Pagina's

dinsdag 14 oktober 2014

Tradities en mooie herinneringen


Tradities op een of andere manier sta je er nooit zo bij stil, althans ik niet. Toch heeft het wel wat. Als klein meisje ging ik elke zaterdag met mijn moeder de stad in. Voordat we dan naar huis gingen, kochten we nog een taartje bij de Kluijt. Zo heette de bakker namelijk met het lekkerste gebak in mijn beleving. Ik mocht altijd mee helpen kiezen. Ik hing dan half met mijn beentjes van de grond bungelend met mijn buik op de rand van koelkist waar de taartjes al in doosjes zaten. Daarna gingen we altijd naar huis waar we dan samen naar een oude film keken op België 1. Geen idee of de Belgen die films nog steeds op zaterdagmiddag uitzenden. Als klein meisje wilde ik dezelfde prachtige pijpekrullen van Shirley Temple, wilde ik kunnen dansen als Fred Astaire, Ginger Roger en Gene Kelly en zong ik vrolijk mee met alle liedjes. Nu heb ik een hekel aan musicals maar die jaren ’50 films zijn dan ook niet te evenaren.

Op zondag gingen we altijd naar mijn opa en oma. Mijn nichtje en ik kregen dan altijd een ijsje die we om de hoek bij de snackbar mochten kopen. Nu had ik een ondeugende opa. Hij vond het altijd leuk om iets te doen met ons waardoor hij enorm moesten lachen en mijn oma hem weer eens vermanend toe sprak. Zo maakte hij er elke week een wedstrijdje van wie de gulden mocht vasthouden. Als kleine meisjes was het voor ons namelijk een big deal wie die gulden mocht hebben. Dat betekende namelijk dat je ook mocht afrekenen. Dus had opa bedacht dat degene die het hardste kon gillen, dat mocht doen. Uiteraard deden mijn nichtje en ik erg ons best en mijn oma schudde iedere keer haar hoofd van  moet dat nou. Als we weer naar huis gingen, dan moesten mijn nichtje en ik altijd even bij opa en oma op schoot komen zitten. We hadden dan een onderonsje en daarna kregen we een gulden voor in de spaarpot.

In de zomer ging ik samen met mijn moeder, oom en tante naar Zandvoort. Ik heb op warme zomerdagen daar veel zandkastelen gebouwd en schelpjes gezocht. Wat ik nog het meest fantastische vond, was ome Floor. Ome Floor verkocht namelijk visjes op het strand. Aan het einde van de middag kreeg ik vaak een grote gebakken schol met aardappelsalade. In mijn gedachte is het nog steeds de lekkerste gebakken vis van de hele wereld. Ome Floor rijdt nog steeds met zijn wagen over het strand en je kunt er nog steeds een gebakken visje eten.

Toen ik ouder werd, ging ik met mijn tante op Tienertour. Mijn tante had altijd een grote tas mee met broodjes, koffie en drankjes. Eigenlijk zat er in die tas altijd wel iets voor elke situatie. We hadden samen de grootste lol waardoor het nooit in mij op kwam dat tienertouren misschien toch meer iets was om met je vriendinnen te doen. Samen zijn we naar alle uithoeken van Nederland gereisd, hebben we veel gezien en beleefd.

Onbewust hebben we ook een aantal tradities in ons gezinnetje. Zo eten we bijna elke zondagmiddag pannenkoeken. Soms doen we daar dan ook nog spek of appel doorheen. Met Kerst eten we altijd kalkoen en met Pasen eten we volgens goede Griekse traditie lamsvlees. Op de naamdag van dochterlief maken we er altijd een dagje uit van. Zo is dochterlief dus al naar een dierentuin, de Efteling en een binnen speeltuin geweest. Er zullen vast nog wel meer dingen zijn die een terugkerend ritueel zijn in ons gezinnetje.

Grappige is dat ik er toen ik jong was er nooit zo bij stil stond dat dingen iedere keer terug kwamen en dus een beetje een traditie werden. Nu kijk ik er met veel plezier op terug en zijn het hele mooie herinneringen die onlosmakelijk met mijn kinderjaren zijn verbonden. Ook al creëer ik thuis niet bewust gewoontes, toch hoop ik dat dochterlief net als ik ooit met veel plezier terug kijkt op dit soort dingen in haar kindertijd.

Hebben jullie bepaalde tradities of gewoontes?

5 opmerkingen:

 1. Ja absoluut! Ik ben er dol op. Zo hebben we de traditie dat we elke laatste zondag van de maand patat eten met het hele gezin!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tobias is nog een beetje te jong om zich bewust te zijn van tradities, maar ik ben zelf wel dol op tradities. Zo gaan wij nog steeds elk jaar met mijn ouders, zusjes gezin en ons gezin naar de efteling, net als vroeger.

  Sander en ik gaan elk jaar samen een nachtje naar een hotel in Delft, rond onze trouwdag.

  Zulke dingen willen we wel in ere blijven houden, en tegen de tijd dat Tobias zich wat bewuster wordt willen we er ook nieuwe tradities bij verzinnen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier vierde we elk jaar sinterklaas met mijn moeder, ze is vorige week op 66 jarige leeftijd overleden. dus zullen we het "alleen" moeten vieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ken je niet maar wil je alsnog van harte condoleren met dit verlies. Veel te jong, 66 jaar. Sterkte de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen