Pagina's

woensdag 17 april 2013

MoestuinMaandag: HELP Moestuin advies nodig

Het is het tweede jaar dat ik aan het moestuinieren ben. Vorig jaar had ik een hele schammele oogst van een paar aardbeien, frambozen, aubergines en courgettebloemen. Vooral die courgettebloemen maakte mij heel blij want nu kon ik eindelijk eens al die recepten uitproberen waar de bloemen gevuld worden met allerlei lekkers. Alleen je voelt het al aankomen, op het moment dat ik de bloemen wilden gaan gebruiken waren ze of zo aangevreten dat je ze niet meer wilde gebruiken of ze waar helemaal verdwenen in de hongerige buikjes van een slak of vogel.

Sinds twee weken staan de vensterbanken vol met bakjes en doen we weer een nieuwe poging onder het mom van nieuw jaar, nieuwe kansen. Inmiddels zijn er al kleine mini-plantjes aan het groeien. De bonen en erwten zijn al zo goed gegroeid dat ze of naar een andere, lees grotere, pot moeten of direct de grond in kunnen. Alleen nu weet ik niet of ik erwten en sperziebonen al in de tuin kan zetten. Zouden ze dan vrolijk doorgroeien of begeven ze het bij de eerste koude nacht? Moet ik de bakjes eerst een paar dagen buiten zetten zodat ze langzaam kunnen wennen aan de buitentemperaturen? Moet ik pompoenen de ruimte geven zodat ze lekker kunnen woekeren (waardoor de voortuin deels op de schop moet)? Kunnen tomaten en kruiden echt pas na 15 mei buiten? Kortom ik zie door de bomen het bos niet meer omdat ik er te veel over heb gelezen en er blijkbaar meerdere manieren zijn om een moestuin aan te leggen. Ik zou natuurlijk iets kunnen proberen op goed geluk.

Het is alleen zo dat ik erg trots ben op die kleine plantjes. En omdat alles zo goed uitkomt, verwacht ik een keer een behoorlijke oogst. Of corrigeer ik hoop op een behoorlijke oogst. Als alle plantjes in de tuin aanslaan dan zal het daar niet aan liggen. Het is dan meer een kwestie van ongewenste gasten uit de tuin houden. Er ligt daarvoor inmiddels al grof geschut klaar. Door middel van cacaoschillen, visnetten, ecologische anti-slakkorrels, flessen gevuld met bier, afrikaantjes en goudbloemen probeer ik de glibberige en fladderende gasten te overtuigen dat ze echt een andere tuin voorlopig moeten opzoeken. Zodra ik een goede oogst heb gehad, mogen ze de overblijfselen komen eten. Als je het mij vraagt, is dat best een goede deal. Ook dochterlief is inmiddels goed geïnstrueerd dat je niet aan de plantjes mag komen maar alleen met de oogjes mag kijken. Ze herhaalt het inmiddels alsof het een mantra is ;-).

Helaas hebben mijn slaplantjes de moed al opgegeven, althans deels. Ze kwamen als eerste op maar de laatste dagen hangen ze er een beetje zielig en verlept bij. Toch worden ze bijna elke dag met veel liefde met water bespoten via de plantenspuit. Dus waar gaat het fout?

Kortom heb je een goede tip, dan houd ik me zwaar aanbevolen.

6 opmerkingen:

  1. Sperzieboontjes en tomaten vooral nog niet zomaar buiten zetten, beide hebben een minimumtemperatuur nodig van ca. 10 graden, en dat is het 's nachts nog niet.
    Bovendien is er tot 15 mei kans op nachtvorst, heb 'k me laten vertellen door mensen die er verstand van hebben, zoals kwekers.
    Erwten daarentegen, kunnen nu al wel naar buiten,
    Suc6

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Boontjes,tomaten, courgette zijn warmte nodig en zou ik pas na 15 mei (ijsheiligen) naar buiten doen, peultjes kunnen al wel. Ik zaai ze voor en poot ze dan aan een rek buiten. Met een net erover anders hebben de duiven alles en wij niets. Sla zaai ik direkt in de volle grond net als bietjes en preien. Paprika's op de vensterbank die gaan straks in de kas als die klaar is, net als de tomaten en aubergine. Plantuitjes staan al wel in de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heeft de sla een grotere bak/pot nodig of misschien wat extra voeding? Ik gebruik als compost gewoon mijn gft afval (zonder bokashi of wormpjes op het moment) en dat gaat hartstikke goed.
    Hier is het ook trial and error hoor. Maar het is al zo leuk om te doen dat het resultaat op zich niet eens het einddoel is. Toch viel het mij mee wat ik vorig jaar heb binnen gehaald; veel sla, rucola, andijvie, courgette, wortels, komkommers en een paar preitjes. Aubergine (had ik buiten gezet), paprika (had er gewoon geen zin in) wilden niet zo goed en voor de tomaat had ik gewoon net ff 4 weken extra zon nodig dan had ik me toch een partij gehad! Maar ja, groene tomaten zin niet echt lekker (al schijn je er wel weer chutney van te kunnen maken, maar dat moet je dan maar net weer lusten).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat betreft de pompoenen: die hebben warmte nodig dus die kunnen voorlopig niet naar buiten. Ze hebben veel ruimte nodig (wel een paar vierkante meter per plant), maar als je iets hebt waar ze tegenaan kunnen groeien kun je ze ook als klimplant gebruiken. Een creatief idee dat ik weleens gezien heb, is ze tegen een boog laten groeien die een pad overhuift. Dat kan ook een tijdelijke boog zijn, maar het moet wel goed stevig zijn in verband met het gewicht van de pompoenen. Als je een compostbak hebt, dan kun je ze daarin planten en ze naar beneden laten hangen. Of betongaas neerzetten en ze daar tegenop laten groeien. Dat is ook geschikt voor andere groente zoals bonen of tomaten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Peulen kunnen wel al naar buiten, de rest zou ik nog binnen houden.

    Slakken zijn gek op afrikaantjes, ik weet niet of dat je bedoeling is?!? of dat je hoopt met de geur van afrikaantjes slakken te weren, dan gaat je dat niet lukken.
    Knoflook, ui helpt wel heel goed tegen slakken, koffieprut ook.
    slakken houden ook van donker, wat wij dus doen is afrikaantjes neer zetten en daar dan vlakbij kleine bakjes of emmertjes op z'n kop neer zetten, hier gaan de slakken dan onder zitten. Op deze manier kan je ze vangen. Succes verzekert.

    Pompoenplanten hebben trouwens wel de ruimte nodig, aubergine zou ik in de kas zetten net als de tomaten, komkommers en de paprika.
    Sperziebonen kunnen wel al in de kas maar ook nog niet buiten.
    Groetjes Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je voor alle tips. De erwtjes staan inmiddels buiten. Er ligt nu een net over en cacoaschillen. Binnenkort nog het eco-slakkenspul halen. De verlepte sla heb ik ook buiten in de tuin gezet samen met nog andere slazaadjes. We zien wel of dat wat wordt.

    De tomatenplantjes zijn verspeend en staan nu ook in grotere potten. Ze hebben nu de ruimte om tot grotere plantjes uit te groeien totdat ze naar buiten kunnen. Voor de pompoenen maak ik in mei de zijkant in de voortuin straks vrij. Ze kunnen daar straks lekker woekeren en staan vol in de zon. Ik ben dus benieuwd. De rest blijft voorlopig ook lekker warm binnen in de vensterbank staan. En vandaag toch ook nog wortels en aardbeien gezaaid. Ik ben benieuwd. Blijft toch erg leuk om te zien hoe alles groeit en bloeit.

    Zo en nu even uitpuffen op de bank voordat ik weer mag koken.

    BeantwoordenVerwijderen