Pagina's

dinsdag 8 januari 2013

Alternatieven op vakantie en kinderopvang

Ik hoor steeds meer om mij heen dat mensen de broekriem moeten aantrekken. Dit geluid hoor ik ook van mensen die 3x modaal hebben te besteden. Velen van hen hebben kinderen. Sommigen gaan nog naar de kinderopvang waarvoor zij voor het kind met de meeste opvanguren de kosten volledig zelf dragen. Pas bij het tweede en soms het derde kind krijgen zij weer een deel terug. Ik schrok enorm van de bedragen die betaald moeten worden. Ik heb bedragen van €1200 tot €1500 per maand gehoord. Het gaat dan wel om kinderen die 4-5 dagen per week naar de opvang gaan. Ik zou dat bedrag zelf nooit kunnen missen. Ook hoor ik steeds vaker dat mensen naar alternatieve vormen van opvang gaan kijken. Dit gebeurt vooral als de kinderen naar de basisschool gaan.

Blijkbaar groeit de belangstelling voor opvang waar kinderen bezig kunnen zijn met culturele of sportieve activiteiten wel. Het neemt een bepaalde zorg bij de ouders weg en kinderen kunnen zich na school ontspannen en lekker uitleven op het sportveld of in de dans- of muziekschool.

Ik heb zelf vaak gepleit voor alternatieve opvang door een netwerk van ouders op te bouwen die kinderen hebben die naar de zelfde basisschool gaan. Als ouders 1x per week naast hun eigen kind nog één of twee andere kinderen op zouden vangen thuis dan zou dit kosteloos geregeld kunnen worden. Als je dan ook nog kinderen opvangt die elkaars vriendjes zijn dan lijkt mij dat alleen maar een win-win situatie. Ik zou dit best samen met andere ouders willen doen. Desnoods maak je een soort convenant waarin je bepaalde afspraken maakt. Toch als ik dit opbreng, hoor ik vaak dat men daar niet aan moet denken. Ze hebben geen zin in deze verplichting. Jammer want waarom zouden we elkaar niet kunnen helpen?

Ook hoorde ik vanochtend op de radio dat dit jaar minder mensen op vakantie zullen gaan. Volgens onderzoek van NIPO blijkt dat 73% van de Nederlanders plannen heeft om op vakantie te gaan. Vorig jaar was dit nog 78%. Ik vind het percentage eigenlijk nog best hoog. Het betekent dat 1 op de 4 Nederlanders niet op vakantie gaat. De rest dus wel of heeft in ieder geval het plan om weg te gaan. Een vakantie hoeft natuurlijk niet duur te zijn. Ook met beperkte middelen kun je een ontzettend leuke vakantie hebben. Maar toch, dat is wel geld die je niet kunt besteden aan noodzakelijke dingen. Ik zie een vakantie namelijk niet als een noodzaak maar meer als een extraatje. Ik hoor vaak dat mensen een vakantie nodig hebben als ontspanning. Persoonlijk vind ik vakantie alles behalve ontspannend. Dat ligt deels aan mij. Ik moet namelijk zo nodig een schoon huis hebben en de kleren moeten ook allemaal gewassen en gestreken in de kast hangen voor zover ze niet mee gaan. De uren in de auto naar de bestemming toe vind ik in het begin nog wel leuk maar na 6-7 uur in de auto te hebben gezeten, krijg ik er langzaam genoeg van. Eenmaal op locatie, wil ik ook dat het daar netjes is, moeten er boodschappen worden gedaan en moet er van alles bekeken worden. De uitstapjes zijn leuk en vaak interessant maar voor mij is het hoogtepunt van de vakantie toch altijd het eten. Ik kan echt genieten van de marktjes met lokale producten. Prachtig vind ik al die kleuren en die verschillende smaken. Nog leuker is het om het dan ook uit te proberen.

Voor mij is het voorlopig nog toekomstmuziek. Ik behoor tot de groep van thuisblijvers. Ik vind het namelijk onacceptabel om toch op vakantie te gaan terwijl je een schuld open hebt staan. Alle prioriteit moet naar het afbetalen gaan. Het geld van een vakantie wordt dus besteed aan aflossen. Is eenmaal alles afgelost, dan gaan wij ook weer voorzichtig aan vakantie denken. In de tussentijd hoop ik maar op een stralende zomer waardoor ik de zon kan opzoeken op het Nederlandse strand. Ook ga ik dan wat vaker naar mijn moeder die in Friesland in een dorpje direct aan de Waddenzee woont. Dochterlief vindt het heerlijk om aan het wad op zoek te gaan naar schelpjes en om achter de schapen aan te rennen. Dat is voor mij het alternatief op een vakantie.

12 opmerkingen:

 1. Vakantie kan je eigenlijk overal hebben. Afgelopen jaar hebben we in het huis van mijn vader vakantie gevierd, terwijl hij met zijn vrouw in ons huis vakantie vierden. Het kostte niets en we hadden het heerlijk comfortabel.
  Dagjes uit kunnen ook redelijk goedkoop geregeld worden. Lekker naar een ander bos in de buurt met de picknickmand enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als er zulke enorme bedragen betaald moeten worden voor kinderopvang klinkt 't wel logisch dat er een ouder kiest om thuis te blijven.
  Aan de andere kant is €75 per dag niet veul als je uitgaat van de loonkosten voor verzorgers en huisvestingskosten voor de KDV's.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het verbaast mij ook hoeveel mensen er nog op vakantie gaan. Als er een bezuiniging of verhoging wordt ingevoerd zit iedereen op de hoogste kast maar je kunt over de koppen lopen op Schiphol van de zomer.
  Wij gaan misschien naar familie in zuid-Frankrijk maar dat is nog afhankelijk van of we het geld voor benzine kunnen sparen. Het huisje van de familie is gratis dus ik ga echt mijn best doen om geld voor de benzine te sparen.
  Maar als dat niet lukt dan vermaak ik me hier ook prima. Dagje naar het water, picknicken in de speeltuin, bbq'en met vrienden of familie en zijn genoeg gratis of goedkope uitjes te bedenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het ook altijd een mooi plan gevonden als ouders onderling elkaar helpen, met gesloten beurzen.

  In het programma Debat op 2 ging het over de gevolgen van de bezuinigingen op de kinderopvang. Op http://www.hetmoederfront.com kun je er een verslag van lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De kosten van kinderopvang zijn dermate hoog dat het bijna alleen nog maar loont als je iets van subsidie terug krijgt. De opvang van een kind kost per dag per maand ongeveer 300 euro. Voor volledige opvang ben je dus 1500 euro netto kwijt. Je moet echt serieus veel verdienen wil je dat kunnen bekostigen. Ook zijn kdv's verre van flexibel, je betaald altijd voor de volledige dag en je kunt alleen maar terecht op de dagen die vooraf zijn afgestemd. Iets anders is vaak niet mogelijk.

  Mijn buren zijn al uitgeweken naar een gastouder die om de hoek woont, 30% goedkoper is, veel flexibeler is en een veel persoonlijkere aanpak heeft.

  Vwb de vakantie. De staycation is blijkbaar helemaal hip :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij trachten toch om elk jaar naar de zon op vakantie te gaan. Weliswaar met de auto, maar toch. Ik heb de zon nodig voor mijn reuma. Het gaat daarna enkele maanden erg goed en heb er alles voor over. Wij hebben geen schulden en hoeven ook niet te zorgen voor kinderopvang. Wij sparen voor de vakantie omdat wij weten dat die gewoon erg duur is omdat wij in een park zitten waar de kinderen kunnen sporten, zwemmen en wat al niet meer. Daarnaast vind ik daar mijn rust voor mijn lichaam.
  Als het hier in Nederland altijd goed weer was hoefde het voor mij ook niet maar helaas dat is nu eenmaal niet zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind je gezondheid ook een hele goede reden om de zon op te zoeken. Vooral als je dan ook nadien echt een verbetering ziet.
   Wij gaan straks ook voor de vakantie sparen. Als je goed rondkijkt kun je nog best leuke accommodaties vinden voor een redelijke prijs. Vooralsnog droom ik daar nu van. Deze zomer blijven we thuis.

   Verwijderen
 7. Ja jammer dat mensen niet open staan, om geregeld andere kinderen opvangen. Deels komt het misschien ook wel door dat ze bang zijn voor verantwoordelijkheid, deels door te weinig tijd. Ik ken dat gevoel van vakantie vieren dus ook. Ja je wilt zoveel mogelijk zien, inpakken, uitpakken, thuis de vakantie was weer opruimen. Nee ik ga wel graag b.v. dagje weg, maar ook gewoon thuis in eigen bed. Vakantie is voor mij, dingen doen, op eigen tijd, wanneer ik zin heb en niet de verplichtingen die je heb als je werkt.
  Maar voor anderen kan dit heel anders zijn. Sommige kunnen thuis het niet laten, om niet te poetsen, dat kan best. Voor hen is het beter, om dan toch ergens heen te gaan, waar ze dat niet hoeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Samen met een andere moeder die bij het zelfde bedrijf werkte pasten wij op elkaars kids. Streepten de uren tegen elkaar af en de ene keer betaalde de ander bij en de andere keer wij. Baas werkte goed mee om niet aansluitende diensten te draaien.
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. thuis vakantie vieren kan ook heel leuk zijn! Is vaak ontspannender dan je hele hebben en houwen meesjouwen. Wij kampeerden met z'n allen in de tent, gingen samen uit eten en luisterden naar onze favoriete muziek terwijl we spelletjes speelde met de kindjes. Bijkomend voordeel is dat je bij slecht weer kostenloos kan omboeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nu dochterlief naar de basisschool gaat hebben we door wat met werktijden te schuiven de BSO kunnen voorkomen. Hoe het straks met nummer twee gaat weet ik nog niet. We gaan verhuizen naar een andere plaats dus moeten straks reizen voor ons werk, aan de andere kant wonen mijn ouders dan weer om de hoek die héééééél erg graag oppassen. Aangezien de opvangen leeglopen schrjf ik ons nog nergens in en zien we straks wel wat handig is en hoe het gaat lopen.
  Vorig jaar hebben we een lang weekend gekampeerd op een camping op fietsafstand om de nieuwe tent te proberen en de zomer in Toscane doorgebracht. Serieus, dat weekendje op steenworpaftsand (zo dichtbij dat we de hond overdag bij ons hadden en hem 's avonds naar huis brachten om hem 's ochtends weer op te halen) was geweldig!!! Kij, Toscane is prachtig en nieuw en buitenlands en je kan er geweldig eten, maar midden in het Leeuwarder Bos was zoooo relaxed. En als je dan nog met een tent gaat ook, dan heb je voor een paar centen een topvakantie (mits je van kamperen houd natuurlijk).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. We hebben een tentje en nemen gewoon ons beddengoed mee. Op de marktplaats vind je heel voordelig kampeerspulletjes. Onze schuld is een bankspaarhypotheek, nog 12 jaar aflossen en dan pas vakantie.. nee lijkt mij niet zo'n goed plan.

  BeantwoordenVerwijderen