Ook de tomatenplanten staan nu in grotere bakken. In eerste instantie stonden ze er een beetje zielig en verlept bij maar inmiddels zijn ze helemaal bijgetrokken en zie ik al meer blaadjes aan de plantjes komen.

Gisteren heb ik de sperziebonen, courgette en pompoen in grotere bakken gezet. Ook deze hadden nog amper ruimte om door te groeien in de kweekbakjes. Het was zelf zo erg dat tijdens het ompotten ik ontkiemde zaadjes tegenkwam die gewoon niet meer de ruimte hadden om door te groeien. Hopelijk komt dat nu helemaal goed. Alleen weet ik niet meer zo goed wat nu wat is. Dus het wordt straks een grote verrassing wat er aan de plantjes komt te hangen. Ook ik moet beter met labeltjes gaan werken want anders wordt de oogst straks weer niks omdat de planten simpelweg de ruimte niet krijgen om hun ding te doen.

Woensdag had ik ook wortels en aardbeien gezaaid maar ik zie daar nog niks opkomen. Het waren hele goedkope kweekbakjes inclusief zaadjes, aarde en bakje bij de A.ction. Misschien is het toch een miskoop geweest. Ik geef het nog twee weken en dan zou er toch echt iets te zien moeten zijn. De sla die het in eerste instantie heel goed deed, heb ik in de tuin gepland maar ook daar is niks meer van te zien. Ik heb zo’n vaag idee dat het misschien ook wel eens helemaal niks meer gaat worden. Blijkbaar zijn sla en ik niet zo’n gelukkige combi. Goh en ik altijd maar denken dat iedereen wel sla kan verbouwen. Blijkbaar dus niet. De kruiden daarentegen doen het wel weer heel goed. Dus mocht ik er daar straks te veel van hebben dan ga ik die maar drogen.

Waar ik me wel een beetje zorgen om ga maken, is de grote hoeveelheid aan plantjes die inmiddels in de vensterbank staan. Ik denk dat ik zo’n 50 tomaten, 20 sperziebonen en 30 erwtenplantjes heb. Dat is natuurlijk achterlijk veel en dat past nooit in mijn tuin. Ik wil daarom de tomaten in poten gaan planten. Dan komen al die potten in de schuur ook eens van pas. Heeft iemand ervaring met tomatenplanten op pot? Iemand goede tips?

Ik moet zeggen dat ik het enorm leuk vind al die plantjes. Elke avond kijk ik bij thuiskomst even naar ze. Ze krijgen dan ook weer wat water. In het begin deed ik dit met de plantenspuit maar nu zijn ze groot genoeg voor een klein gietertje. Manlief loopt i flink te mopperen over de overvolle vensterbanken. Hij heeft al voorzichtig geïnformeerd wanneer alles naar buiten kan want hij heeft visioenen van spinnen, torretjes en andere insecten die langzaam ook hun intrek in ons huis doen. En aangezien een groot deel van de bakken in de vensterbakken van onze slaapkamer staan, vindt hij dat toch een minder idee.

Buiten de moestuin om, ben ik gisteren ook in de tuin verder gegaan. Althans dat was niet de bedoeling maar de buurman vroeg spontaan of wij interesse hadden in een paar buxusstruiken die hij net uit de tuin had gehaald. Ik kwam er nog een paar tekort en wilde nog een keer op MP kijken of ik ze goedkoop kon krijgen dus ik was heel blij dat ik ze nu zo kon krijgen. Manlief werd dus meteen aan het werk gezet om het grind weg te halen, te graven en de struikjes te planten. De struikjes moeten nog flink groeien voor ze boven het hek uitkomen maar het ziet er al een stuk gezelliger en groener uit.

P.S: Foto's volgen binnenkort. Ben daar gewoon niet zo goed mee. Duurt soms echt maanden voordat ik die dingen op de computer heb staan.

8 opmerkingen:

 1. Jij schrijft dat je niet zo goed meer weet wat wat is, ik schrijf er een nummer bij, en op een lijst hou ik dan bij welk nummer wat is. Dat werkt prima.
  Groetjes Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat je zo aan je buxus kwam!
  Tomaten in pot gaan prima hoor! Het zijn wel echte zuipschuiten, dus flink water blijven geven. Heb ik ook trouwens gehad, een hele binnenplaats vol tomatenplanten door over-enthousiaste kinderen die deze gezaaid hadden. Lekker: straks zelf tomatensoep maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop ook op veel tomaten. Heerlijk zelf soep en saus maken zodat je ook in de winter nog van je oogste kan genieten. Maar misschien is het beter niet te enthousiast worden en eerst de oogst af te wachten.

   Verwijderen
 3. Tomaten zijn niet alleen echte zuipschuiten, ze zijn ook niet vies van een flinke hand koemestkorrels. Let er bij het planten wel op dat de pot minstens 20 cm doorsnede heeft. Dit i.v.m. de flinke groei van de plant. Tomaten houden echter niet van een natte kop. Dus bescherm, indien mogelijk, de top van de plant. Haal regelmatig de zijscheuten weg en knijp na 4 bloesemknoppen de top weg. Dan krijg je betere en grotere tomaten.

  Succes ermee en laat later in het jaar ens weten hoe het ermee gaat.

  Groetjes Mariëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, nou dat wordt nog druk in je tuintje met 50 tomaten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aan de hand van foto's kunnen anderen je plantjes determineren :). Mooie motivatie toch? Herkenbaar hoor: veel te veel zaailingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O ja aardbeienzaadjes ontkiemen heel langzaam, maar ik heb ook niet beste ervaring met A.ctionzaad. Geduld is een schone zaak, maar ik beken wel eens in aarde te wroeten om te zien of er al iets met het zaad gebeurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je kan je tomatenplanten gewoon in een grote zak potgrond planten en die in de tuin laten liggen. Tomaten groeien dan sneller omdat de wortels warmgehouden worden door de plastic zak. Je kan zelfs speciale kweekzakken voor tomaten kopen, dit is niet nodig, gewone potgrond is goed genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen