Pagina's

vrijdag 2 november 2012

Ik vertrek! - de wens tot emigreren

Met een buitenlandse partner loert de mogelijkheid van emigratie altijd om de hoek. Jarenlang gingen wij er ook vanuit dat ik hem zou volgen in het buitenland en dat we daar een leven samen zouden opbouwen. Na omzwervingen via België, Verenigde Staten en Engeland zijn we uiteindelijk volledig onverwachts in Nederland geëindigd. Doordat hij zich in Nederland vestigde, eindigde voor ons ook de lange afstand relatie en konden we ons eindelijk concentreren op een leven samen. Geloof me na 7 jaar van reizen naar elkaar toe waren we daar ontzettend aan toe. Inmiddels wonen we al weer zo’n 12 jaar samen in Nederland. Toch blijft emigratie naar ons lonken en sluiten we deze mogelijkheid ook niet uit. Sterker nog de wens tot emigreren wordt steeds sterker bij ons. De landen waar wij naar kijken zijn Zwitserland en Canada.

Deze week had ik een oriënterend gesprek met een headhunter over de mogelijkheden voor een baan bij een financiële instelling in Zwitserland. Hij had een baan voor me in Geneve. Alleen deze baan was voor 18 maanden. Ik vond dat een te groot risico. Wat doe ik namelijk als ik na die periode geen nieuwe baan vind? Nu heb ik namelijk zekerheid voor zover je daar nog in deze tijden van uit mag gaan.

Ongeveer twee jaar geleden ben ik tot twee keer toe doorgedrongen tot de laatste ronde. Helaas werd ik op het laatste moment afgewezen. Veelal was de reden dat de ander al in het land woonde. Op zich begrijp ik dat ook wel maar het blijft wel jammer. Achteraf is het niet echt erg dat ik werd afgewezen want momenteel vallen er massaontslagen bij deze Zwitserse bank.

Ik weet niet of we ooit daadwerkelijk gaan emigreren. Uiteindelijk komt een emigratie toch met een flink aantal obstakels. Obstakels zijn altijd overkombaar. Veelal valt en staat dit met hoe je er zelf in staat. Toch hebben die obstakels mij wel een duwtje in de rug naar consuminderen gegeven. Want om te emigreren moeten er wel financiële beslissingen worden genomen. Een emigratie heeft impact op een flink aantal onderdelen in je leven. Want;

§         Wat doe je met je huis waar een hypotheek op zit? Verkoop je deze of verhuur je deze? Bij verhuur heb je eventueel nog de mogelijkheid om weer je huis te betrekken indien de emigratie tegenvalt en je terug wil naar Nederland.
§         Wat gebeurt er met de opgebouwde rechten van bepaalde sociale verzekeringen?
§         Wat is de impact van emigratie op het opgebouwde pensioen?
§         Wat doen we het onderwijs voor onze dochter? Gaat ze naar een internationale school of een lokale school? Willen we haar belasten met het leren van nog een vierde taal in geval van emigratie naar Zwitserland?
§         Hoe zit het met de kosten van een emigratie? Hier valt te denken aan verzekeringen maar ook aan de huur van een woning. Niet te vergeten de verhuizing zelf kost ook veel geld.

Dit zijn maar een paar vragen die bij mij op kwamen. Waarschijnlijk zal deze lijst met vragen alleen maar groeien als het zo ver zou zijn. Mocht het ooit zo ver komen, dan ben ik van plan om mij deskundig te laten informeren. Informatie hierover is beschikbaar via een aantal bronnen, te denken valt aan de Sociale Verzekeringsbank, de Belastingdienst maar ook de ambassade.

Momenteel concentreer ik me op het aflossen en het opbouwen van een financiële buffer. Bij een emigratie wil ik namelijk financieel met een schone lei beginnen.

3 opmerkingen:

  1. Is het niet handig om je nu al in de emigratievragen te verdiepen? Misschien maakt dat een keuze ook weer makkelijker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben me hierop al aan het orienteren. Alleen er is zo veel informatie dat het nog een beetje duizelt. Het is in ieder geval wel iets dat ik op mijn lijstje zet om volgend jaar eens goed uit te gaan zoeken.

      Verwijderen
  2. Meestal worden de kosten van de verhuizing enz. meebedongen in de overeenkomst.
    Als je daarin stelt dat alle kosten door de werkgever betaald zullen worden, zit je volgens mij goed.

    BeantwoordenVerwijderen